Skip to content

Pienin askelin kohti terveempää maailmaa

22.10.2019 10.00

Hyvinvointi ja terveys
Väkevästi yhdessäAgenda2030Kansainvälinen toimintaHyvinvointi ja terveys

Syyskuun 23. päivänä uutisoitiin ympäri maailmaa kokouksesta New Yorkissa. Vähän toisenlaisena päivänä se, että maailman johtajia ja ministereitä kokoontuu yhteen vannomaan laadukkaiden, saavutettavien ja tasa-arvoisten terveyspalvelujen nimiin, olisi saattanut nousta mediassa korkealle. Nyt huomio oli kuitenkin naapurisalissa, jossa vielä suurempi joukko johtajia taputti tai nyrpisteli Greta Thunbergin puheelle YK:n ilmastohuippukokouksessa.

Se viereisen salin samana päivänä järjestetty, mutta vähemmän huomiota saanut tilaisuus oli Universal Health Coverage -huippukokous (UHC), johon minulla oli kunnia osallistua ministeri Krista Kiurun johtamassa delegaatiossa. UHC-kokous oli osa YK:n yleiskokousta.

Terveys saatiin Agenda 2030:n tavoitteisiin

Pitkällisten neuvottelujen tuloksena terveys on sisällytetty YK:n kestävän kehityksen Agenda 2030:n tavoitteisiin, mikä on globaalin terveyspolitiikan näkökulmasta tärkein yksittäinen saavutus vuosiin.

Kaikilla tulee olla vuoteen 2030 mennessä pääsy laadukkaisiin terveyspalveluihin ja oikeus saada tehokkaita, laadukkaita ja edullisia lääkkeitä ja rokotteita ilman, että niiden käytöstä aiheutuu taloudellista ahdinkoa. Tässä on meillä Suomessakin vielä tekemistä.

Puhujina maailman johtajia

UHC-terveyskokous kiistämättä hyötyi puhujien tasossa siinä, minkä se julkisuudessa hävisi. Ilmastoasia oli houkutellut YK:n päämajaan suurimman osan maailman johtajista, ja monet heistä kävivät puhumassa myös naapurisalissa maansa terveyspuheenvuoron. Tuskinpa esimerkiksi Intian pääministeri Modi oli pelkän terveyden edistämisen vannomiseksi eri mantereelle vaivautunut. Häntä oli kiinnostavaa kuunnella.

Päätöslauselma hyväksyttiin

UHC:n kokouksessa näkyivät myös monet perinteiset YK-kokousten jännitteet. Kaikki seksuaali- ja lisääntymisterveyteen liittyvät asiat ovat aina kovin vaikeita erityisesti nykyiselle USA:lle ja Vatikaanin johtamalle katoliselle liigalle. Kokouksen päätöslauselma saatiin kuitenkin hyväksyttyä. Sen vesittäminen varmasti on monien agendalla kahden vuoden aikana järjestettävissä seurantakokouksissa.

Huikeaa retoriikkaa

On pakko ihailla Vatikaanin eminenssien vuosituhansien saarnankirjoituksen hiomia retorisia taitoja, vaikka sisältö on, mitä on. He esimerkiksi totesivat, että tasa-arvoiset terveyspalvelut ja -turva kuuluvat kaikille sikiämisestä luonnolliseen kuolemaan, ja esittivät kauniissa paketissa umpitaantumuksellisen linjauksen, joka ainakin muutaman YK-rivien väleihin tottumattoman suomalaisen sai vakuuttuneeksi. Sitä vaaraa ei toki taitavien kansainvälisten virkamiestemme osalta ole.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Väkevästi yhdessä -blogi

Kaikki blogin artikkelit
Blogi
pääsihteeri

5.11.2019 12:20

Kohti vastuullisempaa rahapelipolitiikkaa

Kuluneen vuoden ja erityisesti syksyn aikana on käyty vilkasta keskustelua rahapelipolitiikasta, pelaamisen aiheuttamista haitoista, Veikkauksen epäeettisistä mainoksista ja järjestöjen rahoituksesta pelituotoilla. Kohun ja omistajaohjausministerin vaihtumisen seurauksena Veikkauksen hallitusta uusittiin ja yhtiön toimintaan tehtiin isoja muutoksia. Miksi näin ja miten eteenpäin? Rahapelaaminen ei katoa, jollei ihmislaji muutu Rahapelaaminen on Suomessa yleistä. Olemme Euroopan ja maailmankin mitassa […]

Blogi
viestintäpäällikkö

8.8.2019 12:00

Veikkaukselle välivettä

Veikkaus nosti “käden pystyyn virheen merkiksi”, sillä Toton eli ravituloksista vedon lyömisen markkinointi ylitti hyvän maun rajan. Tämä ei ollut ensimmäinen kerta kesän aikana, kun Veikkauksen markkinointi aiheuttaa kummeksuntaa. Kesäkuussa Veikkauksen sosiaalisen median mainoksissa Kenoa kuvattiin osaksi päivärutiineja, sellaiseksi kuten kahvinjuonti. Lopulta rahapeliyhtiö päätti laittaa maksetun mainontansa tauolle.  Molemmissa markkinointikampanjoissa on epäonnistuttu vastuullisuudessa ja itseasiassa Veikkauksen perustehtävässä. Yksinoikeusjärjestelmä on olemassa, […]

Blogi
pääsihteeri

18.6.2019 10:00

Kolme vuotta maailmaa parantamassa

Minulla oli kunnia toimia kolme vuotta IUHPEn (International Union for Health Promotion and Education) hallituksessa, yhtenä sen varapuheenjohtajista. Vastuullani oli vaikuttamistoiminta (advocasy). IUHPE on kansainvälinen terveyden edistämisen järjestö. Sen hallituksessa on kaikkiaan 12 jäsentä ja lisäksi äänivalta on kunkin maantieteellisen alueen puheenjohtajalla. Suuria muutoksia SOSTElla on yhden edeltäjänsä, Terveyden edistämisen keskuksen, myötä vuosikymmenten perspektiivi IUHPEn toimintaan. Viime […]