Skip to content

Nuori, huolehdithan seksuaaliterveydestäsi myös poikkeusoloissa

7.5.2020 13.00

Kansalaisyhteiskunta
Hyvinvoivat ihmisetKoronavirusKoronavirus ja järjestöjen tarjoama tuki ja apuOnneksi on jokuHyvinvointi ja terveysJärjestöilleKansalaisyhteiskunta

Väestöliiton Hyvä kysymys -verkkopalvelun seksuaalineuvontachatissa asiantuntijat vastaavat nuorten kysymyksiin myös nyt poikkeusaikana. Nuorten palvelujen asiantuntijoiden mukaan korona ei ole merkittävästi noussut esiin chat-keskusteluissa, vaan nuoria askarruttavista seksin, seksuaalisuuden ja parisuhteen teemoista jutellaan entiseen malliin.

Terveyspalvelut ovat nyt koronan aikaan poikkeustilassa ja henkilöstöä on voitu joutua siirtämään toisiin tehtäviin. Nuorten olisi kuitenkin hyvä tietää, että heillä on edelleen oikeus saada apua ehkäisyyn ja seksitauteihin sekä muihin seksuaaliterveyspulmiin liittyen. Kontakteja ja seksin harrastamista uusien kumppaneiden kanssa kehotetaan nyt välttämään, mutta yhdessä asuvat, terveet kumppanukset voivat harrastaa keskenään seksiä tavalliseen tapaan. Nuorten on siis tärkeää muistaa pitää huolta omasta seksuaaliterveydestään myös koronaviruksen aikaan.

Terveydenhuolto palvelee yhä

Ehkäisyneuvolat, koulun terveydenhoitajat, terveyskeskukset ja sukupuolitautien poliklinikat palvelevat yhä. Jos vain mahdollista, olisi hyvä ennakoida ja ottaa hyvissä ajoin yhteyttä terveydenhuollon ammattilaisiin, jos tarvitsee esimerkiksi ehkäisymenetelmän tai pohtii muita seksuaaliterveyteen liittyviä aiheita.

Ajanvaraustilanteessa tulisi kertoa, jos kyseessä on kiireellinen asia kuten raskaudenkeskeytys tai seksitautitestaus. Jos on vähäisiäkään flunssan oireita tai joku perheestä on sairaana, tulisi asiasta muistaa kertoa heti puhelimessa.

Seksuaalineuvontachat – apua ilmaiseksi ja nimettömästi

Hyvä kysymys -verkkopalvelun seksuaalineuvontachatista nuoret saavat apua ilmaiseksi ja nimettömästi seksuaalisuuteen ja seksuaaliterveyteen liittyviin kysymyksiin. Chatissa pääsee keskustelemaan Väestöliiton Nuorten palvelujen asiantuntijoiden kanssa seksuaaliterveyteen, ehkäisyyn, turvalliseen seksiin tai seksuaalisuuteen liittyvistä teemoista. Verkkopalvelusta löytyy myös alle 20-vuotiaille nuorille tarkoitettu kysymys-vastaus palsta, jonne voi jättää mieltä painavia kysymyksiä. Olisi tärkeää, ettei näiden asioiden kanssa jäätäisi yksin nyt poikkeusaikanakaan, vaan yhä useampi nuori löytäisi palvelumme äärelle.

Hyväkysymys.fi on kaikille avoin ja maksuton palvelu, josta saa hyvinvointiin ja ihmissuhteisiin liittyvää tukea ja tietoa. Palvelun tuottaa Väestöliitto yhteistyössä 40 kumppanijärjestön kanssa.

Väestöliiton Hyvä kysymys -verkkopalvelusta tietoa ja tukea nuorille

  • Seksuaalineuvontachat on suunnattu alle 20-vuotiaille nuorille ja palvelee ma klo 14–16, ke klo 15–17, to klo 13–15 ja pe klo 12–14.

Artikkelit

Nea Piili punaista hirsiseinää vasten.

 

 

Nea Piili
Viestinnän ja markkinoinnin asiantuntija
Hyvä kysymys -verkkopalvelu
nea.piili(at)vaestoliitto.fi
Väestöliitto ry

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Hyvinvoivat ihmiset -blogi

Kaikki blogin artikkelit
Blogi
erityisasiantuntija

22.6.2022 08:00

SuomiAreena: Erilainen Mingle 12.7. nostaa esiin ihmisten kokemuksia köyhyydestä

Toimeentulo Heinäkuun puolessavälissä Pori täyttyy jälleen yhteiskunnallisesta keskustelusta SuomiAreenalla. Kevään ja kesän aikana turvallisuuskeskustelu on ollut vilkasta. Yhteiskunnan eheys on sisäisen turvallisuuden tae, ja siksi on tärkeä nostaa esiin myös ne äänet, jotka eivät yhteiskunnassa kuulu. Millaista on olla köyhä 2020-luvun Suomessa? Jo kuudennen kerran järjestettävä Erilainen Mingle tuo yhteen joukon erilaisia ihmisiä heidän omien kokemustensa […]

Blogi

7.6.2022 16:00

Kriisitilanteissa järjestöjen rooli haavoittuvassa asemassa olevien ihmisten auttamisessa on merkittävä

Sote-järjestöt Elämme maailmantilanteessa, jossa varautuminen, kokonaisturvallisuus ja henkinen kriisinkestävyys ovat sanoja, jotka toistuvat päättäjien puheissa. Järjestöjen erityisosaamiselle on viranomaisten työn rinnalla tarvetta, kun varaudumme onnettomuuksiin ja kriiseihin. Verkostojen ja kumppanuuksien rakentaminen sekä ylläpitäminen ovat avainasemassa kriiseihin varautuessa. Mitä paremmin eri tahot tuntevat toisensa, sitä paremmassa valmiudessa olemme. Ihmiset voivat olla haavoittuvassa asemassa monesta eri syystä Haavoittuvassa […]

Blogi
erityisasiantuntija

28.4.2022 12:00

Palkkatuen uudistus huolestuttaa – kerro meille näkemyksesi!

Hyvinvointi ja terveys Työ- ja elinkeinoministeriö (TEM) on valmistellut lakiesityksen, jolla muutetaan palkkatukijärjestelmää. Palkkatuen kokonaisuudistus on tarpeellinen: byrokratian yksinkertaistamista, järjestelmän ennakoitavuutta ja maksatusprosessin nopeuttamista on kaivattu. Hyvistä tavoitteista huolimatta lakiluonnoksen kokonaisvaikutus järjestöjen ja heikoimmassa työmarkkina-asemassa olevien kannalta näyttää huonolta. Muutokset järjestöjen 100 % tukeen eivät ole hyväksyttäviä Uudistuksella tullaan leikkaamaan järjestöjen mahdollisuuksia työllistää 100 % palkkatuella. Leikkaus koskisi […]