Skip to content

Maailman onnellisin kansa

21.3.2018 15.31

Hyvinvointi ja terveys
Hyvinvointi ja terveysHyvinvointi ja terveysJärjestötHyvinvointi ja terveys

Viime viikolla YK julkaisi jälleen vuotuisen onnellisuusraporttinsa. Suomalaisille siinä oli ilouutisia. YK:n käyttämien mittareiden, kuten elinajanodotteen, bruttokansantuotteen ja kansalaisvapauksien tulokulmista tarkastellen vaikuttaa nimittäin siltä, että me olemme maailman onnellisinta kansaa. Hyvin menee muillakin pohjoismailla – Suomen lisäksi kärkinelikosta löytyvät niin Norja, Tanska kuin Islantikin.

Yhtenä onnellisuutemme keskeisenä osatekijänä nousevat YK:n raportissa esiin vahvat sosiaaliset verkostomme. Vaikka sosiaalinen lienee adjektiivi, jolla harva suomalainen itseään ensitöikseen kuvaa, paljastaa lähempi tarkastelu toisen totuuden. Vuorovaikutus ja yhteistoiminta näyttävät olevan meillä verissä – vai miksi muutoin Suomea tituleerattaisiin myös yhdistysten luvatuksi maaksi?

Väkilukuun suhteutettuna Suomessa on todella paljon erilaisia ihmisten yhteenliittymiä – seuroja, järjestöjä, liittoja ja yhdistyksiä, joiden toimintaan miljoonat suomalaiset vuosittain osallistuvat antaen omaa osaamistaan ja aikaansa yhteiseen hyvään. Ja hyvä niin, sillä vapaaehtoistyön on osoitettu monin tavoin lisäävän sekä siihen osallistuvien onnellisuutta, että elämäntyytyväisyyttä.

Uskallankin väittää, että aktiivinen järjestötoiminta on yksi onnemme salaisuuksista – voimavara, joka tuottaa terveyttä ja hyvinvointia moneen suuntaan. Esimerkiksi sosiaali- ja terveysjärjestöt tarjoavat meille paitsi apua ja tukea, myös työllistymisen, osallistumisen ja vaikuttamisen polkuja. Huolehtimalla perusturvasta ja palveluista, ne ehkäisevät myös yksinäisyyttä ja syrjäytymistä. Siten tässä ajassa järjestötoiminnalle tarvetta ehkä enemmän kuin koskaan ennen.

Hyvinvointi on paljon muutakin kuin sairauksien puutetta ja väestömme onnellisuus myös kansanterveyskysymys. Onnea ei siten kannata kätkeä, kuten vanha sanonta kehottaa, vaan siitä kannattaa olla ylpeä ja sitä kannattaa vaalia. Vahvistamalla onnemme elementtejä, voimme pitää kärkisijastamme kiinni jatkossakin. Nämä ovat tilastoja, joita kannattaa johtaa!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Hyvinvointi ja terveys -blogi

Kaikki blogin artikkelit
Blogi
erityisasiantuntija

22.5.2019 09:00

“Elämmekö nykyisin pidempään – vai kuolemmeko pidempään?”

Kymmenisen vuotta sitten istuin eräässä seminaarissa kuuntelemassa asiantuntija-alustuksia väestöennusteista ja palvelurakenteista, kun joku esitti sen – kysymyksen, jota olen pohtinut siitä lähtien. ”Elämmekö me nykyisin pidempään, vai kuolemmeko me pidempään?” Tuohon vuosia sitten esitettyyn kysymykseen kiteytyy kovin paljon tässäkin ajassa kiinni olevaa, oleellista ja tärkeää. Minkälaista on hyvä elämä? Tulemmeko kuulluiksi? Saammeko apua, kun sitä […]

Blogi

17.5.2019 08:30

Ökande psykiskt illamående kräver en kursändring

År 2018 orsakade störningar i den psykiska hälsan och beteendet för första gången flest sjukpenningdagar av alla sjukdomskategorier. Det året betalades sjukpenning på grund av psykiska orsaker i totalt över 4,6 miljoner dagar (pdf). Det innebär en ökning på nästan 7 procent jämfört med 2017. Efter en längre nedåtgående trend ökade också sjukpensioneringarna igen år 2018. […]

Blogi
erityisasiantuntija

14.5.2019 08:00

Vaikuttavampia sote-palveluja

Sote-uudistus ei mennyt maaliin edellisellä hallituskaudella, ja nyt saamme odottaa, millainen hallitus tällä kertaa tarttuu haasteeseen. Tässä vaiheessa onkin mielenkiintoista seurata, miten muut Euroopan maat, jotka kohtaavat Suomen tavoin ikääntyvän kansan haasteet, ovat asiaa ratkoneet. Osallistuin 28.3. valtiovarainministeriön, työ- ja elinkeinoministeriön, sosiaali- ja terveysministeriön ja Muutosjohdon akatemian järjestämään ”Sote-markkinat ja palvelutuotannon kehittäminen” -seminaariin. Sen yhtenä […]