Skip to content

”Kohtaa mut” toteutuu Tukiliiton Verkkokahvilassa

18.5.2020 10.00

Kansalaisyhteiskunta
Hyvinvoivat ihmisetKoronavirusKoronavirus ja järjestöjen tarjoama tuki ja apuOnneksi on jokuJärjestöilleKansalaisyhteiskunta

Kehitysvammaisten Tukiliitto ry on kehitysvammaisten ihmisten ja heidän läheistensä oma järjestö.

Tukiliiton Tuleva -hankkeessa olemme treenanneet projektipäällikkö Riikka Mannisen ja projektisuunnittelija Wilma Karikon kanssa kokeillen kehittämistä sekä verkon käyttöönottoa vanhempien tavoittamiseen ja tukemiseen valtakunnallisesti. Samalla kokoonpanolla syntyi maanantaiaamuna 16.3. idea kaikille avoimesta korona-ajan kohtaamispaikasta eli Verkkokahvilasta. Se avasi ovensa ensimmäisen kerran keskiviikkona 18.3. kello 17 Tukinetissä.

”Ilman näit nettijuttuja ei kyl pälli kestäis tätäkää vähää.” – verkkokahvilan kävijä

Kahvilassa sana on vapaa

Nyt olemme kohdanneet ihmisiä verkkokahvilassa seitsemän viikon ajan anonyymisti ja kirjoittamalla chatissä. Verkkokahvila-illoissa on ollut yleensä yli 10 kävijää. Suurin osa heistä on ollut mukana alusta asti, mutta joka kerta kahvilassa poikkeaa myös uusia kävijöitä. Me emme kysy diagnoosia, asemaa tai ikää.

”Onpas täällä mukavaa olla. Ihan itku tulee herkkiksellä silmään.”

Osa osallistujista on kertonut olevansa nuoria, osa erityislasten vanhempia ja osa kehitysvammaisia tai heidän läheisiään. Verkkokahvilassa toteutuu upeasti Tukiliiton Kohtaa mut -ajatus. Se on järjestömme vaatimus joukkoon kuulumisesta sekä kannanottomme vammaisten ja vammattomien ihmisten välisestä vuoropuhelusta ja yhteistyöstä kohti parempaa maailmaa.

”Mä luulen, että tämä on mulle parempi tapa tulla esiin, kuin ihan jutella ystävien kanssa. Koska niillä on samat ongelmat ja jutut menossa, niin on hyvä ottaa etäisyyttä ja olla anonyyminä.”

Jokainen saa tuoda keskusteluun omia kysymyksiään ja ajatuksiaan. Niihin saa vastata tai olla vastaamatta. Me verkkokahvilan ”emännät” olemme keskustelijoina muiden joukossa. Samalla pidämme huolen, että jokainen tulee kohdatuksi: puhuttelemme aina nimimerkillä, kysymme ja haastamme mukaan keskusteluun sekä huolehdimme siitä, että hyvä henki säilyy. Ja se onkin säilynyt – suuri kiitos kaikille ”kahvittelijoille”!

”Minä otan mukaan positiivisen fiiliksen, ja tervetulleena olemisen tunteen.”

Sama, tuttu rakenne kantaa

Kohtaa mut -verkkokahvilan jokaisen illan kulku on sama. Malli on lainattu itselleni muista yhteyksissä tutuksi tulleista ratkaisukeskeisestä terapiasta ja työnohjauksesta. Aluksi kysymme jokaiselta fiiliksiä ja sitä, mikä on mennyt paremmin kuluneen viikon aikana, ja millaisia selviytymisen eväitä kukin toivoo tänään saavansa kahvilasta

Tilaa on myös ongelma- ja huolipuheelle. Ahdistus, yksinäisyys, omiin ajatuksiin jumittuminen, riittämättömyyden tunne ja kuormitus ovat usean seuralaisina nyt korona-aikana ja monella myös normaaliarjessakin. Niiden sanoittaminen ja jakaminen muiden kanssa helpottaa oloa. Pahaa oloa ei voi sivuuttaa ja sekin on otettava vastaan.

Huolten tuuletuksen jälkeen siirrymme kahvilassa ideoimaan ratkaisuja ja selviytymiskeinoja sekä jakamaan myös tietoa, mistä löytää tarvittaessa lisää apua. Useimmiten olemme ohjanneet kävijöitä yhteydenpitoon läheisten kanssa. Lisäksi olemme ohjanneet heitä diagnooseihin, mielenterveyteen ja kriisiavun löytämiseen liittyvissä kysymyksissä.

