Pienin askelin kohti terveempää maailmaa

Kasvokuvassa Vertti Kiukas, vieressä lukee hänen nimensä ja sana SOSTEblogi.

Etusivu / Blogi / Pienin askelin kohti terveempää maailmaa

Syyskuun 23. päivänä uutisoitiin ympäri maailmaa kokouksesta New Yorkissa. Vähän toisenlaisena päivänä se, että maailman johtajia ja ministereitä kokoontuu yhteen vannomaan laadukkaiden, saavutettavien ja tasa-arvoisten terveyspalvelujen nimiin, olisi saattanut nousta mediassa korkealle. Nyt huomio oli kuitenkin naapurisalissa, jossa vielä suurempi joukko johtajia taputti tai nyrpisteli Greta Thunbergin puheelle YK:n ilmastohuippukokouksessa.

Se viereisen salin samana päivänä järjestetty, mutta vähemmän huomiota saanut tilaisuus oli Universal Health Coverage -huippukokous (UHC), johon minulla oli kunnia osallistua ministeri Krista Kiurun johtamassa delegaatiossa. UHC-kokous oli osa YK:n yleiskokousta.

Terveys saatiin Agenda 2030:n tavoitteisiin

Pitkällisten neuvottelujen tuloksena terveys on sisällytetty YK:n kestävän kehityksen Agenda 2030:n tavoitteisiin, mikä on globaalin terveyspolitiikan näkökulmasta tärkein yksittäinen saavutus vuosiin.

Kaikilla tulee olla vuoteen 2030 mennessä pääsy laadukkaisiin terveyspalveluihin ja oikeus saada tehokkaita, laadukkaita ja edullisia lääkkeitä ja rokotteita ilman, että niiden käytöstä aiheutuu taloudellista ahdinkoa. Tässä on meillä Suomessakin vielä tekemistä.

Puhujina maailman johtajia

UHC-terveyskokous kiistämättä hyötyi puhujien tasossa siinä, minkä se julkisuudessa hävisi. Ilmastoasia oli houkutellut YK:n päämajaan suurimman osan maailman johtajista, ja monet heistä kävivät puhumassa myös naapurisalissa maansa terveyspuheenvuoron. Tuskinpa esimerkiksi Intian pääministeri Modi oli pelkän terveyden edistämisen vannomiseksi eri mantereelle vaivautunut. Häntä oli kiinnostavaa kuunnella.

Päätöslauselma hyväksyttiin

UHC:n kokouksessa näkyivät myös monet perinteiset YK-kokousten jännitteet. Kaikki seksuaali- ja lisääntymisterveyteen liittyvät asiat ovat aina kovin vaikeita erityisesti nykyiselle USA:lle ja Vatikaanin johtamalle katoliselle liigalle. Kokouksen päätöslauselma saatiin kuitenkin hyväksyttyä. Sen vesittäminen varmasti on monien agendalla kahden vuoden aikana järjestettävissä seurantakokouksissa.

Huikeaa retoriikkaa

On pakko ihailla Vatikaanin eminenssien vuosituhansien saarnankirjoituksen hiomia retorisia taitoja, vaikka sisältö on, mitä on. He esimerkiksi totesivat, että tasa-arvoiset terveyspalvelut ja -turva kuuluvat kaikille sikiämisestä luonnolliseen kuolemaan, ja esittivät kauniissa paketissa umpitaantumuksellisen linjauksen, joka ainakin muutaman YK-rivien väleihin tottumattoman suomalaisen sai vakuuttuneeksi. Sitä vaaraa ei toki taitavien kansainvälisten virkamiestemme osalta ole.