Liike Nytin Harry Harkimo: Kaveria ei jätetä!

Harry Harkimo on kirjoittanut Vieraskynä SOSTEblogin. Kuvan päällä on myös tunniste #eduskuntavaalit2023.

Etusivu / Blogi / Liike Nytin Harry Harkimo: Kaveria ei jätetä!
Banneri, jossa lukee #eduskuntavaalit2023, eduskuntapuolueiden blogisarja.

Veroja maksava suomalainen haluaa oikeutetusti vastinetta verorahoillensa. Kun nyt jo peruspalvelut ovat vaarassa, moni miettii, mistä syystä ylipäätänsä veroja maksetaan ja minne ne kaikki rahat häviävät. Valtion menoja on pystyttävä priorisoimaan. Perusterveydenhuolto ja vanhustenhoito ovat kohteita, joihin yksinkertaisesti pitää ohjata tarvittavat resurssit.

Liike Nyt ratkaisisi perusterveydenhuollon ongelmat ottamalla käyttöön perhelääkärimallin. Perhelääkäri toimii yksityisenä elinkeinonharjoittajana. Mallin etuja ovat nopea hoitoon pääsy ja kokonaisvaltainen ennaltaehkäisevä hoito. Perhelääkäristä on useita onnistuneita esimerkkejä Euroopassa. Lääkärin ei koskaan tarvitse hoidossa aloittaa nollasta, kun hoidettavalla ei aina ole uutta lääkäriä pöydän takana.

Kela-korvausta on nostettava, jotta perusterveydenhuolto saadaan toimimaan paremmin ja hoitojonot purettua. Yritykset on kokonaisuutena nähtävä selvästi merkittävämmässä roolissa toimivassa terveydenhuoltojärjestelmässä.

Hoitajapula on akuutti asia ja tulee yhä pahenemaan. Hoitoa tarvitsevat vanhukset jätetään heitteille ja sairaita lapsia ei pystytä leikkaamaan. Näin ei voi jatkua!

Hoitajapula on ratkaistava parantamalla työoloja ja palkkausta. Hoitajien työtä on arvostettava enemmän. Tarvitsemme hoiva-alalle eri pätevyysvaatimuksia täyttäviä työntekijöitä, jotka suorittavat tehtäviä, joiden tekemiseen ei tarvita laajaa terveydenhuollon koulutusta. Eläköityneitä hoitajia pitää houkutella töihin veroporkkanoilla. Ulkomaalaisten hoitajien tuloa Suomeen pitää edistää parantamalla vetovoimatekijöitä.
Jokaiselle ikäihmiselle kuuluu arvokas vanhuus. Tarvitsemme lisää resursseja kotihoitoon ja lisäpaikkoja hoitokoteihin.

Hyvinvointiyhteiskunnan tunnistaa siitä, kuinka hyvin se huolehtii lapsista, vanhuksista ja sairaista. Heistä meidän pitää huolehtia. Siihen meillä pitää olla varaa.

Hän, joka apua joskus on saanut, osaa sitä myös antaa

Työkykyisen paras apu on tehdä töitä ja yrittää. Vain sitä kautta meillä on mahdollisuus auttaa. Vain hän, joka pitää huolta itsestään, voi auttaa heitä, jotka apua tarvitsevat.

Sadat tuhannet suomalaiset huolehtivat lähimmistään omaishoitajina. He tekevät sitä rakkaudesta. He eivät tee sitä rahasta. Asenteesta on oppimista meille kaikille. Siitä huolimatta on käsittämätöntä, että hyvinvointialueiden palkkaharmonisointi alentaa joidenkin omaishoitajien korvausta. Korvaus pitää laittaa kuntoon ja verovapaaksi.

Emme enää voi syödä lapsiemme ja lastenlapsiemme ruokapöydässä. Nyt on meidän vuoromme kääriä hihat ja siivota nurkat kuntoon. Yrittäjät ja työssä käyvät suomalaiset ovat taloutemme selkäranka. Päättäjien tehtävä on luoda heille toivo tulevaan.

Silloin meillä on mahdollisuus auttaa heitä, jotka apua oikeasti tarvitsevat. Haluamme pitää huolta lapsista, vanhuksista ja sairaista.

Kaveria ei jätetä!

Harry Harkimo
kansanedustaja, Liike Nytin puheenjohtaja
harry.harkimo@eduskunta.fi


Puolueiden blogisarja: Miten tulevaisuuden hyvinvointi tehdään?
Kevään eduskuntavaaleissa päätetään hyvinvointiyhteiskuntamme tulevaisuudesta. SOSTEn vaaliblogisarjassa puolueet kertovat keinonsa hyvinvointiyhteiskuntamme turvaamiseksi seuraavalla hallituskaudella. Miten taataan laadukkaat sosiaali- ja terveyspalvelut ja pidetään huolta niistä, joiden ääni ei kuulu? Miten turvataan ihmisten riittävä toimeentulo, ja miten työmarkkinat huomioivat heidät, jotka eivät pysty kokoaikatyöhön tai joiden työkyky on heikentynyt? Miten ilmastokriisiä torjutaan oikeudenmukaisesti? Mikä on sote-järjestöjen rooli hyvinvointiyhteiskunnassamme? Blogisarja alkaa 1.2.2022 ja jatkuu vaaleihin asti. Kirjoitusten järjestys on arvottu.