Skip to content

SuomiAreena: Erilainen Mingle 12.7. nostaa esiin ihmisten kokemuksia köyhyydestä

22.6.2022 8.00

Toimeentulo
Hyvinvoivat ihmisetHyvinvointi ja terveysKansalaisyhteiskuntaToimeentulo

Heinäkuun puolessavälissä Pori täyttyy jälleen yhteiskunnallisesta keskustelusta SuomiAreenalla. Kevään ja kesän aikana turvallisuuskeskustelu on ollut vilkasta. Yhteiskunnan eheys on sisäisen turvallisuuden tae, ja siksi on tärkeä nostaa esiin myös ne äänet, jotka eivät yhteiskunnassa kuulu.

Millaista on olla köyhä 2020-luvun Suomessa?

Jo kuudennen kerran järjestettävä Erilainen Mingle tuo yhteen joukon erilaisia ihmisiä heidän omien kokemustensa ja tarinoidensa kautta. Vuonna 2022 teemana on köyhyys: millaista on olla köyhä 2020-luvun Suomessa? Tilaisuutta varten on kerätty myös anonyymisti ihmisten kokemuksia köyhyydestä. Mitä tarkoittaa, kun joka päivä on tehtävä valintoja sen mukaan, mihin on varaa? Miltä tulevaisuus näyttää silloin, kun elää köyhyydessä? Erilaisessa Minglessä käsittelemme tätä aihetta keskusteluiden, puheenvuorojen ja kulttuuriesitysten kautta.

Aihe on mitä ajankohtaisin. Ruuan, bensan ja sähkön hintojen nousu koettelee nyt erityisesti pienituloisia, ja tämä on näkynyt esimerkiksi siten, että ruoka-avun tarpeen arvioidaan kaksinkertaistuneen pandemian aikana. Elintarvikkeiden ja energian hintojen nousu uhkaa sysätä entistä useampia ihmisiä köyhyyteen ja kurjistaa jo ennestään köyhyydessä elävien tilannetta. Jo tällä hetkellä Suomessa elää köyhyys- tai syrjäytymisriskissä lähes 900 000 ihmistä eli 16 prosenttia väestöstä (Tilastokeskus 2019). Lapsiperheköyhyys koskettaa 110 000 lasta, ja jo tämänhetkisen hintojen nousun arvioidaan lisäävän määrää yli 13 000:lla.

Tervetuloa Erilaiseen Mingleen tiistaina 12.7. kello 16–18

Tilaisuus järjestetään tiistaina 12.7.2022 kello 16–18 Keski-Porin kirkossa, osoitteessa Hallituskatu 1a.

Kuulemme tapahtumassa kokemusasiantuntijoiden puheenvuoroja, köyhyydestä inspiraation saanutta taidetta sekä käymme keskusteluja. Tilaisuuden tarkempi ohjelma julkaistaan Erilaisen Minglen some-kanavissa Facebookissa ja Instagramissa.

Erilainen Minglen vetovastuussa on tänä vuonna Työttömien ay-jäsenten tukiyhdistys Tatsi ry. Mukana järjestämässä ovat Keski-Uudenmaan Yhdistysverkosto, Kirkkopalvelut ry, Kulttuuripaja Lumo, Mielenterveyden keskusliitto, Porin Mielenterveysyhdistys Hyvis ry, Porin seurakuntayhtymä, Sininauhaliitto, SOSTE, Suomen evankelis-luterilainen kirkko, Tukiranka ry ja Vates-säätiö.

Nähdään Porissa!

Erilainen Mingle -tapahtaman järjestäjien logot (14 kpl).

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Hyvinvoivat ihmiset -blogi

Kaikki blogin artikkelit
Blogi

7.6.2022 16:00

Kriisitilanteissa järjestöjen rooli haavoittuvassa asemassa olevien ihmisten auttamisessa on merkittävä

Sote-järjestöt Elämme maailmantilanteessa, jossa varautuminen, kokonaisturvallisuus ja henkinen kriisinkestävyys ovat sanoja, jotka toistuvat päättäjien puheissa. Järjestöjen erityisosaamiselle on viranomaisten työn rinnalla tarvetta, kun varaudumme onnettomuuksiin ja kriiseihin. Verkostojen ja kumppanuuksien rakentaminen sekä ylläpitäminen ovat avainasemassa kriiseihin varautuessa. Mitä paremmin eri tahot tuntevat toisensa, sitä paremmassa valmiudessa olemme. Ihmiset voivat olla haavoittuvassa asemassa monesta eri syystä Haavoittuvassa […]

Blogi
erityisasiantuntija

28.4.2022 12:00

Palkkatuen uudistus huolestuttaa – kerro meille näkemyksesi!

Hyvinvointi ja terveys Työ- ja elinkeinoministeriö (TEM) on valmistellut lakiesityksen, jolla muutetaan palkkatukijärjestelmää. Palkkatuen kokonaisuudistus on tarpeellinen: byrokratian yksinkertaistamista, järjestelmän ennakoitavuutta ja maksatusprosessin nopeuttamista on kaivattu. Hyvistä tavoitteista huolimatta lakiluonnoksen kokonaisvaikutus järjestöjen ja heikoimmassa työmarkkina-asemassa olevien kannalta näyttää huonolta. Muutokset järjestöjen 100 % tukeen eivät ole hyväksyttäviä Uudistuksella tullaan leikkaamaan järjestöjen mahdollisuuksia työllistää 100 % palkkatuella. Leikkaus koskisi […]

Blogi

25.4.2022 10:40

Toimeentulotuen ongelmat asettavat paineita kohta lausunnolle tulevalle toimeentulolain uudistukselle

Sosiaaliturvauudistus Toimeentulotukea uudistetaan. Kun hallituksen lakiesitys tulee lausuntokierrokselle huhtikuun lopulla, SOSTEn jäsenjärjestöjen kannattaa siitä lausua. Sosiaali- ja terveysministeriö järjestää lain uudistamisesta kaikille avoimen kuulemistilaisuuden keskiviikkona 27.4.2022. Tilaisuudessa esitellään lausunnolle lähtevän lain keskeistä sisältöä. Lue lisää: STM: Kuulemistilaisuus toimeentulotukilain uudistamisesta 27.4. Kela vastasi järjestöjen kehittämisehdotuksiin toimeentulotuesta Toimeentulotuki on viimesijainen taloudellinen tuki. Viimesijaisen turvaverkon ihmisille takaavana tukena sen […]