Skip to content

Maailman onnellisin kansa

21.3.2018 15.31

Hyvinvointi ja terveys
Hyvinvointi ja terveysHyvinvointi ja terveysJärjestötHyvinvointi ja terveys

Viime viikolla YK julkaisi jälleen vuotuisen onnellisuusraporttinsa. Suomalaisille siinä oli ilouutisia. YK:n käyttämien mittareiden, kuten elinajanodotteen, bruttokansantuotteen ja kansalaisvapauksien tulokulmista tarkastellen vaikuttaa nimittäin siltä, että me olemme maailman onnellisinta kansaa. Hyvin menee muillakin pohjoismailla – Suomen lisäksi kärkinelikosta löytyvät niin Norja, Tanska kuin Islantikin.

Yhtenä onnellisuutemme keskeisenä osatekijänä nousevat YK:n raportissa esiin vahvat sosiaaliset verkostomme. Vaikka sosiaalinen lienee adjektiivi, jolla harva suomalainen itseään ensitöikseen kuvaa, paljastaa lähempi tarkastelu toisen totuuden. Vuorovaikutus ja yhteistoiminta näyttävät olevan meillä verissä – vai miksi muutoin Suomea tituleerattaisiin myös yhdistysten luvatuksi maaksi?

Väkilukuun suhteutettuna Suomessa on todella paljon erilaisia ihmisten yhteenliittymiä – seuroja, järjestöjä, liittoja ja yhdistyksiä, joiden toimintaan miljoonat suomalaiset vuosittain osallistuvat antaen omaa osaamistaan ja aikaansa yhteiseen hyvään. Ja hyvä niin, sillä vapaaehtoistyön on osoitettu monin tavoin lisäävän sekä siihen osallistuvien onnellisuutta, että elämäntyytyväisyyttä.

Uskallankin väittää, että aktiivinen järjestötoiminta on yksi onnemme salaisuuksista – voimavara, joka tuottaa terveyttä ja hyvinvointia moneen suuntaan. Esimerkiksi sosiaali- ja terveysjärjestöt tarjoavat meille paitsi apua ja tukea, myös työllistymisen, osallistumisen ja vaikuttamisen polkuja. Huolehtimalla perusturvasta ja palveluista, ne ehkäisevät myös yksinäisyyttä ja syrjäytymistä. Siten tässä ajassa järjestötoiminnalle tarvetta ehkä enemmän kuin koskaan ennen.

Hyvinvointi on paljon muutakin kuin sairauksien puutetta ja väestömme onnellisuus myös kansanterveyskysymys. Onnea ei siten kannata kätkeä, kuten vanha sanonta kehottaa, vaan siitä kannattaa olla ylpeä ja sitä kannattaa vaalia. Vahvistamalla onnemme elementtejä, voimme pitää kärkisijastamme kiinni jatkossakin. Nämä ovat tilastoja, joita kannattaa johtaa!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Hyvinvointi ja terveys -blogi

Kaikki blogin artikkelit
Blogi

18.3.2019 08:54

Missä viipyvät kokeilut? – Kuntoutuskomitean ehdotukset tulee sisällyttää hallitusohjelmaan

Tämä blogi on osa kuntoutusaiheisten kirjoitusten sarjaa, jonka kirjoittajina ovat SOSTEn ja Kuntoutussäätiön koordinoiman Kuntoutusverkosto KUVEn jäsenet. Suomella ei ole varaa odottaa sote-uudistusta. Meillä on jo kaikki työkalut kuntoutuspalvelujen uudistuksen toteutukseen, työ on aloitettava nyt! Kuntoutuskomitean ehdotukset kuntoutusjärjestelmän kokonaisuudistuksesta valmistuivat jo vuonna 2017. Tavoitteena on yhdenvertainen kustannustehokas ja ohjattava järjestelmä, jolla vahvistetaan kuntoutujaa pärjäämään omissa […]

Blogi

28.2.2019 14:48

Ikääntyneet aikuiset kuntoutuksessa – rehabilitaatiota vai reablementtia?

Tämä blogi on osa kuntoutusaiheisten kirjoitusten sarjaa, jonka kirjoittajina ovat SOSTEn ja Kuntoutussäätiön koordinoiman Kuntoutusverkosto KUVEn jäsenet. Tämän blogikirjoituksen otsikossa on kaksi käsitettä, joiden avulla ikääntyneiden kansalaisten kuntoutusta voidaan tarkastella uudella tavalla. Se, miten puhumme miljoonasta yli 65-vuotiaasta kansalaisesta ei ole suinkaan yhdentekevää. Heillä voi olla korkea numeerinen ikä, mutta koettu ja toimintakykyinen ikä voivat […]

Blogi

10.12.2018 12:57

Turvalliset arkirutiinit ja jaetut ilon hetket suojaavat lapsen mieltä

Riittävään lepoon, terveelliseen ravintoon, liikuntaan sekä mielekkääseen vapaa-aikaan panostamalla tuetaan lapsen fyysistä terveyttä mutta myös psyykkistä hyvinvointia. Terveelliset elämäntavat vaikuttavat ihmisen kokonaisvaltaiseen toimintakykyyn. Päivän rytmi, rutiinit ja myönteinen vuorovaikutus arjessa luovat turvallisuutta ja tasapainoa lapsen elämään.  Ne myös suojaavat hyvinvointia yllättävien kriisien ja vastoinkäymisten keskellä. Jokapäiväiset valinnat vaikuttavat tunteisiin ja tunteiden säätelyyn. Väsyneenä ja ilman […]