Skip to content

Tuettuja lomia tarvitaan myös korona-arjessa – loma voi olla käänteentekevä

15.6.2020 14.05

Kansalaisyhteiskunta
Hyvinvoivat ihmisetKoronavirusKoronavirus ja järjestöjen tarjoama tuki ja apuOnneksi on jokuJärjestöilleKansalaisyhteiskunta

Lomajärjestöt aloittavat lapsiperheiden ja alle 70-vuotiaiden aikuisten tuetut lomat 28.6. alkaen. Toiminta on ollut kokonaan tauolla maaliskuun puolivälistä saakka koronaepidemian takia.

Yli 70-vuotiaiden ja koronataudin vakaviin riskiryhmiin kuuluvien lomia ei käynnistetä vielä kesälomakauden 2020 aikana. Lomajärjestöt seuraavat tarkkaan epidemiatilannetta ja päivittyviä viranomaisohjeita. Toiveena on, että ikäihmisten ja myös riskiryhmien lomat päästään aloittamaan syyskuussa.

Mitä on tuettu lomatoiminta?

Nelihenkinen perhe meloo kahdella kanootilla pelastusliivit päällä.Tuettu lomatoiminta tarjoaa mahdollisuuden lomaan kodin ulkopuolella sellaisille perheille ja aikuisille, joilla ei olisi siihen muuten mahdollisuutta.

Viisi lomajärjestöä käsittelee vuosittain noin 100 000 ihmisen lomahakemukset, ja kutsun lomalle saa noin puolet hakijoista.

Tuetut lomat ovat yleensä viiden vuorokauden mittaisia ja niitä järjestetään eri kylpylähotelleissa, lomakodeissa, urheiluopistoilla ja kuntoutuskeskuksissa ympäri Suomen. Lomiin kuuluu täysihoito ja kohderyhmän, kuten lapsiperheiden, arjessa selviytymistä tukevaa ohjelmaa.

Poikkeusjärjestelyjä lomapaikoissa

Lomalaisten ja lomapaikkojen henkilökunnan terveys ja turvallisuus ovat etusijalla korona-aikaan. Ohjeistamme lomalaisia kutsukirjeessä, ettei flunssaoireisena saa osallistua tuetulle lomalle. Riskiryhmiin kuuluvien tulee konsultoida hoitavaa lääkäriä ennen lomalle osallistumista. Kuten yleensäkin, tuetulle lomalle osallistutaan omalla vastuulla ja matkavakuutuksella.

Lomajärjestöt ovat käyneet kevään mittaan tiivistä vuoropuhelua poikkeusajan järjestelyistä. Edellytämme lomapaikoilta suunnitelmat siitä, miten tuetut lomat toteutetaan viranomaisohjeita noudattaen muun muassa turvavälien ja hygienian, ruokailun sekä lomaohjelman osalta. Selvittelyä on vaikeuttanut se, että useimmat lomapaikat ovat olleet kevään aikana suljettuina ja niiden henkilöstö lomautettuna.

Lomakohteet kertovat lomalaisille ennen lomaa lähetettävässä kutsukirjeessä sekä tuloinfossa, miten lomajärjestelyt sujuvat turvallisesti tarpeettomia fyysisiä kontakteja välttäen. Esimerkiksi työ- ja elinkeinoministeriön ohje kotimaan matkailun turvalliseen käynnistämiseen toimii hyvänä ohjenuorana.

Äiti, isä ja kaksi nuorto poikaa loiskuttavat iloisesti vettä sisäuima-altaassa.Perheet kaipaavat lomaa korona-arjesta

Lomajärjestöt ovat keränneet paljon aineistoa lomatoiminnan hyvinvointivaikutuksista.

Esimerkiksi Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ja Solaris-lomat ry:n tuoreessa Lomalle yhdenvertaisuuteen: Lomatoiminnan osallisuusvaikutusten arviointi -tutkimuksessa (Mäntylä 2020) havaittiin, että vaikeassa elämäntilanteessa elävät perheet hyötyvät tuetusta lomasta ja loman vaikutukset näkyvät vielä neljän kuukauden jälkeen.

Korona-aika on kiristänyt monien perheiden tilannetta entisestään. Tuetun loman tarjoama mahdollisuus virkistyä kodin ulkopuolella ja saada vertaistukea on tärkeää näissä poikkeusoloissa.

