Skip to content

Pienin askelin kohti terveempää maailmaa

22.10.2019 10.00

Hyvinvointi ja terveys
Väkevästi yhdessäAgenda2030Kansainvälinen toimintaHyvinvointi ja terveys

Syyskuun 23. päivänä uutisoitiin ympäri maailmaa kokouksesta New Yorkissa. Vähän toisenlaisena päivänä se, että maailman johtajia ja ministereitä kokoontuu yhteen vannomaan laadukkaiden, saavutettavien ja tasa-arvoisten terveyspalvelujen nimiin, olisi saattanut nousta mediassa korkealle. Nyt huomio oli kuitenkin naapurisalissa, jossa vielä suurempi joukko johtajia taputti tai nyrpisteli Greta Thunbergin puheelle YK:n ilmastohuippukokouksessa.

Se viereisen salin samana päivänä järjestetty, mutta vähemmän huomiota saanut tilaisuus oli Universal Health Coverage -huippukokous (UHC), johon minulla oli kunnia osallistua ministeri Krista Kiurun johtamassa delegaatiossa. UHC-kokous oli osa YK:n yleiskokousta.

Terveys saatiin Agenda 2030:n tavoitteisiin

Pitkällisten neuvottelujen tuloksena terveys on sisällytetty YK:n kestävän kehityksen Agenda 2030:n tavoitteisiin, mikä on globaalin terveyspolitiikan näkökulmasta tärkein yksittäinen saavutus vuosiin.

Kaikilla tulee olla vuoteen 2030 mennessä pääsy laadukkaisiin terveyspalveluihin ja oikeus saada tehokkaita, laadukkaita ja edullisia lääkkeitä ja rokotteita ilman, että niiden käytöstä aiheutuu taloudellista ahdinkoa. Tässä on meillä Suomessakin vielä tekemistä.

Puhujina maailman johtajia

UHC-terveyskokous kiistämättä hyötyi puhujien tasossa siinä, minkä se julkisuudessa hävisi. Ilmastoasia oli houkutellut YK:n päämajaan suurimman osan maailman johtajista, ja monet heistä kävivät puhumassa myös naapurisalissa maansa terveyspuheenvuoron. Tuskinpa esimerkiksi Intian pääministeri Modi oli pelkän terveyden edistämisen vannomiseksi eri mantereelle vaivautunut. Häntä oli kiinnostavaa kuunnella.

Päätöslauselma hyväksyttiin

UHC:n kokouksessa näkyivät myös monet perinteiset YK-kokousten jännitteet. Kaikki seksuaali- ja lisääntymisterveyteen liittyvät asiat ovat aina kovin vaikeita erityisesti nykyiselle USA:lle ja Vatikaanin johtamalle katoliselle liigalle. Kokouksen päätöslauselma saatiin kuitenkin hyväksyttyä. Sen vesittäminen varmasti on monien agendalla kahden vuoden aikana järjestettävissä seurantakokouksissa.

Huikeaa retoriikkaa

On pakko ihailla Vatikaanin eminenssien vuosituhansien saarnankirjoituksen hiomia retorisia taitoja, vaikka sisältö on, mitä on. He esimerkiksi totesivat, että tasa-arvoiset terveyspalvelut ja -turva kuuluvat kaikille sikiämisestä luonnolliseen kuolemaan, ja esittivät kauniissa paketissa umpitaantumuksellisen linjauksen, joka ainakin muutaman YK-rivien väleihin tottumattoman suomalaisen sai vakuuttuneeksi. Sitä vaaraa ei toki taitavien kansainvälisten virkamiestemme osalta ole.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Väkevästi yhdessä -blogi

Kaikki blogin artikkelit
Blogi
pääsihteeri

27.10.2020 12:13

Rahat pois rakenteista?

Kansalaisyhteiskunta Kuluvana syksynä on jälleen käyty hieman isommilla kierroksilla keskustelua veikkausvoittovaroista ja niiden käytöstä. Osa keskustelijoista on jo pitkään vaatinut, ettei Veikkauksen tuottoa tulisi käyttää nykyisiin toimintoihin, vaan siirtää se yleiskatteiseen budjettiin. Osa on tätä mieltä periaatteellisista syistä, osa kuvittelee, että julkinen intressi tuottoon näin vähenisi ja pelihaittoja voitaisiin näin tehokkaammin vähentää. Harva on esittänyt perusteluja, miksi jälkimmäinen […]

Blogi
pääsihteeri

18.2.2020 10:00

Kansalaisyhteiskunta tärkeä puheissa – säädösten valmistelussa marginaalissa

Kansalaisyhteiskunta Puolueet, jotka istuivat Juha Sipilän hallituksen aikana oppositiossa, pitivät ennen viime kevään eduskuntavaaleja ääntä siitä, että Sipilän hallitus valmisteli lakeja kapea-alaisesti. Oppositiopuolueet tukivat kansalaisjärjestöjen laajaa osallisuutta ja halusivat ihmisten – palveluiden ja sosiaaliturvan käyttäjien – äänen kuuluviin. Oppositiopuolueet halusivat parantaa järjestöjen toimintaedellytyksiä ja keventää byrokratiaa. Tämä henki jatkui vaalien yli, Antti Rinteen ja myös Sanna […]

Blogi
pääsihteeri

11.2.2020 13:30

Järjestöt tarvitsevat yhteistyötä muuttuvassa sotessa – miten se organisoidaan?

Järjestöille SOSTE on koordinoinut muutaman vuoden laajaa hankekokonaisuutta, Järjestö 2.0:aa, joka on tarjonnut järjestöille jokaisessa maakunnassa tukea maakunta- ja sote-uudistukseen valmistautumisessa ja vaikuttamisessa. Lähtiessään aikanaan hakemaan tätä koordinaatiohanketta SOSTE teki selkeän poikkeuksen: tämä on ainut raha-automaatti- tai veikkausvoittovaroin rahoitettu hanke, jota SOSTE on hakenut. Haasteena hajanaiset tavoitteenasettelut Hankekokonaisuus oli SOSTEn näkökulmasta alusta alkaen haasteellinen. Itsenäiset maakuntahankkeet […]