Skip to content

Maailman onnellisin kansa

21.3.2018 15.31

Hyvinvointi ja terveys
Hyvinvointi ja terveysHyvinvointi ja terveysJärjestötHyvinvointi ja terveys

Viime viikolla YK julkaisi jälleen vuotuisen onnellisuusraporttinsa. Suomalaisille siinä oli ilouutisia. YK:n käyttämien mittareiden, kuten elinajanodotteen, bruttokansantuotteen ja kansalaisvapauksien tulokulmista tarkastellen vaikuttaa nimittäin siltä, että me olemme maailman onnellisinta kansaa. Hyvin menee muillakin pohjoismailla – Suomen lisäksi kärkinelikosta löytyvät niin Norja, Tanska kuin Islantikin.

Yhtenä onnellisuutemme keskeisenä osatekijänä nousevat YK:n raportissa esiin vahvat sosiaaliset verkostomme. Vaikka sosiaalinen lienee adjektiivi, jolla harva suomalainen itseään ensitöikseen kuvaa, paljastaa lähempi tarkastelu toisen totuuden. Vuorovaikutus ja yhteistoiminta näyttävät olevan meillä verissä – vai miksi muutoin Suomea tituleerattaisiin myös yhdistysten luvatuksi maaksi?

Väkilukuun suhteutettuna Suomessa on todella paljon erilaisia ihmisten yhteenliittymiä – seuroja, järjestöjä, liittoja ja yhdistyksiä, joiden toimintaan miljoonat suomalaiset vuosittain osallistuvat antaen omaa osaamistaan ja aikaansa yhteiseen hyvään. Ja hyvä niin, sillä vapaaehtoistyön on osoitettu monin tavoin lisäävän sekä siihen osallistuvien onnellisuutta, että elämäntyytyväisyyttä.

Uskallankin väittää, että aktiivinen järjestötoiminta on yksi onnemme salaisuuksista – voimavara, joka tuottaa terveyttä ja hyvinvointia moneen suuntaan. Esimerkiksi sosiaali- ja terveysjärjestöt tarjoavat meille paitsi apua ja tukea, myös työllistymisen, osallistumisen ja vaikuttamisen polkuja. Huolehtimalla perusturvasta ja palveluista, ne ehkäisevät myös yksinäisyyttä ja syrjäytymistä. Siten tässä ajassa järjestötoiminnalle tarvetta ehkä enemmän kuin koskaan ennen.

Hyvinvointi on paljon muutakin kuin sairauksien puutetta ja väestömme onnellisuus myös kansanterveyskysymys. Onnea ei siten kannata kätkeä, kuten vanha sanonta kehottaa, vaan siitä kannattaa olla ylpeä ja sitä kannattaa vaalia. Vahvistamalla onnemme elementtejä, voimme pitää kärkisijastamme kiinni jatkossakin. Nämä ovat tilastoja, joita kannattaa johtaa!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Hyvinvointi ja terveys -blogi

Kaikki blogin artikkelit
Blogi

9.9.2019 11:30

Maailma on pieni

Tunne siitä, että maailma on pieni, oli vahva Maailman terveysjärjestö WHO:n yleiskokouksessa Genevessä toukokuussa. Samaan saliin mahtui 194 valtion edustajat pohtimaan kansalaisten terveyttä ja hyvinvointia. Toimintaa ohjaa Agenda 2030 YK:n kestävän kehityksen toimintaohjelma Agenda 2030 on viitekehys, jonka puitteissa toimitaan. Tavoite 3 koskee terveyttä ja hyvinvointia, mutta terveys linkittyy selkeästi kaikkiin muihinkin 16 tavoitteeseen. Kansanterveystyössä […]

Blogi
erityisasiantuntija

14.6.2019 12:30

Kansanterveys kiittää hallitusohjelmaa

Kesäkuun alussa toimikautensa aloittaneen hallituksen ohjelma sisältää ilahduttavan monia kansanterveyttä tukevia kirjauksia. Niitä ovat esimerkiksi lupaus lisätä matalan kynnyksen elintapaohjausta ja ennaltaehkäiseviä toimia sekä vähentää antibioottien liikakäyttöä. Todellisina hyvinvointi-investointeina voidaan nähdä niin ikään hallitusohjelmaan asetetut tavoitteet rokotus- ja seulontaohjelmien laajentamisesta. Edellä mainitut toimenpiteet ovat myös kustannusvaikuttavia, koska ne tuottavat terveyshyötyjä ja säästävät terveydenhuollon kustannuksia. Väestön terveyttä […]

Blogi

31.5.2019 08:30

Mars matkalle! Terveyttä työpaikoille

Nuohooja kiipeilee ja työskentelee hankalissa asennoissa. Parturi-kampaajan hartiat ja selkä rasittuvat pitkän päivän aikana. Toimistotyötä tekevälle istuminen käy voimille, matkatyötä tekevä väsyy pitkistä päivistä ja aikaeroista. Ammattikuljettajan kroppaa haastaa istuminen ja tärinä, asiakaspalvelussa odotetaan iloisuutta, ja vuorotyötä tekevän uni häiriintyy helposti. Esimerkeistä voi helposti todeta, miten eri tavoin eri työt ja ammatit vaikuttavat terveyteen ja […]