Skip to content

Kauppa-apua ikäihmisille ja vammaisille henkilöille

2.4.2020 9.45

Kansalaisyhteiskunta
Hyvinvoivat ihmisetKoronavirusKoronavirus ja järjestöjen tarjoama tuki ja apuJärjestöilleKansalaisyhteiskunta

Tampereen Hervannassa toimii Yhdessä Selviytymisen Tuki YSTI ry, joka on kehittänyt uusia tapoja kohdata asiakkaitaan poikkeusoloissa.

YSTI ry:n Verkko-yksikkö välittää vapaaehtoisapua hervantalaisille ikäihmisille ja vammaisille henkilöille. Nyt
poikkeusoloissa vapaaehtoisemme eivät ole voineet tehdä normaaleja, fyysistä läsnäoloa vaativia seurustelu-, asiointi-, saatto-, harrastus- ja ulkoilukeikkoja.

Olemmekin kehittäneet kaksi uutta vapaaehtoistoiminnan muotoa, juttelukeikat puhelimitse sekä kauppa-avun, josta kerromme nyt tarkemmin.

Kauppa-apumme on tarkoitettu niin hervantalaisille ikäihmisille ja vammaisille henkilöille kuin riskiryhmiin kuuluville vapaaehtoisillemme. Olemme markkinoineet palvelua Facebook-sivuillamme, Tampereen kaupungin Kotitorissa, Hervannan Sanomissa ja lähellä.fi-palvelussa.

Perehdytämme uudet vapaaehtoiset pikaisesti

Pyöritämme vapaaehtoistoimintaa yksikkömme työntekijöiden ja suuren vapaaehtoisjoukon voimin. Nyt koronatilanteessa yli puolet 80 vakituisesta vapaaehtoisestamme on pois pelistä, sillä he kuuluvat riskiryhmiin joko perussairautensa tai ikänsä puolesta. Tilanne on heille ristiriitainen, sillä erityisesti yli 70-vuotiaat ovat aktiivisia vapaaehtoistoimijoita, ja nyt heidän pitäisikin ottaa itse apua vastaan.

Niistä vapaaehtoisistamme, jotka eivät kuulu riskiryhmiin, 19 on luvannut olla käytettävissä kauppa-avussa. Perehdytämme myös uusia vapaaehtoisia pikaisesti hommaan. Vapaaehtoiskoordinaattorimme on perehdyttänyt vastikään kaksi uutta vapaaehtoista siten, että hän ja vapaaehtoinen ovat istuneet neuvotteluhuoneemme pöydän päissä etäällä toisistaan. Toinen heistä kävi juuri ensimmäisellä keikallaan.

Ostokset hoituvat lahjakortilla

Monet muutkin toimijat ovat alkaneet tarjota kauppa-apua. Hygienia- ja turvallisuussyistä ei ole hyvä käsitellä käteistä rahaa. Suurin osa palveluntarjoajista hoitaa maksun jälkeenpäin maksettavalla laskulla. Me hoidamme kauppaostokset esimerkiksi K- ja S-ryhmän sekä Lidlin kaupoista ladattavilla lahjakorteilla, jotka asiakkaat maksavat itse omalla rahalla. Lahjakortin hankkii työntekijämme ensimmäisellä ostosreissulla, tai sen voi ostaa asiakas tai omainen jo etukäteen.

Tanja Juvani
Yhdessä Selviytymisen Tuki YSTI ry

”Olette te tärkeitä!”

Saavuin perille pyörällä ja asiakas odotti minua koiransa kanssa. Muistimme pitää etäisyyttä. Hän oli tehnyt minulle kauppalapun, jonka onneksi kävimme yhdessä läpi. Olisin varmasti ostanut naudanjauhelihaa, kun kyseessä oli kananjauheliha, tai ruokakermaa kuohukerman sijaan.

Lähtiessäni kauppaan asiakas kysyi, juonko kahvit tullessani. ”Voi, tässä tilanteessa se ei nyt valitettavasti onnistu”, jouduin toteamaan.

