Skip to content

Leirikesä ry käynnistää 1.6. suositut lasten ja nuorten kesäleirit varotoimin

26.5.2020 10.50

Kansalaisyhteiskunta
Hyvinvointi ja terveysKoronavirusKoronavirus ja järjestöjen tarjoama tuki ja apuOnneksi on jokuJärjestöilleKansalaisyhteiskunta

Leirikesä ry:n leirit 7—16-vuotiaille lapsille ja nuorille alkavat 1.6. jo 66. kesää peräkkäin. Koronavirus ei pysäytä leiritoimintaamme, niin kuin eivät muutkaan vuosikymmenten aikana koetut muutokset. Leiritoimintamme sopeutuu, uudistuu ja muokkautuu kunkin ajan tarpeisiin ja olosuhteisiin sopivaksi. Meille tärkeintä leirien suunnittelussa ja toteutuksessa on aina lasten, nuorten ja perheiden tarpeet ja heidän tukeminen koulujen loma-aikoina.

Koronan takia tuotekehitystä nopeassa tahdissa

Leirien järjestäminen koronakesänä oli meille koko kevään ajan itsestään selvää. Mutta se, millaista leiritoiminta kesällä 2020 järjestämme, vaati meiltä maalis-toukokuussa useita skenaarioita ja suunnitelmia erilaisten tilanteiden varalle, jotta voimme varmistaa lasten ja nuorten turvallisuuden korona-ajassa.

Nyt pääsemme toteuttamaan päiväleirit suunnitellusti pääkaupunkiseudulla. Lisäämme tänä kesänä päiväleirein toiminnassa ulkona oloa, yöleireillä se on ollut aina leiriarkea.

Tänä vuonna yöleirimme eivät muodostu 100–200 leiriläisen yhteisöstä kuten tavallisina vuosina, vaan pienemmästä porukasta Suomen hallituksen linjausten mukaisesti. Supistimme yöleirien koot 50 henkilön leireiksi, joissa kussakin kolme ryhmää. Leiriläiset ja ohjaajat elävät ja asuvat noin 17 hengen omissa ryhmissä, kuten Leirikesällä on aina tapana.

Uutena toimintamuotona synnytimme etänä verkossa toteutettavat Verkkoseikkailut, joita pilotoimme kesällä. Paikalla etäyhteyden päässä on koko leiripäivän ajan Leirikesän ohjaaja sekä kaikki uudet leirikaverit.

Terveysturvallisuus Leirikesän leireillä

Kaksi lasta esteratsastaa keppihevosilla aurinkoisena päivänä maalaismaisemassa.Leireillämme on kiinnitetty aina paljon huomiota terveyteen, hygieniaan ja turvallisuuteen. Lasten parissa leviävä vastatauti tai muu lasten sairaus on harmittava tuttu. Leirikesä ry:n ohjeiden mukaan sairaana ei tulla leirille. Jos leirillä sairastuu, sairastunut eristetään muusta ryhmästä ja lähetetään kotiin. Niin tänäkin vuonna. Koronan takia kiinnitämme tänä kesänä erityistä huomioita flunssan oireisiin, ja pienikin flunssaisuus on tavallisista vuosista poiketen tänä kesänä este leireilylle. Aiemmin kesänuhaa tai -yskää on voitu ajatella allergiana tai tavallisena flunssana, mutta nyt suhtaudumme siihen koronan oireena eli vakavana sairastumisena ja riskinä sekä lapselle itselleen että muille.

Käsien pesu, desinfiointi, siisteys ja siivous ovat leiriemme arkipäivää ja nyt niiden tärkeys on saanut vielä lisää painoarvoa meidän kaikkien mielessä ja toiminnassa.

Ulkona tapahtuva toiminta luo turvalliset puitteet yhdessä toimimiselle tällaisenakin aikana. Yhdessä tekemiselle on tilaa, luonnon pinnoissa riittää jokaiselle oma kohta istahtaa mättäälle tai nurmikolle.

Olemme varautuneet siihen, että jos Suomen hallituksen koronarajoitukset ja -ohjeet tiukentuvat kesän aikana, me muokkaamme leiritoimintamme niiden mukaisesti.

Leirikesän monipuoliset leirit ovat kaikille avoimia

Leirikesän leirit kutsuvat:

Yöleirejä järjestetämme koko kesän ajan eli 1.6. –1.8. ja päiväleirit ja Verkkoseikkailun kesäkuussa.

Leirikesän leirit ovat kaikille avoimia. Leiripaikkaa voi hakea avoimesti verkkosivujemme kautta tai hakemalla tuettua lomaa. Leirikesä ry saa avustusta Veikkauksen tuotoista STEAn kautta.

Leireillämme vuosittain yli 4 000 lasta ja nuorta

Tänäkin vuonna kesäleireille on ilmoittautunut jo 3 100 lasta ja nuorta, joista 2 600 kesäkuun leireille, esimerkiksi Tuusulaan Rusutjärvelle. Loppukesän yöleirit heinä-elokuun lämmössä odottavat vielä seikkailijoita laajalle ja suurelle Kiljavan nummelle Nurmijärven ja Hyvinkään kupeeseen.

