Skip to content

Vanhemman ja nuoren yhteinen aika ei vaadi ihmetekoja

16.12.2019 9.40

Hyvinvointi ja terveys
Hyvinvointi ja terveysLasten terveysfoorumiHyvinvointi ja terveys

Näin joulun lähestyessä monet odottavat rauhoittumista ja yhdessäoloa läheisten kanssa. Se, että vanhemmat pysähtyvät arjen kiireistä olemaan läsnä ja keskustelemaan nuoren kanssa, on monelle nuorelle juuri sitä, mitä hän kaipaa.

Tunne- ja vuorovaikutustaitoja opettavan Friends-ohjelman tiimi haastatteli nuoria Aseman Lapset ry:n ylläpitämässä nuorisokahvilassa

”Parasta on kun ei oo mihinkään kiire, katotaan joku leffa tai uutiset ja vaan keskustellaan.”

Kun aikuisuuden kynnyksellä olevilta nuorilta kysyttiin, mikä vanhemman kanssa vietetyssä ajassa on parasta, vastauksissa toistuivat samat teemat. Nuoret kaipasivat aikaa ja läsnäoloa. Ei mitään sen kummempaa. Lopulta arki tarjoaakin ne kaikkein merkityksellisimmät yhdessäolon hetket.

Joskus voi olla mukavaa lähteä yhdessä matkalle, mutta tarpeellista se ei ole hyvän yhteisen ajan näkökulmasta. Ei tarvitse tehdä näyttäviä asioita, kuten viedä nuorta ravintolaan syömään tai ostaa kalliita tavaroita, vaan vaikkapa laittaa yhdessä makaronilaatikkoa tai katsoa telkkaria samalla vaihtaen päivän kuulumisia. Vanhemman on hyvä omien mahdollisuuksiensa mukaan pyrkiä ympäröimään nuorta myös muilla turvallisilla aikuisilla. Vanhempi voi myös itse olla turvallinen ja läsnä oleva aikuinen muille nuorille oman nuoren kaveripiirissä.

”Nuoruus on kuitenkin semmonen jakso ihmisen elämässä et siinä aina välillä tuntuu et mikään ei oikein oo ankkuroituna mihinkään, mut sillon on tärkeetä että joku aikuinen osaa olla läsnä.”

Nuoruus on muutoksen aikaa. Välillä nuoren ja aikuisenkin voi olla vaikeaa pysyä tässä vauhdissa mukana. Aikuiselta toivotaan läsnäoloa, vaikkei nuori osaa aina itsekään sanoittaa tarpeitaan. Vanhemman pitää koettaa kestää lapsen irtautumiseen liittyvät voimakkaatkin tunteet.

On kuitenkin hyvä muistaa, että irtautuminen on tärkeä kehitysvaihe nuoruudessa ja edellytys sille, että nuori voi rakentaa itsensä näköistä ja omaan arvomaailmaansa sopivaa elämää.

Nuoruuden kehitysvaiheiden läpikäyminen vaikuttaa nuoren käyttäytymiseen sekä vanhemman ja lapsen suhteeseen. Tiedetään esimerkiksi, että jopa kasvonilmeitä käsittelevien aivoalueiden toiminta hidastuu ja häiriintyykin nuoruudessa tilapäisesti. Ymmärrys ja tieto tämän elämänvaiheen tärkeydestä ja poikkeuksellisuudesta voi helpottaa vanhemman taakkaa ja vähentää huolta.

Vanhemman tehtävä on olla läsnä ja tukea nuoruuden kehitysvaiheessa, silloinkin kun nuori räyhää ja kapinoi. On tärkeää muistaa luottaa nuoreen myös keskellä turbulenssia, ja olla tuntosarvet pystyssä, kun nuori kaipaa tukea ja turvaa tai jos nuorella on jokin hätä. Vanhemman tehtävä on tarjota turvaa, antaa tilaa kasvaa ja kehittyä ja pitää myös huoli siitä, ettei aikuisuuteen ole kiire liian varhain.
Nuorten viesti on selkeä:

”Ollaan vaan olkkarissa ja jubaillaan miten mulla meni tänään ja mitä huomenna tapahtuu koulussa. Sellaisia arkisia asioita.”

Kysy siis huomennakin nuorelta mitä hänelle kuuluu, vaikka tänään sait vastaukseksi murahduksen.

 

Kuvassa Gabriela Langinaue ja Anna-Riikka Vuori

 

Gabriela Langinaue (vas.) ja Anna-Riikka Vuori
Friends-kouluttajia/suunnittelijoita
gabriela.langinauer(at)asemanlapset.fi
anna-riikka.vuori(at)asemanlapset.fi
Aseman Lapset ry

Kirjoittajat ovat Lasten terveysfoorumin (LTF) jäseniä.
Lisää LTF:n blogeja voit lukea täällä.

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Hyvinvointi ja terveys -blogi

Kaikki blogin artikkelit
Blogi

1.7.2020 09:00

Miksi koronaepidemia parantaisi hyvinvointia?

Kun aloimme maaliskuussa 2020 suunnittelemaan uutta Sosiaalibarometriä, odotimme synkkiä tuloksia. Koronapandemia on pelottava maailmanlaajuinen katastrofi, jonka voi odottaa horjuttavan perusteellisesti turvallisuuden tunnetta ja hyvinvointia.    Kukaan ei voinut välttyä koronan vaikutuksilta siihen, miten liikuimme ja keitä tapasimme, miten teimme töitä ja miten vietimme vapaa-aikaa. Monien tulevaisuuden suunnitelmat romuttuivat. Lyhyessä ajassa sadattuhannet menettivät työpaikkansa tai lomautettiin. Aikaisemmat kevään 2020 kyselytutkimukset antoivat odottaa monenlaisten huolien kasvavan.  […]

Blogi

29.6.2020 10:00

Sosiaalibarometri 2020: Mielenterveyskuntoutujien hoitoon pääsyä on nopeutettava

Naapurin verhot ovat olleet suljettuina jo useamman päivän. Tiedät, että asunnossa asuva henkilö on aiemmin kärsinyt mielenterveyden ongelmista. Päätät tarkistaa, onko kaikki kunnossa. Soitat ovikelloa, kukaan ei avaa. Katsot postiluukusta sisään, näet vain ison kasan mainoslehtisiä. Huutelet asukkaan nimeä. Hiljaisuus. Mitä teet? Ensin selaat nettiä. ”Kriisi”, ”mielenterveys”, ”minne yhteyttä”. Ei yhtään järkevää yhteydenottokanavaa. Kunnan sivuilta […]

Blogi

5.6.2020 10:15

A-kiltojen ovet avautuivat koronakevään jälkeen − vertaistuki kasvokkain tärkeää

A-killat, päihdetoipujayhdistykset, ovat jälleen availleet oviaan kokoontumisille kesäkuun alusta. Päihdetoipumisessa vertaistuki on keskeistä, ja se keskeytyi monilta osin keväällä koronaepidemian takia. Yksin on vaikea toipua. ”Ihmiset jäivät oman onnensa nojaan, kun kaikki paikat menivät kiinni”, toiminnasta vastaava Jaana Soppela Koillis-Lapin A-killasta kertoo. ”Kevät on ollut raskasta aikaa monelle. Kyllä kohtaamiset ovat äärimmäisen tärkeitä, ja toiminnallisuus.” […]