Sovimme, että tietyllä summalla ostan lahjakortin, jolla maksan ostokset. Hän antoi minulle rahan suljetussa kuoressa. Kummallakin ymmärtäväinen hymy huulilla kävelin etsimään asiakkaan autopaikkaa. Hän oli antanut minulle luvan käydä ostoksilla hänen autollaan, kun tavaraa piti ostaa niin paljon.

Olen aikaisemminkin käynyt tekemässä ihmisille kauppa-ostoksia, mutta tämä tilanne oli nyt erilainen. Välttelin ihmisiä ja ohitin heidät kauempaa. Kaupassa ollessani pidin hansikkaita kädessä. Ostaessani omenoita, otin tietoisesti laatikon kauimmaisesta nurkasta. Yskähtäessäni huomasin, että vilkaisin,huomaako kukaan. Ei ole koronaa, normaali yskähdys, teki mieli selitellä.

Palatessani asiakas oli tyytyväinen. ”Olette te tärkeitä!” Nyt hän pärjää tietyn ajan, ja soittelemme, kun taas on kauppa-avun aika. Hyvillä mielin hyppäsin pyörän selkään ja lähdin polkemaan takaisin toimistolle.

Minna Naukkarinen
Vapaaehtoistoiminnan koordinaattori
Yhdessä Selviytymisen Tuki YSTI ry

 

Rintakuvassa Tanja Juvani, taustalla tuolinselkämys ja kukkaköynnösverhot

 

 

Tanja Juvani
Yhteisökoordinaattori
tanja.juvani(at)yst.net
Yhdessä Selviytymisen Tuki YSTI ry

YSTI ry
Facebook
Twitter

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Hyvinvoivat ihmiset -blogi

Kaikki blogin artikkelit
Blogi

20.5.2020 10:00

Nyt naisryhmä tapaa videopuheluiden välityksellä poluilla, kuusikoissa ja kallioilla

Suolla on vielä lunta, mutta onneksi kuivilla pitkospuilla on hyvä kulkea. Huhtasuo alkaa paljastaa värejään talven jälkeen, ja luonto raottaa talviunen väsyttämiä silmiään. En ole matkalla yksin. Kanssani on lempeä-ääninen nainen, joka onnekseni tuntee nämä maastot minua paremmin. Hän vie minut suon ja metsän halki, ja retken lopuksi opettaa minulle hyvää tekevän sammalkylvyn teon. Jostain […]

Blogi

18.5.2020 10:00

”Kohtaa mut” toteutuu Tukiliiton Verkkokahvilassa

Kehitysvammaisten Tukiliitto ry on kehitysvammaisten ihmisten ja heidän läheistensä oma järjestö. Tukiliiton Tuleva -hankkeessa olemme treenanneet projektipäällikkö Riikka Mannisen ja projektisuunnittelija Wilma Karikon kanssa kokeillen kehittämistä sekä verkon käyttöönottoa vanhempien tavoittamiseen ja tukemiseen valtakunnallisesti. Samalla kokoonpanolla syntyi maanantaiaamuna 16.3. idea kaikille avoimesta korona-ajan kohtaamispaikasta eli Verkkokahvilasta. Se avasi ovensa ensimmäisen kerran keskiviikkona 18.3. kello 17 […]

Blogi

12.5.2020 10:00

Koronavirus osoittaa kuinka tärkeää meidän on yhdessä kitkeä eriarvoisuutta

Monen arki on tämä keväänä muuttunut täysin, ja sitä on varjostanut syvä huoli terveydestä, toimeentulosta ja koronaviruksen riskiryhmään kuuluvista läheisistä. EU ja sen jäsenmaat, toimivaltojensa puitteissa, ovat koronaviruksen johdosta ryhtyneet täysin historiallisiin toimiin. Euroopassa on kannettu perusteltua huolta omien terveydenhuoltojärjestelmiemme kantokyvystä, mikäli koronavirus leviäisi hallitsemattomasti – ja meillä sentään on maailman kehittyneimmät ja toimivimmat järjestelmät. Esimerkiksi […]