Skip to content

”Kohtaa mut” toteutuu Tukiliiton Verkkokahvilassa

18.5.2020 10.00

Kansalaisyhteiskunta
Hyvinvoivat ihmisetKoronavirusKoronavirus ja järjestöjen tarjoama tuki ja apuJärjestöilleKansalaisyhteiskunta

Kehitysvammaisten Tukiliitto ry on kehitysvammaisten ihmisten ja heidän läheistensä oma järjestö.

Tukiliiton Tuleva -hankkeessa olemme treenanneet projektipäällikkö Riikka Mannisen ja projektisuunnittelija Wilma Karikon kanssa kokeillen kehittämistä sekä verkon käyttöönottoa vanhempien tavoittamiseen ja tukemiseen valtakunnallisesti. Samalla kokoonpanolla syntyi maanantaiaamuna 16.3. idea kaikille avoimesta korona-ajan kohtaamispaikasta eli Verkkokahvilasta. Se avasi ovensa ensimmäisen kerran keskiviikkona 18.3. kello 17 Tukinetissä.

”Ilman näit nettijuttuja ei kyl pälli kestäis tätäkää vähää.” – verkkokahvilan kävijä

Kahvilassa sana on vapaa

Nyt olemme kohdanneet ihmisiä verkkokahvilassa seitsemän viikon ajan anonyymisti ja kirjoittamalla chatissä. Verkkokahvila-illoissa on ollut yleensä yli 10 kävijää. Suurin osa heistä on ollut mukana alusta asti, mutta joka kerta kahvilassa poikkeaa myös uusia kävijöitä. Me emme kysy diagnoosia, asemaa tai ikää.

”Onpas täällä mukavaa olla. Ihan itku tulee herkkiksellä silmään.”

Osa osallistujista on kertonut olevansa nuoria, osa erityislasten vanhempia ja osa kehitysvammaisia tai heidän läheisiään. Verkkokahvilassa toteutuu upeasti Tukiliiton Kohtaa mut -ajatus. Se on järjestömme vaatimus joukkoon kuulumisesta sekä kannanottomme vammaisten ja vammattomien ihmisten välisestä vuoropuhelusta ja yhteistyöstä kohti parempaa maailmaa.

”Mä luulen, että tämä on mulle parempi tapa tulla esiin, kuin ihan jutella ystävien kanssa. Koska niillä on samat ongelmat ja jutut menossa, niin on hyvä ottaa etäisyyttä ja olla anonyyminä.”

Jokainen saa tuoda keskusteluun omia kysymyksiään ja ajatuksiaan. Niihin saa vastata tai olla vastaamatta. Me verkkokahvilan ”emännät” olemme keskustelijoina muiden joukossa. Samalla pidämme huolen, että jokainen tulee kohdatuksi: puhuttelemme aina nimimerkillä, kysymme ja haastamme mukaan keskusteluun sekä huolehdimme siitä, että hyvä henki säilyy. Ja se onkin säilynyt – suuri kiitos kaikille ”kahvittelijoille”!

”Minä otan mukaan positiivisen fiiliksen, ja tervetulleena olemisen tunteen.”

Sama, tuttu rakenne kantaa

Kohtaa mut -verkkokahvilan jokaisen illan kulku on sama. Malli on lainattu itselleni muista yhteyksissä tutuksi tulleista ratkaisukeskeisestä terapiasta ja työnohjauksesta. Aluksi kysymme jokaiselta fiiliksiä ja sitä, mikä on mennyt paremmin kuluneen viikon aikana, ja millaisia selviytymisen eväitä kukin toivoo tänään saavansa kahvilasta

Tilaa on myös ongelma- ja huolipuheelle. Ahdistus, yksinäisyys, omiin ajatuksiin jumittuminen, riittämättömyyden tunne ja kuormitus ovat usean seuralaisina nyt korona-aikana ja monella myös normaaliarjessakin. Niiden sanoittaminen ja jakaminen muiden kanssa helpottaa oloa. Pahaa oloa ei voi sivuuttaa ja sekin on otettava vastaan.

Huolten tuuletuksen jälkeen siirrymme kahvilassa ideoimaan ratkaisuja ja selviytymiskeinoja sekä jakamaan myös tietoa, mistä löytää tarvittaessa lisää apua. Useimmiten olemme ohjanneet kävijöitä yhteydenpitoon läheisten kanssa. Lisäksi olemme ohjanneet heitä diagnooseihin, mielenterveyteen ja kriisiavun löytämiseen liittyvissä kysymyksissä.

