Skip to content

Kauppa-apua ikäihmisille ja vammaisille henkilöille

2.4.2020 9.45

Kansalaisyhteiskunta
Hyvinvoivat ihmisetKoronavirusKoronavirus ja järjestöjen tarjoama tuki ja apuJärjestöilleKansalaisyhteiskunta

Tampereen Hervannassa toimii Yhdessä Selviytymisen Tuki YSTI ry, joka on kehittänyt uusia tapoja kohdata asiakkaitaan poikkeusoloissa.

YSTI ry:n Verkko-yksikkö välittää vapaaehtoisapua hervantalaisille ikäihmisille ja vammaisille henkilöille. Nyt
poikkeusoloissa vapaaehtoisemme eivät ole voineet tehdä normaaleja, fyysistä läsnäoloa vaativia seurustelu-, asiointi-, saatto-, harrastus- ja ulkoilukeikkoja.

Olemmekin kehittäneet kaksi uutta vapaaehtoistoiminnan muotoa, juttelukeikat puhelimitse sekä kauppa-avun, josta kerromme nyt tarkemmin.

Kauppa-apumme on tarkoitettu niin hervantalaisille ikäihmisille ja vammaisille henkilöille kuin riskiryhmiin kuuluville vapaaehtoisillemme. Olemme markkinoineet palvelua Facebook-sivuillamme, Tampereen kaupungin Kotitorissa, Hervannan Sanomissa ja lähellä.fi-palvelussa.

Perehdytämme uudet vapaaehtoiset pikaisesti

Pyöritämme vapaaehtoistoimintaa yksikkömme työntekijöiden ja suuren vapaaehtoisjoukon voimin. Nyt koronatilanteessa yli puolet 80 vakituisesta vapaaehtoisestamme on pois pelistä, sillä he kuuluvat riskiryhmiin joko perussairautensa tai ikänsä puolesta. Tilanne on heille ristiriitainen, sillä erityisesti yli 70-vuotiaat ovat aktiivisia vapaaehtoistoimijoita, ja nyt heidän pitäisikin ottaa itse apua vastaan.

Niistä vapaaehtoisistamme, jotka eivät kuulu riskiryhmiin, 19 on luvannut olla käytettävissä kauppa-avussa. Perehdytämme myös uusia vapaaehtoisia pikaisesti hommaan. Vapaaehtoiskoordinaattorimme on perehdyttänyt vastikään kaksi uutta vapaaehtoista siten, että hän ja vapaaehtoinen ovat istuneet neuvotteluhuoneemme pöydän päissä etäällä toisistaan. Toinen heistä kävi juuri ensimmäisellä keikallaan.

Ostokset hoituvat lahjakortilla

Monet muutkin toimijat ovat alkaneet tarjota kauppa-apua. Hygienia- ja turvallisuussyistä ei ole hyvä käsitellä käteistä rahaa. Suurin osa palveluntarjoajista hoitaa maksun jälkeenpäin maksettavalla laskulla. Me hoidamme kauppaostokset esimerkiksi K- ja S-ryhmän sekä Lidlin kaupoista ladattavilla lahjakorteilla, jotka asiakkaat maksavat itse omalla rahalla. Lahjakortin hankkii työntekijämme ensimmäisellä ostosreissulla, tai sen voi ostaa asiakas tai omainen jo etukäteen.

Tanja Juvani
Yhdessä Selviytymisen Tuki YSTI ry

”Olette te tärkeitä!”

Saavuin perille pyörällä ja asiakas odotti minua koiransa kanssa. Muistimme pitää etäisyyttä. Hän oli tehnyt minulle kauppalapun, jonka onneksi kävimme yhdessä läpi. Olisin varmasti ostanut naudanjauhelihaa, kun kyseessä oli kananjauheliha, tai ruokakermaa kuohukerman sijaan.

Lähtiessäni kauppaan asiakas kysyi, juonko kahvit tullessani. ”Voi, tässä tilanteessa se ei nyt valitettavasti onnistu”, jouduin toteamaan.

Sovimme, että tietyllä summalla ostan lahjakortin, jolla maksan ostokset. Hän antoi minulle rahan suljetussa kuoressa. Kummallakin ymmärtäväinen hymy huulilla kävelin etsimään asiakkaan autopaikkaa. Hän oli antanut minulle luvan käydä ostoksilla hänen autollaan, kun tavaraa piti ostaa niin paljon.

