Levitetään vastuullista välittämistä – ei virusta


Etusivu / Blogi / Levitetään vastuullista välittämistä – ei virusta

”Kuulin Siskojen ja Simojen käynnistämästä kauppa-avusta ja soitin heille ja sain heti apua. Vapaaehtoiset ovat tuoneet kaiken, mitä olen pyytänyt ja ihan oikeat tuotteet”.
Tauno 86, Kerava

Siskot ja Simot joutui monien muiden järjestöjen tavoin pysäyttävään tilanteeseen pari kolme viikkoa sitten. Perustoimintaamme eli kohtaamisia ikäihmisten kanssa ei voitu koronaviruksen aiheuttaman tilanteen vuoksi jatkaa, ja kevätkauden Välittämisen keikat sekä Kokeva-projektin naapurikerhot Keravalla oli peruutettava.

Miten toimii ketterä järjestö tässä tilanteessa? Tekee pikaisen arvion muuttuneesta toimintaympäristöstä ja kohderyhmään kuuluvien ihmisten tarpeista ja ryhtyy töihin! Facebook-ryhmissä ilmeni auttamishalua, mutta niissä avuntarvitsijat ja auttajat eivät kohdanneet. Ymmärsimme myös, ettei yli 70-vuotiaille voi vain sanoa: pysykää kotona! Kotona selviytymiseen tarvitaan muiden apua ja tukea.

Pari päivää valmiustilan julkistamisen jälkeen tehotiimimme oli luonut toimintamallin vapaaehtoiselle kauppa-avulle ja valmistellut vapaaehtoisille ohjeen, jossa otetaan huomioon luotettava ja turvallinen kauppa- ja apteekkiavun toteutus avuntarvitsijoiden ja vapaaehtoisten näkökulmasta.

Lentävä lähtö

Kauppa-apu on tarkoitettu ennen kaikkea ikääntyneille ja muille sairauden takia riskiryhmiin kuuluville. Palvelu on saanut lentävän ja hallitun liikkeellelähdön. Liikkeelle lähdettiin Keski-Uudeltamaalta, ja nyt palvelua tarjotaan jo kahdeksassa Uudenmaan kunnassa.

Osa vapaaehtoisista käy kauppakeikalla töiden jälkeen, joillekin kauppareissut antavat vaihtelua etätyöpäivän taukoihin. Vapaaehtoiset ovat kokeneet auttamisen palkitsevana ja mielekkäänä.

”On ilo ja kunnia auttaa. Aloin miettimään, mitä tapahtuu sitten kun korona on selätetty. Jos jotain saa toivoa, niin toivon, että otamme palasen tätä yhteisöllisyyden kiireetöntä energiaa mukaamme arkeen. Tukipilarit. Ilman niitä olemme eksyksissä”.
Kauppa-apua toimittanut vapaaehtoinen Mari 42

Autetaan naapuria ja muita avuntarpeessa olevia – levitetään vastuullista välittämistä koronan sijaan – jatkossakin.

Lue myös Siskot ja Simot välittää vapaaehtoista kauppa-apua Uudellamaalla.

 

 

Eero Väisänen
toiminnanjohtaja
Siskot ja Simot ry