Voimavaroja ja eväitä eteenpäin

Ennen kahvilaillan päättymistä etsimme jokaiselle jonkin oman teon tai seuraavan askeleen, joka auttaa pääsemään eteenpäin ja kantaa taas tulevan viikon yli. Verkkokahvila-iltojen ”emännöinti” on ollut intensiivinen ja voimaannuttava kokemus myös meille tekijöille. Uuden toimintamuodon kehittäminen poikkeusoloissa on yksi tapa vaikuttaa ja kokea merkityksellisyyttä myös omassa etätyöarjessa.

Saamamme palaute kannustaa jatkamaan. Kohtaa mut -verkkokahvilasta voisi hyvin tulla osa Tukiliiton vakitoimintaa myös koronakevään jälkeen, sillä hyvän mielen ja dialogin vahvistamista tarvitaan aina. Tästä esimerkkeinä ja tekstini arvokkaana lopetuksena verkkokahvilan kävijöiden omia ainutkertaisia kokemuksia:

”Olen oppinut, että tarvitsen tällaista tavallista rupattelua ihmisten kanssa.”
”Tuli tosi hyvä olo, maailma on taas parempi paikka.”
”Rauhoittava keskustelu, tulen toistekin chattiin.”

Tukiliitosta tukea ja tietoa korona-aikaan

Verkkokahvilamme on auki joka tiistai 17–19 juhannukseen asti – tervetuloa!
Monenlaista tietoa ja tukea korona-aikaan.
Vinkit vuorovaikutukseen verkossa
Pidä yhteyttä netissä – helpot ohjeet

Sirpa Mäkinen

Kehitysvammaisten Tukiliitto ry. Sirpa Mäkinen. Kuvattu 24.10.2017 Tampereella. Kuva: Laura Vesa

 

 

Sirpa Mäkinen
Kehittämistoiminnan esimies
sirpa.makinen(at)tukiliitto.fi
Kehitysvammaisten Tukiliitto ry

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Hyvinvoivat ihmiset -blogi

Kaikki blogin artikkelit
Blogi

20.5.2020 10:00

Nyt naisryhmä tapaa videopuheluiden välityksellä poluilla, kuusikoissa ja kallioilla

Suolla on vielä lunta, mutta onneksi kuivilla pitkospuilla on hyvä kulkea. Huhtasuo alkaa paljastaa värejään talven jälkeen, ja luonto raottaa talviunen väsyttämiä silmiään. En ole matkalla yksin. Kanssani on lempeä-ääninen nainen, joka onnekseni tuntee nämä maastot minua paremmin. Hän vie minut suon ja metsän halki, ja retken lopuksi opettaa minulle hyvää tekevän sammalkylvyn teon. Jostain […]

Blogi

12.5.2020 10:00

Koronavirus osoittaa kuinka tärkeää meidän on yhdessä kitkeä eriarvoisuutta

Monen arki on tämä keväänä muuttunut täysin, ja sitä on varjostanut syvä huoli terveydestä, toimeentulosta ja koronaviruksen riskiryhmään kuuluvista läheisistä. EU ja sen jäsenmaat, toimivaltojensa puitteissa, ovat koronaviruksen johdosta ryhtyneet täysin historiallisiin toimiin. Euroopassa on kannettu perusteltua huolta omien terveydenhuoltojärjestelmiemme kantokyvystä, mikäli koronavirus leviäisi hallitsemattomasti – ja meillä sentään on maailman kehittyneimmät ja toimivimmat järjestelmät. Esimerkiksi […]

Blogi

11.5.2020 13:25

Maahanmuuttajia huolettaa koronassa eniten perheenjäsenten tilanne entisessä kotimaassa

Korona on pysäyttänyt liikkumisen maiden välillä, mikä vaikuttaa uudella tavalla myös maahanmuuttajiin. MIELI ry:n tuoreen kyselyn mukaan maahanmuuttajia huolestuttaa omaa terveyttä enemmän entisessä kotimaassa asuvien perheenjäsenten vointi ja taloustilanne. Suuri osa on kuitenkin sopeutunut korona-tilanteeseen hyvin. Monikielinen kysely levisi nopeasti ja laajasti MIELI Suomen Mielenterveys ry:n MIOS-hanke käynnisti kyselyn 16. huhtikuuta kartoittaakseen, miten korona-aika vaikuttaa […]