Olen aikaisemminkin käynyt tekemässä ihmisille kauppa-ostoksia, mutta tämä tilanne oli nyt erilainen. Välttelin ihmisiä ja ohitin heidät kauempaa. Kaupassa ollessani pidin hansikkaita kädessä. Ostaessani omenoita, otin tietoisesti laatikon kauimmaisesta nurkasta. Yskähtäessäni huomasin, että vilkaisin,huomaako kukaan. Ei ole koronaa, normaali yskähdys, teki mieli selitellä.

Palatessani asiakas oli tyytyväinen. ”Olette te tärkeitä!” Nyt hän pärjää tietyn ajan, ja soittelemme, kun taas on kauppa-avun aika. Hyvillä mielin hyppäsin pyörän selkään ja lähdin polkemaan takaisin toimistolle.

Minna Naukkarinen
Vapaaehtoistoiminnan koordinaattori
Yhdessä Selviytymisen Tuki YSTI ry

 

Rintakuvassa Tanja Juvani, taustalla tuolinselkämys ja kukkaköynnösverhot

 

 

Tanja Juvani
Yhteisökoordinaattori
tanja.juvani(at)yst.net
Yhdessä Selviytymisen Tuki YSTI ry

YSTI ry
Facebook
Twitter

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Hyvinvoivat ihmiset -blogi

Kaikki blogin artikkelit
Blogi
yhteiskuntasuhdepäällikkö

24.9.2021 09:00

Marinin hallituksen arvosana laski hyvästä tyydyttävään

Kansalaisyhteiskunta Hallituksen jokasyksyinen budjettiriihi oli ja meni, mutta mitä jäi käteen? Arvioin hallituksen päätöksiä SOSTEn keskeisten vaikuttamiskärkien kautta: työllisyys ja toimeentulo terveyteen ja hyvinvointiin investointi ilmastotoimet Edellisessä hallituksen puoliväliriihen arvioinnissa yleisarvosana oli vielä hyvä 8,0. Nyt yleisarvosanaksi tuli 7,3 – siis tyydyttävä. Analyysien tueksi olen käyttänyt SOSTEn asiantuntija-arvioita siitä, mitä hyvää tai mitä huonoa ja epäselvää riihen […]

Blogi
erityisasiantuntija

30.8.2021 13:00

Toimeentulotukilakia uudistetaan – kerro meille näkemyksesi!

Sosiaaliturvauudistus Sosiaaliturvaa uudistetaan pitkäjänteisellä komiteatyöllä, mutta toimeentulotuen ilmiselviin epäkohtiin halutaan puuttua jo nopeammin. Sosiaali- ja terveysministeriön toimeentulotukityöryhmän mietintö julkaistiin 10.8.2021. Siinä ryhmä ehdottaa muutoksia lakiin, tekee ehdotuksia sen toimeenpanoon ja tuen hakemiseen liittyen sekä nostaa esiin jatkoselvittelyä vaativia kysymyksiä. Keskeisenä tavoitteena kerrotaan, että haavoittuvimmassa asemassa olevien asiakkaiden tuen tarpeisiin vastataan nykyistä paremmin. Lue lisää:  Työryhmä esittää […]

Blogi
johtaja, varapääsihteeri

27.8.2021 09:30

Työtaakka hyvinvointialueiden pystyttämisessä on valtava – nyt kysytään malttia ja kykyä tarjota järjestön osaamista oikeaan paikkaan

Sote-uudistus Hyvinvointialueiden rakentaminen on alkanut, ja elokuun loppuun mennessä kaikille alueille on saatu nimettyä väliaikaiset valmistelutoimielimet (Vate). Ne koostuvat alueen viranhaltijoista ja toimikausi kestää maaliskuulle 2022 asti, kunnes aluevaltuustojen nimeämät aluehallitukset aloittavat työnsä. Vaten työ on hallinnollista. Työsarkana on hoitaa lähinnä tulevien hyvinvointialueiden työnantajana ja palvelujen järjestäjänä toimimiseen tarvittavia valmistelutehtäviä. Hallinnollisen työn määrä hirvittää. Noin 173 […]