Skip to content

Nuoret lomautetaan ensimmäisinä – huoli tulevasta näkyi nopeasti asumispalvelussa

17.4.2020 12.10

Kansalaisyhteiskunta
Hyvinvoivat ihmisetKoronavirusKoronavirus ja järjestöjen tarjoama tuki ja apuOnneksi on jokuJärjestöilleKansalaisyhteiskunta

Pääkaupunkiseudun Nuorisoasunnot ry:n tavoitteena on parantaa alle 30-vuotiaiden asuinoloja ja jakaa tietoa asumisesta. Toimintamme on asukkaiden kohtaamista arjessa ja verkossa.

Perustimme nopeasti keskustelukanavan Discordiin

Koronavirusepidemia ajoi järjestöt etätöihin ja muokkaamaan omaa toimintaansa muuttuvassa maailmassa. Järjestöjen ketteryys ja nopea muutoskyky on isossa asemassa tämän kriisin ja sen jälkiseurauksien hoidossa.

Meillä epidemian ja rajoitustoimenpiteiden vaikutukset näkyivät välittömästi nuorten yhteydenotoissa. Monet nuoret tekevät keikkatyötä tai osa-aikaista työtä, ja nämä työntekijät ovat yleensä ensimmäisiä yrityksissä, jotka saavat lomautuksen tai tiedon lähteä. Nuorten yhteydenotoissa alkoi nopeasti näkymään huoli toimeentulosta ja töiden riittävyydestä. Tähän tarpeeseen perustimme Rahaklubi-kanavan Discordiin, ja toiminta on lähtenyt hyvin käyntiin. Discord on nuorten tavoittamisen ja nuorisotyön uusin ja kuumin työväline. Sovellus mahdollistaa keskustelun puhumalla ja kirjoittamalla.

Rahaklubissa keskustellaan yleisesti taloudesta, säästämisestä, toimeentulosta ja sijoittamisesta. Jokaisella on myös mahdollisuus saada henkilökohtaista apua ja tukea omaan tilanteeseen. Rahaklubissa on keskusteltu, mitä kannattaisi alkaa opiskelemaan poikkeustilanteessa tai mitä tukia on oikeutettu hakemaan.

Tarkoitus myös vähentää yksinäisyyttä ja osattomuutta

Pääkaupunkiseudun Nuorisoasunnot perusti poikkeustilan alkaessa asukkailleen Discordiin myös oman serverin ja tarkoituksena on kehittää toimintaa jatkuvasti asukkaiden toiveiden mukaan. Asukkaiden avoimessa olohuoneessa voi keskustella asumisneuvojien ja muiden asukkaiden kanssa. Kanavalla on tiedotusta asumiseen liittyen ja vinkkejä, miten viettää vapaa-aikaa. Tarkoituksena on tuottaa mielekästä tekemistä sekä vähentää yksinäisyyttä ja osattomuutta vaikeassa tilanteessa. Discord työvälineenä on otettu hyvin vastaan, ja se tulee jäämään myös pysyväksi osaksi verkkopalveluitamme.

Siirsimme palvelut nopeasti verkkoon, yhteys asukkaisiin säilyi

Pääkaupunkiseudun Nuorisoasunnot ry on Nuorisoasuntoliiton pääkaupunkiseudun paikallisyhdistys. Yhdistyksemme toimintamuotoja ovat asumisneuvonta, asumisohjaus, talousohjaus, asukas- ja ryhmätoiminta, koulutustoiminta sekä tiedotus- ja edunvalvontatyö.

Kun koronaepidemia alkoi, meillä kontaktien välttäminen tarkoitti, että esimerkiksi asumisneuvojien kohdepäivystykset, asukastoiminta ja asukkaiden ryhmätoiminta piti kevään osalta perua. Myös kaikki asumisen infotilaisuudet, -luennot ja päivystykset eri palveluiden piirissä peruttiin. Olemme kuitenkin onnellisessa asemassa, että meillä oli jo käytössä useita somekanavia ja verkkoalustoja, ja pystyimme nopealla aikataululla siirtämään toiminnan verkkoon melkein kokonaisuudessaan.

Etätyöskentely on jo pitkään ollut osa jokaisen työntekijämme työviikkoa. Siksi pystyimme nopeasti siirtämään suuren osan palveluista verkkoon ja yhteys asukkaisiin säilyi. Asumisneuvontaa on toteutettu jo aiemmin mahdollisimman monikanavaisesti ja matalalla kynnyksellä puhelimella, sähköpostilla ja muun muassa Whatsapilla ja Facebookissa.

