Skip to content

Leirikesä ry käynnistää 1.6. suositut lasten ja nuorten kesäleirit varotoimin

26.5.2020 10.50

Kansalaisyhteiskunta
Hyvinvointi ja terveysKoronavirusKoronavirus ja järjestöjen tarjoama tuki ja apuJärjestöilleKansalaisyhteiskunta

Leirikesä ry:n leirit 7—16-vuotiaille lapsille ja nuorille alkavat 1.6. jo 66. kesää peräkkäin. Koronavirus ei pysäytä leiritoimintaamme, niin kuin eivät muutkaan vuosikymmenten aikana koetut muutokset. Leiritoimintamme sopeutuu, uudistuu ja muokkautuu kunkin ajan tarpeisiin ja olosuhteisiin sopivaksi. Meille tärkeintä leirien suunnittelussa ja toteutuksessa on aina lasten, nuorten ja perheiden tarpeet ja heidän tukeminen koulujen loma-aikoina.

Koronan takia tuotekehitystä nopeassa tahdissa

Leirien järjestäminen koronakesänä oli meille koko kevään ajan itsestään selvää. Mutta se, millaista leiritoiminta kesällä 2020 järjestämme, vaati meiltä maalis-toukokuussa useita skenaarioita ja suunnitelmia erilaisten tilanteiden varalle, jotta voimme varmistaa lasten ja nuorten turvallisuuden korona-ajassa.

Nyt pääsemme toteuttamaan päiväleirit suunnitellusti pääkaupunkiseudulla. Lisäämme tänä kesänä päiväleirein toiminnassa ulkona oloa, yöleireillä se on ollut aina leiriarkea.

Tänä vuonna yöleirimme eivät muodostu 100–200 leiriläisen yhteisöstä kuten tavallisina vuosina, vaan pienemmästä porukasta Suomen hallituksen linjausten mukaisesti. Supistimme yöleirien koot 50 henkilön leireiksi, joissa kussakin kolme ryhmää. Leiriläiset ja ohjaajat elävät ja asuvat noin 17 hengen omissa ryhmissä, kuten Leirikesällä on aina tapana.

Uutena toimintamuotona synnytimme etänä verkossa toteutettavat Verkkoseikkailut, joita pilotoimme kesällä. Paikalla etäyhteyden päässä on koko leiripäivän ajan Leirikesän ohjaaja sekä kaikki uudet leirikaverit.

Terveysturvallisuus Leirikesän leireillä

Kaksi lasta esteratsastaa keppihevosilla aurinkoisena päivänä maalaismaisemassa.Leireillämme on kiinnitetty aina paljon huomiota terveyteen, hygieniaan ja turvallisuuteen. Lasten parissa leviävä vastatauti tai muu lasten sairaus on harmittava tuttu. Leirikesä ry:n ohjeiden mukaan sairaana ei tulla leirille. Jos leirillä sairastuu, sairastunut eristetään muusta ryhmästä ja lähetetään kotiin. Niin tänäkin vuonna. Koronan takia kiinnitämme tänä kesänä erityistä huomioita flunssan oireisiin, ja pienikin flunssaisuus on tavallisista vuosista poiketen tänä kesänä este leireilylle. Aiemmin kesänuhaa tai -yskää on voitu ajatella allergiana tai tavallisena flunssana, mutta nyt suhtaudumme siihen koronan oireena eli vakavana sairastumisena ja riskinä sekä lapselle itselleen että muille.

Käsien pesu, desinfiointi, siisteys ja siivous ovat leiriemme arkipäivää ja nyt niiden tärkeys on saanut vielä lisää painoarvoa meidän kaikkien mielessä ja toiminnassa.

Ulkona tapahtuva toiminta luo turvalliset puitteet yhdessä toimimiselle tällaisenakin aikana. Yhdessä tekemiselle on tilaa, luonnon pinnoissa riittää jokaiselle oma kohta istahtaa mättäälle tai nurmikolle.

Olemme varautuneet siihen, että jos Suomen hallituksen koronarajoitukset ja -ohjeet tiukentuvat kesän aikana, me muokkaamme leiritoimintamme niiden mukaisesti.

Leirikesän monipuoliset leirit ovat kaikille avoimia

Leirikesän leirit kutsuvat:

Yöleirejä järjestetämme koko kesän ajan eli 1.6. –1.8. ja päiväleirit ja Verkkoseikkailun kesäkuussa.

Leirikesän leirit ovat kaikille avoimia. Leiripaikkaa voi hakea avoimesti verkkosivujemme kautta tai hakemalla tuettua lomaa. Leirikesä ry saa avustusta Veikkauksen tuotoista STEAn kautta.

Leireillämme vuosittain yli 4 000 lasta ja nuorta

Tänäkin vuonna kesäleireille on ilmoittautunut jo 3 100 lasta ja nuorta, joista 2 600 kesäkuun leireille, esimerkiksi Tuusulaan Rusutjärvelle. Loppukesän yöleirit heinä-elokuun lämmössä odottavat vielä seikkailijoita laajalle ja suurelle Kiljavan nummelle Nurmijärven ja Hyvinkään kupeeseen.

