Kauppa-apua ikäihmisille ja vammaisille henkilöille


Etusivu / Blogi / Kauppa-apua ikäihmisille ja vammaisille henkilöille

Tampereen Hervannassa toimii Yhdessä Selviytymisen Tuki YSTI ry, joka on kehittänyt uusia tapoja kohdata asiakkaitaan poikkeusoloissa.

YSTI ry:n Verkko-yksikkö välittää vapaaehtoisapua hervantalaisille ikäihmisille ja vammaisille henkilöille. Nyt
poikkeusoloissa vapaaehtoisemme eivät ole voineet tehdä normaaleja, fyysistä läsnäoloa vaativia seurustelu-, asiointi-, saatto-, harrastus- ja ulkoilukeikkoja.

Olemmekin kehittäneet kaksi uutta vapaaehtoistoiminnan muotoa, juttelukeikat puhelimitse sekä kauppa-avun, josta kerromme nyt tarkemmin.

Kauppa-apumme on tarkoitettu niin hervantalaisille ikäihmisille ja vammaisille henkilöille kuin riskiryhmiin kuuluville vapaaehtoisillemme. Olemme markkinoineet palvelua Facebook-sivuillamme, Tampereen kaupungin Kotitorissa, Hervannan Sanomissa ja lähellä.fi-palvelussa.

Perehdytämme uudet vapaaehtoiset pikaisesti

Pyöritämme vapaaehtoistoimintaa yksikkömme työntekijöiden ja suuren vapaaehtoisjoukon voimin. Nyt koronatilanteessa yli puolet 80 vakituisesta vapaaehtoisestamme on pois pelistä, sillä he kuuluvat riskiryhmiin joko perussairautensa tai ikänsä puolesta. Tilanne on heille ristiriitainen, sillä erityisesti yli 70-vuotiaat ovat aktiivisia vapaaehtoistoimijoita, ja nyt heidän pitäisikin ottaa itse apua vastaan.

Niistä vapaaehtoisistamme, jotka eivät kuulu riskiryhmiin, 19 on luvannut olla käytettävissä kauppa-avussa. Perehdytämme myös uusia vapaaehtoisia pikaisesti hommaan. Vapaaehtoiskoordinaattorimme on perehdyttänyt vastikään kaksi uutta vapaaehtoista siten, että hän ja vapaaehtoinen ovat istuneet neuvotteluhuoneemme pöydän päissä etäällä toisistaan. Toinen heistä kävi juuri ensimmäisellä keikallaan.

Ostokset hoituvat lahjakortilla

Monet muutkin toimijat ovat alkaneet tarjota kauppa-apua. Hygienia- ja turvallisuussyistä ei ole hyvä käsitellä käteistä rahaa. Suurin osa palveluntarjoajista hoitaa maksun jälkeenpäin maksettavalla laskulla. Me hoidamme kauppaostokset esimerkiksi K- ja S-ryhmän sekä Lidlin kaupoista ladattavilla lahjakorteilla, jotka asiakkaat maksavat itse omalla rahalla. Lahjakortin hankkii työntekijämme ensimmäisellä ostosreissulla, tai sen voi ostaa asiakas tai omainen jo etukäteen.

Tanja Juvani
Yhdessä Selviytymisen Tuki YSTI ry

”Olette te tärkeitä!”

Saavuin perille pyörällä ja asiakas odotti minua koiransa kanssa. Muistimme pitää etäisyyttä. Hän oli tehnyt minulle kauppalapun, jonka onneksi kävimme yhdessä läpi. Olisin varmasti ostanut naudanjauhelihaa, kun kyseessä oli kananjauheliha, tai ruokakermaa kuohukerman sijaan.

Lähtiessäni kauppaan asiakas kysyi, juonko kahvit tullessani. ”Voi, tässä tilanteessa se ei nyt valitettavasti onnistu”, jouduin toteamaan.

Sovimme, että tietyllä summalla ostan lahjakortin, jolla maksan ostokset. Hän antoi minulle rahan suljetussa kuoressa. Kummallakin ymmärtäväinen hymy huulilla kävelin etsimään asiakkaan autopaikkaa. Hän oli antanut minulle luvan käydä ostoksilla hänen autollaan, kun tavaraa piti ostaa niin paljon.

Olen aikaisemminkin käynyt tekemässä ihmisille kauppa-ostoksia, mutta tämä tilanne oli nyt erilainen. Välttelin ihmisiä ja ohitin heidät kauempaa. Kaupassa ollessani pidin hansikkaita kädessä. Ostaessani omenoita, otin tietoisesti laatikon kauimmaisesta nurkasta. Yskähtäessäni huomasin, että vilkaisin,huomaako kukaan. Ei ole koronaa, normaali yskähdys, teki mieli selitellä.

Palatessani asiakas oli tyytyväinen. ”Olette te tärkeitä!” Nyt hän pärjää tietyn ajan, ja soittelemme, kun taas on kauppa-avun aika. Hyvillä mielin hyppäsin pyörän selkään ja lähdin polkemaan takaisin toimistolle.

Minna Naukkarinen
Vapaaehtoistoiminnan koordinaattori
Yhdessä Selviytymisen Tuki YSTI ry

 

Rintakuvassa Tanja Juvani, taustalla tuolinselkämys ja kukkaköynnösverhot

 

 

Tanja Juvani
Yhteisökoordinaattori
tanja.juvani(at)yst.net
Yhdessä Selviytymisen Tuki YSTI ry

YSTI ry
Facebook
Twitter