Skip to content

Suomi puhuu huipputuloisista – EU-puheenjohtajuuskausi tuo Helsinkiin köyhyyden asiantuntijoita

10.9.2019 11.15

Toimeentulo
Inhimillisempi EurooppaKöyhyysJärjestöilleKansalaisyhteiskuntaToimeentulo

Hiki valuu pitkin punaista naamaani. Edessä loistaa punainen Huipputuloiset-kirjan kansi. Helsingin yliopiston Tiedekulma on tupaten täynnä monen elämänalueen ihmistä kuulostelemassa, mitä Suomen suurituloisimmat ihmiset ajattelevat suomalaisesta yhteiskunnasta. Punavärin levittää naamalleni syyskuun alun poikkeuksellinen lämpö, mutta ehkä myös Anu Kantolan ja Hanna Kuuselan kirjan nostattamat tuntemukset.

”Aloitekyvyttömyyttä tuloluokkien alapäässä”

Suomi komeilee monissa kansainvälisissä vertailuissa kärkisijoilla, mutta tuloiltaan rikkaimmat ihmiset näkevät Kantolan ja Kuuselan tutkimuksessa maan olevan kuilun partaalla ja tarvitsevan suuria uudistuksia: Taloutta pitäisi tehostaa, etenkin julkista sektoria, hallintoa ja sosiaaliturvaa leikata. Ay-liikkeen valta olisi murennettava. Kirjasta välittyy myös pettymys demokratiaan.

Tutkijat jakavat Suomen rikkaimmat tulonsaajat perijiin, ammattijohtajiin ja yrittäjiin.

Ammattijohtajia huolestuttaa se, etteivät tuloluokkien alapäähän sijoittuvat ihmiset kanna vastuuta itsestään, tartu toimeen ja lähde töihin. Ihmisten vastuuta omasta elämästään pitäisi ammattijohtajien mielestä painottaa enemmän. He jakavat ihmiset niihin, jotka yrittävät ja niihin, jotka eivät yritä.

Myös yrittäjätaustaiset haastatellut puhuvat aloitekyvyttömistä ihmisistä tai laiskistuneista työntekijöistä, joita on heidän mielestään etenkin julkisella sektorilla. Ajattelu tiivistyy kirjassa väliotsikkoon Porukka vain istuu ja chillaillee.

Yrittäjän päivänä köyhyyttä kokeneiden kanssa

Seuraavana päivänä 5. syyskuuta istun köyhyyttä kokeneiden ihmisten kanssa Kunnioittavasti köyhyydestä -raadin tapaamisessa. He ovat tulleet raatiin valitsemaan vuoden parhaita köyhyyttä koskevia artikkeleita, ohjelmia, kolumneja ja blogeja. Raadissa he tekevät lukuisia tunteja vapaaehtoistyötä sen eteen, että köyhyyttä käsiteltäisiin mediassa ja yhteiskunnallisessa keskustelussa analyyttisesti ja köyhyyttä kokevia ihmisiä kunnioittaen.

Kunnioittavasti köyhyydestä -tunnustus jaetaan toimittajille laadukkaasta köyhyysjournalismista tänä vuonna neljättä kertaa.

Raatilaiset kertovat tapaamisessa omasta elämästään valottaakseen sitä, mistä näkökulmasta he köyhyyttä katsovat. Joillain jo lapsuuden perhe on elänyt köyhyydessä. Myöhemmin erilaiset sattumukset, yllätykset tai sairaudet ovat jossain vaiheessa suistaneet heidän elämänsä odotetulta ja toivotulta raiteelta toisaalle. Kun kuuntelen heidän elämänsä kulkua, ymmärrän, että sama voi sattua kenelle vaan – ei ehkä kuitenkaan promillelle suurituloisimpia.

Jokaisen tarina on ainutkertainen. Jokaisesta saan ja opin jotain. Mikään ei voisi olla selvempää kuin se, ettei ihmisiä ”tuloluokkien alapäästä” voi niputtaa yhteen ja lyödä päälle vastuuttomuuden ja yrittämättömyyden leimaa.

Yksi raatilaisista huomaa, että 5. syyskuuta on yrittäjien päivä. Hän jatkaa, että yrittäjiä ovat myös köyhyyttä kokeneet tai sitä nyt kokevat: sinnikkäitä elämässään eteenpäin pyrkijöitä kaikista esteistä huolimatta, paljon työtä ja vaivaa näkeviä. Monet tekevät pätkätöitä: odottavat aamuisin, tuleeko kutsu töihin. Monet joutuvat taistelemaan byrokratian kanssa. Ja kaiken tämän keskellä he tekevät vielä vapaaehtoistyötä. En millään ilveellä voisi sanoa heitä laiskoiksi vapaamatkustajiksi.

