Skip to content

Tänä keväänä marttaillaan etänä – vinkkejä yhdistyksille

8.4.2020 13.00

Kansalaisyhteiskunta
Hyvinvoivat ihmisetKoronavirusKoronavirus ja järjestöjen tarjoama tuki ja apuOnneksi on jokuJärjestöilleKansalaisyhteiskunta

Marttailu ja marttayhdistysten toiminta hakee nyt uusia muotoja. Kun emme voi tavata kasvokkain, kohtaamiseen ja yhdessä tekemiseen kokeillaan ja kehitetään toisenlaisia tapoja. Emme halua, että yli tuhannen yhdistyksemme toiminta ja sitä kautta jäsenillemme tärkeät sosiaaliset suhteet loppuvat kevään ajaksi. Jäsenemme eli martat ovat onneksi toiminnan ihmisiä. Monet marttayhdistykset keksivät nopeasti tapoja marttailla etänä ja pitää yhteyttä jäseniinsä.

Marttayhdistyksissä ei ole työntekijöitä. Yhdistysten toimijat ovat vapaaehtoisia, marttoja. Marttayhdistyksiä on 1 059. Ammatillinen kotitalousneuvonta tehdään Martta-piireissä ja Marttaliitossa.

Kotitalousneuvontajärjestönä meidän tehtävämme on edistää kotien ja perheiden hyvää sekä ympäristölle, taloudelle ja sosiaalisesti kestävää arkea. Työllemme on nyt tavallistakin suurempi tarve. Uuden arjen ratkaisujen neuvomisen rinnalla meille on tärkeää huolehtia ihmisten henkisestä hyvinvoinnista ja jaksamisesta. Tässä yhteydenpidolla toisiin ihmisiin on merkittävä rooli.

Virtuaalissa marttailloissa neulotaan, jutustellaan ja leivotaan

Monessa marttayhdistyksessä Facebook-ryhmä on herätetty uudenlaiseen eloon. Esimerkiksi Kauhavan Martat pyytää jäseniään ja someseuraajiaan lähettämään kuvia arkisista puuhista, kuten käsitöistä, viherkasvien hoitamisesta, leipomuksista, kotitöistä tai vaikka happihyppelyltä keväisessä maisemassa. Kuvia julkaistaan Facebook-sivun lisäksi Instagramissa.

Jäseniä kannustetaan myös jakamaan vinkkejään esimerkiksi kukkamullan vaihtamisesta, ikkunoiden pesemisestä tai herkullisimman keiton valmistamisesta. Samalla voidaan neuvoa ja opastaa uudenlaisessa arjessa.

Itä-Helsingissä toimivat AurinkoMartat ovat kokeilleen virtuaalista kokoontumista eli marttailtaa Google Hangoutsin kautta. Ensimmäisessä kokoontumisessa jokainen keitti kahvi- tai teekupillisen, ja ohjelmassa oli neulomista, virkkaamista ja jutustelua.

Vihtiläinen Tervalammen Martat järjestää leivontaillan Microsoft-Teamsilla. Yhdistyksen ruokamartat lähettävät ilmoittautuneille reseptit etukäteen. Leivontaillan ohjeilla voi leipoa jo ennakkoon tai illan aikana ja lähettää muille kuvia ja kommentteja siitä, miten leipominen sujuu.

Virtuaalisia marttailtoja on kokeiltu ja kokeillaan muissakin marttayhdistyksissä. Ensimmäiset virtuaalimarttaillat pidettiin jo sunnuntaina 15.3.

Nyt on hyvä aika kehittää ja kokeilla. Ei haittaa, vaikka kaikki uudet toimintatavat eivät heti ensimmäisellä kerralla täysin toimisikaan. Tilanne on kaikille uusi.

Yhteydenpito tiivistyy

Monen yhdistyksen toimijat ovat alkaneet soitella ja pitää toisiinsa yhteyttä tavallista enemmän. Kirkkonummen Porkkalan Martat totesivat jo ensimmäisen poikkeusviikon aikana, että yhdistyksen joukko tiivistyy nyt entisestään.

Kannustamme yhdistyksiä kiinnittämään erityistä huomiota yli 70-vuotiaisiin jäseniin. Nyt jos koskaan puheluilla on iso merkitys, jotta kukaan jää yksin. Olemme ehdottaneet, että yhdistys voisi soittaa kaikille ikääntyneille jäsenille ja kysyä, mitä kuuluu.