Leirille lähtevälle tai ilmoittautumista suunnittelevalle lapselle ja lapsen kotiväelle olemme koonneet vinkkejä ja tietoa.

Varhaisteini kurkistaa ujosti ladon ovesta lippis päässä.Leirille iloisin mielin

Kaikkia varotoimia ja hygieniatoimia noudattaen pidämme huolen, että lapsi saa leireillämme tarvitsemaansa aikuisen läheisyyttä ja vuorovaikutusta kavereiden kanssa. Murheiden hetkellä pyyhimme kyyneleet ja annamme lämpöä ja turvaa. Tiedossa on riemua, rohkeutta, yhdessäoloa ja välittämistä.

Lapset odottavat leiriä ja me odotamme lasten hymyjä ja iloa, punaisia poskia ja nauruun tikahtumista. Täällä ollaan valmiina! Ollaanko siellä?

 

 

 

Anna-Kaisa Pohjola
toiminnanjohtaja
Anna-Kaisa.Pohjola(at)leiri.fi
Leirikesä ry

Kommentit

  1. Kuukkeli sanoo:

    Eikös siellä alueella oo monta 50 lapsen leiriä yhtä aikaa? Miten tämä täyttää kokoontumisrajoituksia koskevat ohjeet? Onko siellä joka ryhmälle sitten jotenkin omat peseytymistilat ja muut vai miten pintatartuntojen minimointi on huomioitu leiritoiminnassa?

  2. Hanna Hietikko, toiminnanjohtaja sanoo:

    Hei, Kiljavan leirikeskuksen alueella on valtavan laaja metsä- ja ranta-alue, jonne eri leirit ovat muodostuneet. Yksittäinen leiri on erikseen toimiva 50 hengen leiri. Leireissä on omat peseytymystilat ja lisäksi leirikeskuksessa on yhteiskäytössä ranta-sauna, uimaranta, kiipeilyseinä ja muutama muu toimintapiste, joissa leiri käy kerrallaan ja tilat ja pinnat siivotaan välillä. Myös leirien sisällä pintojen siivous ja hygienia on tänä vuonna normaalia tehostetumpaa desinfioinnin, käsienpesun osalta, pintojen putsauksen ja muun terveysturvallisuuden suhteen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Hyvinvointi ja terveys -blogi

Kaikki blogin artikkelit
Blogi
hankepäällikkö

15.6.2022 08:00

Järjestöillä riittää vaikuttamisen paikkoja hyvinvointialueilla – toimintaedellytykset, strategiat, palvelupolut sekä hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen

Sote-uudistus Hyvinvointialueiden valmistelussa alkoi maaliskuussa uusi vaihe, kun alueiden ylintä poliittista valtaa käyttävät aluevaltuustot aloittivat toimintansa. Tärkeäksi vaikuttamisen teemaksi nousi järjestöjen rooli hyvinvointialueiden pitkän aikavälin toimintaa määrittelevissä hyvinvointialuestrategioissa. Järjestöjen strategiavaikuttamisen tueksi Järjestöjen sote-muutostuki tuotti aivoriihen aineiston pohjalta materiaalia, jonka avulla järjestöt eri hyvinvointialueilla ovat voineet pohtia, miten ne kiinnittäisivät toimintaansa hyvinvointialueensa strategiaan. Strategiatyö jatkuu osalla hyvinvointialueista […]

Blogi
hankepäällikkö

15.6.2022 07:59

Organisationerna har mycket att påverka i välfärdsområdena – verksamhetsförutsättningar, strategier, servicestigar och främjande av välfärd och hälsa

Sote-uudistus I mars inleddes en ny fas i beredningen av välfärdsområdena, då välfärdsområdesfullmäktigena med högsta politiska makt i områdena inledde sin verksamhet. Ett viktigt tema att påverka blev organisationernas roll i välfärdsområdenas strategier, vilka definierar välfärdsområdenas långsiktiga verksamhet. Till stöd för organisationernas strategipåverkan producerade projektet ”Järjestöjen sote-muutostuki” material, baserat på brainstormingdata, med vars hjälp organisationerna inom […]

Blogi

13.6.2022 09:00

Miten saamme parhaat innovaatiot lisäämään suomalaisten terveyttä ja hyvinvointia?

Sote-uudistus Epävakaa, epävarma, monimutkainen ja epäselvä – näillä sanoilla voi kuvailla tämänhetkistä maailmaamme (englanniksi VUCA-world, lyhenteet sanoista Volatility, Uncertainty, Complexity, Ambiguity). Vaikka toimintaympäristömme on aiempaa vaikeammin ennakoitavissa, todellisuudessa mikään asia ei nykyisessä epävarmuudessakaan kehity tyhjiössä, vaan muutoksesta on ollut havaittavia signaaleja jo pitkään ennen käännekohtaa. Miten sote-kentän tulisi tulkita signaaleja tulevaisuudesta, ja miten kehitetään entistä vaikuttavampia […]