Köyhyyden asiantuntijoita 32 maasta

Syyskuun puolivälissä Helsinkiin kokoontuu köyhyyden asiantuntijoita 32:sta Euroopan maasta, kun Euroopan köyhyyden vastainen verkosto pitää kaupungissa yleiskokouksensa. Eurooppalaiseen verkostoon kuuluu kansallisia verkostoja, kuten Suomen köyhyyden ja syrjäytymisen vastainen verkosto EAPN-Fin. Näissä taas on mukana köyhyyden vastaisia toimijoita, kuten sosiaali- ja terveysjärjestöjä ja aktiivisia kansalaisryhmiä.

Huipputuloisten lainauksia vilisevän julkisen keskustelun jälkeen olen iloinen, että saan osallistua köyhyyden asiantuntijoiden eurooppalaiseen tapaamiseen, jossa on mukana myös itse köyhyyttä kokevia. On etuoikeus kuulla eri maiden tilanteista ja köyhyyden vastaisesta työstä.

Tutkija Hanna Kuusela sanoi Huipputuloiset-kirjan julkistamistilaisuudessa, että rikkaiden ihmisten haastatteleminen tuntui välillä raskaalta, koska he näkivät Suomen tilanteen niin pessimistisesti.

Ei köyhyyskään ole mieltä iloiseksi vetävä aihe, mutta on hienoa nähdä, että ihmiset voimaantuvat vaikuttamaan omaan elämäänsä ja yhteiskuntaan. Hienoa on myös se, että tässä eurooppalainen yhteistyö on ihmisten välistä, ymmärrettävää ja arjen parannuksiin pyrkivää eikä vain valtionpäämiehiä ja EU-instituutioita vilisevää korkealentoista kokoustamista.

Kirjoittaja työskentelee SOSTEssa erityisasiantuntijana ja toimii Suomen köyhyyden ja syrjäytymisen vastaisen verkoston EAPN-Finin sihteerinä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Inhimillisempi Eurooppa -blogi

Kaikki blogin artikkelit
Blogi
erityisasiantuntija

21.3.2022 13:30

Rakennetaan sodan varjossa ennemmin siltoja kuin muureja

Kansalaisyhteiskunta Maailman muuttunut turvallisuustilanne puhututtaa ihmisiä tällä hetkellä paljon. Sota Ukrainassa aiheuttaa ihmisissä monenlaisia tunteita, kuten surua, avuttomuutta, ahdistusta ja jopa vihaa. Käynnissä olevan sodan varjolla ei kuitenkaan saa eikä voi oikeuttaa minkäänlaista syrjintää tai rasismia. Asiaa ovat nostaneet esille monet SOSTEn jäsenjärjestöt kannanotoissaan ja muun muassa Etnisten suhteiden neuvottelukunta ETNO. Esimerkiksi Suomessa asuvia venäläistaustaisia ihmisiä […]

Blogi

9.3.2022 08:30

Kari Mäkinen: Rauhan perintö on sodan perintöä arvokkaampi

Kansalaisyhteiskunta Sanat katosivat torstaina 24. helmikuuta. En tahdo enää löytää sanoja sille, mitä maailmassa nyt tapahtuu. Seuraan asiantuntijoiden analyyseja. Yritän ymmärtää, ymmärrän huonosti. Tunnen epävarmuutta ja uudenlaista levottomuutta. Kaipaan hiljaisuutta. Ei tässä näin pitänyt käydä. # Näinä päivinä olen tullut entistä tietoisemmaksi siitä, että olen sodan kestäneiden kasvattama. Isä oli rintamamies, molemmat isoisät taistelivat sisällissodassa vaikka […]

Blogi
erityisasiantuntija

23.4.2021 09:00

Rajat kiinni ja naiset kotiin – näin summaa YK-kokous koronavuodesta

Hyvinvointi ja terveys Kello on 22.30 Suomessa. Tuijotan tietokonenäyttöä ja puhuvat päät vyöryttävät faktoja koronapandemian vaikutuksista. Tiedot avaavat laajempaa näkymää, miten pandemia on eri puolilla maailmaa vaikuttanut. 2/3:lla maailman kouluikäisistä ei ole nettiyhteyttä kotona. Noin 40 prosenttia maailman väestöstä ei käytä internetiä, eikä pysty hyödyntämään sen tarjoamia taloudellisia ja sosiaalisia etuja. Latinalaisessa Amerikassa 39 prosenttia pienyrittäjänaisista on joutunut […]