Viestinnän merkitys kasvaa

Marttaliittona meidän tehtävämme on auttaa ja tukea yhdistyksiä ja niiden vapaaehtoisia uudenlaisten toimintatapojen löytämisessä. Meillä on ollut pitkään käytössä Facebook-ryhmiä eri puolilla Suomea toimivien yhdistystemme hallituksen jäsenille. Nämä kanavat ovat nyt arvokkaita ideoiden pohtimisessa ja jakamisessa. Se mikä toimii Oulussa, saattaa hyvin toimia myös Mynämäellä.

Olen järjestön kansalaistoiminnan johtajana aktivoinut keskustelua ja innostanut miettimään ratkaisuja yhdessä. Lähetämme nyt myös huomattavasti tavallista useammin sähköisiä uutiskirjeitä, joissa jaamme yhdistysten keksimiä uusia toimintatapoja ja vinkkaamme erilaisia toimintamuodoista. Jokaisen ei tarvitse keksiä ideoita itse, vaan voidaan oppia toisiltamme ja kehittää jo kokeiltuja toimintatapoja.

Lainaa ja parasta vinkkejä omalle järjestölle sopivaksi

Martat.fi-sivuille on koottu marttayhdistysten ideoita ja Marttaliiton vinkkejä etämarttailuun, yhteydenpitoon ja naapuriapuun.
Lue lisää, lainaa ja parasta omalle järjestölle sopivaksi: www.martat.fi/vinkkeja-etamarttailuun.
Sosiaalisessa mediassa käytämme aihetunnisteita #aikaaollakotona, #etämarttailu ja #martat.

 

 

 

Reija Salovaara
kansalaistoiminnan johtaja
reija.salovaara(at)martat.fi
Marttaliitto

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Hyvinvoivat ihmiset -blogi

Kaikki blogin artikkelit
Blogi
yhteiskuntasuhdepäällikkö

24.9.2021 09:00

Marinin hallituksen arvosana laski hyvästä tyydyttävään

Kansalaisyhteiskunta Hallituksen jokasyksyinen budjettiriihi oli ja meni, mutta mitä jäi käteen? Arvioin hallituksen päätöksiä SOSTEn keskeisten vaikuttamiskärkien kautta: työllisyys ja toimeentulo terveyteen ja hyvinvointiin investointi ilmastotoimet Edellisessä hallituksen puoliväliriihen arvioinnissa yleisarvosana oli vielä hyvä 8,0. Nyt yleisarvosanaksi tuli 7,3 – siis tyydyttävä. Analyysien tueksi olen käyttänyt SOSTEn asiantuntija-arvioita siitä, mitä hyvää tai mitä huonoa ja epäselvää riihen […]

Blogi
erityisasiantuntija

30.8.2021 13:00

Toimeentulotukilakia uudistetaan – kerro meille näkemyksesi!

Sosiaaliturvauudistus Sosiaaliturvaa uudistetaan pitkäjänteisellä komiteatyöllä, mutta toimeentulotuen ilmiselviin epäkohtiin halutaan puuttua jo nopeammin. Sosiaali- ja terveysministeriön toimeentulotukityöryhmän mietintö julkaistiin 10.8.2021. Siinä ryhmä ehdottaa muutoksia lakiin, tekee ehdotuksia sen toimeenpanoon ja tuen hakemiseen liittyen sekä nostaa esiin jatkoselvittelyä vaativia kysymyksiä. Keskeisenä tavoitteena kerrotaan, että haavoittuvimmassa asemassa olevien asiakkaiden tuen tarpeisiin vastataan nykyistä paremmin. Lue lisää:  Työryhmä esittää […]

Blogi
johtaja, varapääsihteeri

27.8.2021 09:30

Työtaakka hyvinvointialueiden pystyttämisessä on valtava – nyt kysytään malttia ja kykyä tarjota järjestön osaamista oikeaan paikkaan

Sote-uudistus Hyvinvointialueiden rakentaminen on alkanut, ja elokuun loppuun mennessä kaikille alueille on saatu nimettyä väliaikaiset valmistelutoimielimet (Vate). Ne koostuvat alueen viranhaltijoista ja toimikausi kestää maaliskuulle 2022 asti, kunnes aluevaltuustojen nimeämät aluehallitukset aloittavat työnsä. Vaten työ on hallinnollista. Työsarkana on hoitaa lähinnä tulevien hyvinvointialueiden työnantajana ja palvelujen järjestäjänä toimimiseen tarvittavia valmistelutehtäviä. Hallinnollisen työn määrä hirvittää. Noin 173 […]