Skip to content

Maailman onnellisin kansa

21.3.2018 15.31

Hyvinvointi ja terveys
Hyvinvointi ja terveysHyvinvointi ja terveysJärjestötHyvinvointi ja terveys
erityisasiantuntija

Viime viikolla YK julkaisi jälleen vuotuisen onnellisuusraporttinsa. Suomalaisille siinä oli ilouutisia. YK:n käyttämien mittareiden, kuten elinajanodotteen, bruttokansantuotteen ja kansalaisvapauksien tulokulmista tarkastellen vaikuttaa nimittäin siltä, että me olemme maailman onnellisinta kansaa. Hyvin menee muillakin pohjoismailla – Suomen lisäksi kärkinelikosta löytyvät niin Norja, Tanska kuin Islantikin.

Yhtenä onnellisuutemme keskeisenä osatekijänä nousevat YK:n raportissa esiin vahvat sosiaaliset verkostomme. Vaikka sosiaalinen lienee adjektiivi, jolla harva suomalainen itseään ensitöikseen kuvaa, paljastaa lähempi tarkastelu toisen totuuden. Vuorovaikutus ja yhteistoiminta näyttävät olevan meillä verissä – vai miksi muutoin Suomea tituleerattaisiin myös yhdistysten luvatuksi maaksi?

Väkilukuun suhteutettuna Suomessa on todella paljon erilaisia ihmisten yhteenliittymiä – seuroja, järjestöjä, liittoja ja yhdistyksiä, joiden toimintaan miljoonat suomalaiset vuosittain osallistuvat antaen omaa osaamistaan ja aikaansa yhteiseen hyvään. Ja hyvä niin, sillä vapaaehtoistyön on osoitettu monin tavoin lisäävän sekä siihen osallistuvien onnellisuutta, että elämäntyytyväisyyttä.

Uskallankin väittää, että aktiivinen järjestötoiminta on yksi onnemme salaisuuksista – voimavara, joka tuottaa terveyttä ja hyvinvointia moneen suuntaan. Esimerkiksi sosiaali- ja terveysjärjestöt tarjoavat meille paitsi apua ja tukea, myös työllistymisen, osallistumisen ja vaikuttamisen polkuja. Huolehtimalla perusturvasta ja palveluista, ne ehkäisevät myös yksinäisyyttä ja syrjäytymistä. Siten tässä ajassa järjestötoiminnalle tarvetta ehkä enemmän kuin koskaan ennen.

Hyvinvointi on paljon muutakin kuin sairauksien puutetta ja väestömme onnellisuus myös kansanterveyskysymys. Onnea ei siten kannata kätkeä, kuten vanha sanonta kehottaa, vaan siitä kannattaa olla ylpeä ja sitä kannattaa vaalia. Vahvistamalla onnemme elementtejä, voimme pitää kärkisijastamme kiinni jatkossakin. Nämä ovat tilastoja, joita kannattaa johtaa!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Hyvinvointi ja terveys -blogi

Kaikki blogin artikkelit
Blogi

16.12.2019 09:40

Vanhemman ja nuoren yhteinen aika ei vaadi ihmetekoja

Näin joulun lähestyessä monet odottavat rauhoittumista ja yhdessäoloa läheisten kanssa. Se, että vanhemmat pysähtyvät arjen kiireistä olemaan läsnä ja keskustelemaan nuoren kanssa, on monelle nuorelle juuri sitä, mitä hän kaipaa. Tunne- ja vuorovaikutustaitoja opettavan Friends-ohjelman tiimi haastatteli nuoria Aseman Lapset ry:n ylläpitämässä nuorisokahvilassa ”Parasta on kun ei oo mihinkään kiire, katotaan joku leffa tai uutiset […]

Blogi

28.11.2019 13:00

Tulevaisuuden sote-keskuksiin saatava mukaan brändätyt järjestöpalvelut

Edellisessä sote-valmistelussa järjestöjen palvelujen laajuutta ja monimuotoisuutta ei tunnettu, koska järjestöt eivät olleet kuvanneet ja brändänneet niitä. Jos Minna Kivipellon kanssa hahmottelemamme sote-keskustoiminnan mallinnus etenee, se edellyttää, että järjestöjen arvokkaat ja vaikuttavat toiminnot ja palvelut tunnetaan. Blogini 1. osassa käsittelin: Miten rakentaa Sosiaalibarometri 2019:n mukainen sote-keskus? Nyt tarkastelen, miten järjestöt asemoidaan sinne ja miten ne […]

Blogi

15.11.2019 12:00

Vardagen på halvvägshemmet i Malax

Det är början på en ny vecka i november, höstmörkret är påtagligt över Pixnebacken i Malax. Personalen gör frukost och kaffe, och boende på halvvägshemmet och personer från närområdet droppar in för att delta i den dagliga gruppverksamheten. I skymningen gör sig ljuset på bordet mysigt och man slår sig ner i sofforna för att […]