Skip to content

Levitetään vastuullista välittämistä – ei virusta

27.3.2020 15.00

Kansalaisyhteiskunta
Hyvinvoivat ihmisetKoronavirusKoronavirus ja järjestöjen tarjoama tuki ja apuJärjestöilleKansalaisyhteiskunta

”Kuulin Siskojen ja Simojen käynnistämästä kauppa-avusta ja soitin heille ja sain heti apua. Vapaaehtoiset ovat tuoneet kaiken, mitä olen pyytänyt ja ihan oikeat tuotteet”.
Tauno 86, Kerava

Siskot ja Simot joutui monien muiden järjestöjen tavoin pysäyttävään tilanteeseen pari kolme viikkoa sitten. Perustoimintaamme eli kohtaamisia ikäihmisten kanssa ei voitu koronaviruksen aiheuttaman tilanteen vuoksi jatkaa, ja kevätkauden Välittämisen keikat sekä Kokeva-projektin naapurikerhot Keravalla oli peruutettava.

Miten toimii ketterä järjestö tässä tilanteessa? Tekee pikaisen arvion muuttuneesta toimintaympäristöstä ja kohderyhmään kuuluvien ihmisten tarpeista ja ryhtyy töihin! Facebook-ryhmissä ilmeni auttamishalua, mutta niissä avuntarvitsijat ja auttajat eivät kohdanneet. Ymmärsimme myös, ettei yli 70-vuotiaille voi vain sanoa: pysykää kotona! Kotona selviytymiseen tarvitaan muiden apua ja tukea.

Pari päivää valmiustilan julkistamisen jälkeen tehotiimimme oli luonut toimintamallin vapaaehtoiselle kauppa-avulle ja valmistellut vapaaehtoisille ohjeen, jossa otetaan huomioon luotettava ja turvallinen kauppa- ja apteekkiavun toteutus avuntarvitsijoiden ja vapaaehtoisten näkökulmasta.

Lentävä lähtö

Kauppa-apu on tarkoitettu ennen kaikkea ikääntyneille ja muille sairauden takia riskiryhmiin kuuluville. Palvelu on saanut lentävän ja hallitun liikkeellelähdön. Liikkeelle lähdettiin Keski-Uudeltamaalta, ja nyt palvelua tarjotaan jo kahdeksassa Uudenmaan kunnassa.

Osa vapaaehtoisista käy kauppakeikalla töiden jälkeen, joillekin kauppareissut antavat vaihtelua etätyöpäivän taukoihin. Vapaaehtoiset ovat kokeneet auttamisen palkitsevana ja mielekkäänä.

”On ilo ja kunnia auttaa. Aloin miettimään, mitä tapahtuu sitten kun korona on selätetty. Jos jotain saa toivoa, niin toivon, että otamme palasen tätä yhteisöllisyyden kiireetöntä energiaa mukaamme arkeen. Tukipilarit. Ilman niitä olemme eksyksissä”.
Kauppa-apua toimittanut vapaaehtoinen Mari 42

Autetaan naapuria ja muita avuntarpeessa olevia – levitetään vastuullista välittämistä koronan sijaan – jatkossakin.

Lue myös Siskot ja Simot välittää vapaaehtoista kauppa-apua Uudellamaalla.

 

 

Eero Väisänen
toiminnanjohtaja
Siskot ja Simot ry

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Hyvinvoivat ihmiset -blogi

Kaikki blogin artikkelit
Blogi

20.5.2020 10:00

Nyt naisryhmä tapaa videopuheluiden välityksellä poluilla, kuusikoissa ja kallioilla

Suolla on vielä lunta, mutta onneksi kuivilla pitkospuilla on hyvä kulkea. Huhtasuo alkaa paljastaa värejään talven jälkeen, ja luonto raottaa talviunen väsyttämiä silmiään. En ole matkalla yksin. Kanssani on lempeä-ääninen nainen, joka onnekseni tuntee nämä maastot minua paremmin. Hän vie minut suon ja metsän halki, ja retken lopuksi opettaa minulle hyvää tekevän sammalkylvyn teon. Jostain […]

Blogi

18.5.2020 10:00

”Kohtaa mut” toteutuu Tukiliiton Verkkokahvilassa

Kehitysvammaisten Tukiliitto ry on kehitysvammaisten ihmisten ja heidän läheistensä oma järjestö. Tukiliiton Tuleva -hankkeessa olemme treenanneet projektipäällikkö Riikka Mannisen ja projektisuunnittelija Wilma Karikon kanssa kokeillen kehittämistä sekä verkon käyttöönottoa vanhempien tavoittamiseen ja tukemiseen valtakunnallisesti. Samalla kokoonpanolla syntyi maanantaiaamuna 16.3. idea kaikille avoimesta korona-ajan kohtaamispaikasta eli Verkkokahvilasta. Se avasi ovensa ensimmäisen kerran keskiviikkona 18.3. kello 17 […]

Blogi

12.5.2020 10:00

Koronavirus osoittaa kuinka tärkeää meidän on yhdessä kitkeä eriarvoisuutta

Monen arki on tämä keväänä muuttunut täysin, ja sitä on varjostanut syvä huoli terveydestä, toimeentulosta ja koronaviruksen riskiryhmään kuuluvista läheisistä. EU ja sen jäsenmaat, toimivaltojensa puitteissa, ovat koronaviruksen johdosta ryhtyneet täysin historiallisiin toimiin. Euroopassa on kannettu perusteltua huolta omien terveydenhuoltojärjestelmiemme kantokyvystä, mikäli koronavirus leviäisi hallitsemattomasti – ja meillä sentään on maailman kehittyneimmät ja toimivimmat järjestelmät. Esimerkiksi […]