Voimavaroja ja eväitä eteenpäin

Ennen kahvilaillan päättymistä etsimme jokaiselle jonkin oman teon tai seuraavan askeleen, joka auttaa pääsemään eteenpäin ja kantaa taas tulevan viikon yli. Verkkokahvila-iltojen ”emännöinti” on ollut intensiivinen ja voimaannuttava kokemus myös meille tekijöille. Uuden toimintamuodon kehittäminen poikkeusoloissa on yksi tapa vaikuttaa ja kokea merkityksellisyyttä myös omassa etätyöarjessa.

Saamamme palaute kannustaa jatkamaan. Kohtaa mut -verkkokahvilasta voisi hyvin tulla osa Tukiliiton vakitoimintaa myös koronakevään jälkeen, sillä hyvän mielen ja dialogin vahvistamista tarvitaan aina. Tästä esimerkkeinä ja tekstini arvokkaana lopetuksena verkkokahvilan kävijöiden omia ainutkertaisia kokemuksia:

”Olen oppinut, että tarvitsen tällaista tavallista rupattelua ihmisten kanssa.”
”Tuli tosi hyvä olo, maailma on taas parempi paikka.”
”Rauhoittava keskustelu, tulen toistekin chattiin.”

Tukiliitosta tukea ja tietoa korona-aikaan

Verkkokahvilamme on auki joka tiistai 17–19 juhannukseen asti – tervetuloa!
Monenlaista tietoa ja tukea korona-aikaan.
Vinkit vuorovaikutukseen verkossa
Pidä yhteyttä netissä – helpot ohjeet

Sirpa Mäkinen

Kehitysvammaisten Tukiliitto ry. Sirpa Mäkinen. Kuvattu 24.10.2017 Tampereella. Kuva: Laura Vesa

 

 

Sirpa Mäkinen
Kehittämistoiminnan esimies
sirpa.makinen(at)tukiliitto.fi
Kehitysvammaisten Tukiliitto ry

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Hyvinvoivat ihmiset -blogi

Kaikki blogin artikkelit
Blogi
yhteiskuntasuhdepäällikkö

24.9.2021 09:00

Marinin hallituksen arvosana laski hyvästä tyydyttävään

Kansalaisyhteiskunta Hallituksen jokasyksyinen budjettiriihi oli ja meni, mutta mitä jäi käteen? Arvioin hallituksen päätöksiä SOSTEn keskeisten vaikuttamiskärkien kautta: työllisyys ja toimeentulo terveyteen ja hyvinvointiin investointi ilmastotoimet Edellisessä hallituksen puoliväliriihen arvioinnissa yleisarvosana oli vielä hyvä 8,0. Nyt yleisarvosanaksi tuli 7,3 – siis tyydyttävä. Analyysien tueksi olen käyttänyt SOSTEn asiantuntija-arvioita siitä, mitä hyvää tai mitä huonoa ja epäselvää riihen […]

Blogi
erityisasiantuntija

30.8.2021 13:00

Toimeentulotukilakia uudistetaan – kerro meille näkemyksesi!

Sosiaaliturvauudistus Sosiaaliturvaa uudistetaan pitkäjänteisellä komiteatyöllä, mutta toimeentulotuen ilmiselviin epäkohtiin halutaan puuttua jo nopeammin. Sosiaali- ja terveysministeriön toimeentulotukityöryhmän mietintö julkaistiin 10.8.2021. Siinä ryhmä ehdottaa muutoksia lakiin, tekee ehdotuksia sen toimeenpanoon ja tuen hakemiseen liittyen sekä nostaa esiin jatkoselvittelyä vaativia kysymyksiä. Keskeisenä tavoitteena kerrotaan, että haavoittuvimmassa asemassa olevien asiakkaiden tuen tarpeisiin vastataan nykyistä paremmin. Lue lisää:  Työryhmä esittää […]

Blogi
johtaja, varapääsihteeri

27.8.2021 09:30

Työtaakka hyvinvointialueiden pystyttämisessä on valtava – nyt kysytään malttia ja kykyä tarjota järjestön osaamista oikeaan paikkaan

Sote-uudistus Hyvinvointialueiden rakentaminen on alkanut, ja elokuun loppuun mennessä kaikille alueille on saatu nimettyä väliaikaiset valmistelutoimielimet (Vate). Ne koostuvat alueen viranhaltijoista ja toimikausi kestää maaliskuulle 2022 asti, kunnes aluevaltuustojen nimeämät aluehallitukset aloittavat työnsä. Vaten työ on hallinnollista. Työsarkana on hoitaa lähinnä tulevien hyvinvointialueiden työnantajana ja palvelujen järjestäjänä toimimiseen tarvittavia valmistelutehtäviä. Hallinnollisen työn määrä hirvittää. Noin 173 […]