Leirille lähtevälle tai ilmoittautumista suunnittelevalle lapselle ja lapsen kotiväelle olemme koonneet vinkkejä ja tietoa.

Varhaisteini kurkistaa ujosti ladon ovesta lippis päässä.Leirille iloisin mielin

Kaikkia varotoimia ja hygieniatoimia noudattaen pidämme huolen, että lapsi saa leireillämme tarvitsemaansa aikuisen läheisyyttä ja vuorovaikutusta kavereiden kanssa. Murheiden hetkellä pyyhimme kyyneleet ja annamme lämpöä ja turvaa. Tiedossa on riemua, rohkeutta, yhdessäoloa ja välittämistä.

Lapset odottavat leiriä ja me odotamme lasten hymyjä ja iloa, punaisia poskia ja nauruun tikahtumista. Täällä ollaan valmiina! Ollaanko siellä?

 

 

 

Anna-Kaisa Pohjola
toiminnanjohtaja
Anna-Kaisa.Pohjola(at)leiri.fi
Leirikesä ry

Kommentit

  1. Kuukkeli sanoo:

    Eikös siellä alueella oo monta 50 lapsen leiriä yhtä aikaa? Miten tämä täyttää kokoontumisrajoituksia koskevat ohjeet? Onko siellä joka ryhmälle sitten jotenkin omat peseytymistilat ja muut vai miten pintatartuntojen minimointi on huomioitu leiritoiminnassa?

  2. Hanna Hietikko, toiminnanjohtaja sanoo:

    Hei, Kiljavan leirikeskuksen alueella on valtavan laaja metsä- ja ranta-alue, jonne eri leirit ovat muodostuneet. Yksittäinen leiri on erikseen toimiva 50 hengen leiri. Leireissä on omat peseytymystilat ja lisäksi leirikeskuksessa on yhteiskäytössä ranta-sauna, uimaranta, kiipeilyseinä ja muutama muu toimintapiste, joissa leiri käy kerrallaan ja tilat ja pinnat siivotaan välillä. Myös leirien sisällä pintojen siivous ja hygienia on tänä vuonna normaalia tehostetumpaa desinfioinnin, käsienpesun osalta, pintojen putsauksen ja muun terveysturvallisuuden suhteen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Hyvinvointi ja terveys -blogi

Kaikki blogin artikkelit
Blogi

1.7.2020 09:00

Miksi koronaepidemia parantaisi hyvinvointia?

Kun aloimme maaliskuussa 2020 suunnittelemaan uutta Sosiaalibarometriä, odotimme synkkiä tuloksia. Koronapandemia on pelottava maailmanlaajuinen katastrofi, jonka voi odottaa horjuttavan perusteellisesti turvallisuuden tunnetta ja hyvinvointia.    Kukaan ei voinut välttyä koronan vaikutuksilta siihen, miten liikuimme ja keitä tapasimme, miten teimme töitä ja miten vietimme vapaa-aikaa. Monien tulevaisuuden suunnitelmat romuttuivat. Lyhyessä ajassa sadattuhannet menettivät työpaikkansa tai lomautettiin. Aikaisemmat kevään 2020 kyselytutkimukset antoivat odottaa monenlaisten huolien kasvavan.  […]

Blogi

29.6.2020 10:00

Sosiaalibarometri 2020: Mielenterveyskuntoutujien hoitoon pääsyä on nopeutettava

Naapurin verhot ovat olleet suljettuina jo useamman päivän. Tiedät, että asunnossa asuva henkilö on aiemmin kärsinyt mielenterveyden ongelmista. Päätät tarkistaa, onko kaikki kunnossa. Soitat ovikelloa, kukaan ei avaa. Katsot postiluukusta sisään, näet vain ison kasan mainoslehtisiä. Huutelet asukkaan nimeä. Hiljaisuus. Mitä teet? Ensin selaat nettiä. ”Kriisi”, ”mielenterveys”, ”minne yhteyttä”. Ei yhtään järkevää yhteydenottokanavaa. Kunnan sivuilta […]

Blogi

5.6.2020 10:15

A-kiltojen ovet avautuivat koronakevään jälkeen − vertaistuki kasvokkain tärkeää

A-killat, päihdetoipujayhdistykset, ovat jälleen availleet oviaan kokoontumisille kesäkuun alusta. Päihdetoipumisessa vertaistuki on keskeistä, ja se keskeytyi monilta osin keväällä koronaepidemian takia. Yksin on vaikea toipua. ”Ihmiset jäivät oman onnensa nojaan, kun kaikki paikat menivät kiinni”, toiminnasta vastaava Jaana Soppela Koillis-Lapin A-killasta kertoo. ”Kevät on ollut raskasta aikaa monelle. Kyllä kohtaamiset ovat äärimmäisen tärkeitä, ja toiminnallisuus.” […]