Vaakakupeissa osallisuus ja terveysriskit

Yksinäisyydestä kärsivien ikäihmisten tilanne askarruttaa lomajärjestöjä, kun yli 70-vuotiaita on kehotettu välttämään fyysisiä kontakteja. Moni vanhus ja riskiryhmään kuuluva on ottanut yhteyttä ja kertonut odottavansa tuettua lomaa. Toiset ikäimiset taas jännittävät poikkeuksellista tilannetta ja siirtävät lomasuunnitelmiaan ensi vuoteen. Kaikkiaan lomien peruutuksia koronan vuoksi on tullut asiakkailta odotettua vähemmän.

Kevään aikana olemme pohtineet myös lomapaikkojen ja niiden työntekijöiden kohtaloa. Pystyvätkö kaikki kesällä avaamaan ovensa lomalaisille? Kevään ja kesän lomien siirrot syksylle ovat teettäneet paljon työtä. Emme ole kuitenkaan antaneet periksi ja toistaiseksi vain muutamia lomajaksoja on jouduttu kokonaan perumaan. Tuleva syksy jännittää: pystymmekö toteuttamaan perustehtäväämme ja tarjoamaan asiakkaillemme odotetun loman?

Tuettuja lomia järjestävät

 

Aino Majava varjostaa kädellä silmiään, joihin paistaa aurinko kangasmetsässä.

 

 

Aino Majava
Toiminnanjohtaja, Solaris-lomat ry
aino.majava(at)solaris-lomat.fi
Puheenjohtaja, Lomajärjestöjen yhteistyöryhmä LYR

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Hyvinvoivat ihmiset -blogi

Kaikki blogin artikkelit
Blogi
erityisasiantuntija

22.6.2022 08:00

SuomiAreena: Erilainen Mingle 12.7. nostaa esiin ihmisten kokemuksia köyhyydestä

Toimeentulo Heinäkuun puolessavälissä Pori täyttyy jälleen yhteiskunnallisesta keskustelusta SuomiAreenalla. Kevään ja kesän aikana turvallisuuskeskustelu on ollut vilkasta. Yhteiskunnan eheys on sisäisen turvallisuuden tae, ja siksi on tärkeä nostaa esiin myös ne äänet, jotka eivät yhteiskunnassa kuulu. Millaista on olla köyhä 2020-luvun Suomessa? Jo kuudennen kerran järjestettävä Erilainen Mingle tuo yhteen joukon erilaisia ihmisiä heidän omien kokemustensa […]

Blogi

7.6.2022 16:00

Kriisitilanteissa järjestöjen rooli haavoittuvassa asemassa olevien ihmisten auttamisessa on merkittävä

Sote-järjestöt Elämme maailmantilanteessa, jossa varautuminen, kokonaisturvallisuus ja henkinen kriisinkestävyys ovat sanoja, jotka toistuvat päättäjien puheissa. Järjestöjen erityisosaamiselle on viranomaisten työn rinnalla tarvetta, kun varaudumme onnettomuuksiin ja kriiseihin. Verkostojen ja kumppanuuksien rakentaminen sekä ylläpitäminen ovat avainasemassa kriiseihin varautuessa. Mitä paremmin eri tahot tuntevat toisensa, sitä paremmassa valmiudessa olemme. Ihmiset voivat olla haavoittuvassa asemassa monesta eri syystä Haavoittuvassa […]

Blogi
erityisasiantuntija

28.4.2022 12:00

Palkkatuen uudistus huolestuttaa – kerro meille näkemyksesi!

Hyvinvointi ja terveys Työ- ja elinkeinoministeriö (TEM) on valmistellut lakiesityksen, jolla muutetaan palkkatukijärjestelmää. Palkkatuen kokonaisuudistus on tarpeellinen: byrokratian yksinkertaistamista, järjestelmän ennakoitavuutta ja maksatusprosessin nopeuttamista on kaivattu. Hyvistä tavoitteista huolimatta lakiluonnoksen kokonaisvaikutus järjestöjen ja heikoimmassa työmarkkina-asemassa olevien kannalta näyttää huonolta. Muutokset järjestöjen 100 % tukeen eivät ole hyväksyttäviä Uudistuksella tullaan leikkaamaan järjestöjen mahdollisuuksia työllistää 100 % palkkatuella. Leikkaus koskisi […]