Nuorten kohtaamista uusilla toimintamalleilla

Poikkeustilan alkaessa aloitimme heti kehitystyön, miten voimme siirtää myös ryhmätoimintaa ja muuta kasvokkain tapahtuvaa toimintaa verkkoon. Esimerkiksi asumisneuvojien talokohtaiset kohdepäivystykset siirrettiin etäyhteydelle Facebook-chattiin ja Discord otettiin käyttöön. Kehitystyötä tulee kuitenkin jatkaa ja pohtia, miten voimme tavoittaa yhä isomman joukon asukkaita poikkeustilanteessa.

Tarjoamme asukkaille poikkeusolojenkin aikana asumisneuvontaa ja apua haastavaan tilanteeseen

  • Discord: Asukkaiden olohuone on avoin keskustelukanava, jossa asumisneuvojat vastaavat kysymyksiin päivittäin ja siellä voi jutella muiden asukkaiden kesken. Viikko-ohjelmaan kuuluu muun muassa teematiistait.
  • Discord: Rahaklubi torstaisin klo 14–16. Poikkeustila vaikuttaa monen toimeentuloon. Järjestämme keskustelua ja neuvontaa raha-asioista, sijoittamisesta ja säästämisestä.
  • Kohdepäivystykset nuorisoasuntotalojen Facebook-ryhmissä normaalin kohdepäivystysaikataulun mukaan.
  • Asumisinfopäivystyksiä eri yhteistyökumppaneiden verkkopalveluissa.
  • Sosiaaliohjaajan puhelinpäivystys ma, ke ja pe klo 12–15. Huolettaako oma tai läheisten tilanne epidemiassa; koetko yksinäisyyttä, huolia tai pelkoja?
    Avaamme lähiaikoina erityisesti oppilaitoksille suunnatun Asumisvarikon Discordissa. Varikolta löytyy tietoa asumiseen ja itsenäistymiseen liittyvistä asioista ja materiaalia opetuksen tueksi. Oppilaitos voi pyytää kouluttajaamme ja asumisneuvojiamme vastailemaan kysymyksiin sovittuna aikana.

 

 

 

Milja Inkeroinen
Suunnittelija
milja.inkeroinen(at)pksnuorisoasunnot.fi
Pääkaupunkiseudun Nuorisoasunnot ry

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Hyvinvoivat ihmiset -blogi

Kaikki blogin artikkelit
Blogi
erityisasiantuntija

22.6.2022 08:00

SuomiAreena: Erilainen Mingle 12.7. nostaa esiin ihmisten kokemuksia köyhyydestä

Toimeentulo Heinäkuun puolessavälissä Pori täyttyy jälleen yhteiskunnallisesta keskustelusta SuomiAreenalla. Kevään ja kesän aikana turvallisuuskeskustelu on ollut vilkasta. Yhteiskunnan eheys on sisäisen turvallisuuden tae, ja siksi on tärkeä nostaa esiin myös ne äänet, jotka eivät yhteiskunnassa kuulu. Millaista on olla köyhä 2020-luvun Suomessa? Jo kuudennen kerran järjestettävä Erilainen Mingle tuo yhteen joukon erilaisia ihmisiä heidän omien kokemustensa […]

Blogi

7.6.2022 16:00

Kriisitilanteissa järjestöjen rooli haavoittuvassa asemassa olevien ihmisten auttamisessa on merkittävä

Sote-järjestöt Elämme maailmantilanteessa, jossa varautuminen, kokonaisturvallisuus ja henkinen kriisinkestävyys ovat sanoja, jotka toistuvat päättäjien puheissa. Järjestöjen erityisosaamiselle on viranomaisten työn rinnalla tarvetta, kun varaudumme onnettomuuksiin ja kriiseihin. Verkostojen ja kumppanuuksien rakentaminen sekä ylläpitäminen ovat avainasemassa kriiseihin varautuessa. Mitä paremmin eri tahot tuntevat toisensa, sitä paremmassa valmiudessa olemme. Ihmiset voivat olla haavoittuvassa asemassa monesta eri syystä Haavoittuvassa […]

Blogi
erityisasiantuntija

28.4.2022 12:00

Palkkatuen uudistus huolestuttaa – kerro meille näkemyksesi!

Hyvinvointi ja terveys Työ- ja elinkeinoministeriö (TEM) on valmistellut lakiesityksen, jolla muutetaan palkkatukijärjestelmää. Palkkatuen kokonaisuudistus on tarpeellinen: byrokratian yksinkertaistamista, järjestelmän ennakoitavuutta ja maksatusprosessin nopeuttamista on kaivattu. Hyvistä tavoitteista huolimatta lakiluonnoksen kokonaisvaikutus järjestöjen ja heikoimmassa työmarkkina-asemassa olevien kannalta näyttää huonolta. Muutokset järjestöjen 100 % tukeen eivät ole hyväksyttäviä Uudistuksella tullaan leikkaamaan järjestöjen mahdollisuuksia työllistää 100 % palkkatuella. Leikkaus koskisi […]