Erasmus+ Nuorisovaihto 13–30-vuotiaille


Etusivu / Artikkelit / Erasmus+ Nuorisovaihto 13–30-vuotiaille

Nuorisovaihto on kansainvälistä, myös sosiaali- ja terveysjärjestöjen nuorisoryhmien tai esimerkiksi yhdistysten aikuisjäsenten lapsille tarkoitettu tapaaminen, jonka nuoret suunnittelevat itse ohjaajien tukemina. Siinä nuoret tutkivat toiminnallisesti heitä kiinnostavaa aihetta ja ymmärtävät sitä paremmin. Nuorisovaihto on tarkoitettu 13–30-vuotiaille nuorille.

Nuorisovaihdossa nuorten ryhmä kohtaa vähintään yhden ryhmän nuoria toisesta maasta. Nuorten ryhmiä voi osallistua myös useammasta maasta. Hankkeeseen voi sisältyä myös valmisteleva vierailu. Hankkeessa pitää olla mukana vähintään 16 nuorta kahdesta eri maasta.

Rahoituksen ideana on, että nuoret tekevät yhteistyötä hankkeen jokaisessa vaiheessa ja avartavat maailmankuvaansa kulttuureja vertailemalla ja itse valitsemastaan aiheesta oppien.

Nuorisovaihto tarjoaa esimerkiksi potilasjärjestön alle 30-vuotiaille jäsenille mahdollisuuden tutustua eri Euroopan maiden käytäntöihin, toimintamalleihin tai ratkaisuihin. Nuorisovaihto tarjoaa resurssin esim. järjestön toiminnan kehittämiseen, jossa syvennytään vaikka nuorten aikuisten tarpeisiin.

Nuorisovaihdossa nuoret suunnittelevat muiden maiden nuorten kanssa vaihdon ohjelman, jonka he toteuttavat yhden ryhmän kotimaassa. Sosiaali- ja terveysjärjestön toimihenkilö tai vapaaehtoinen aikuinen tukee heitä suunnittelussa ja toteutuksessa aina kun tarve on.

Case-esimerkki: Suomalaisten ja tanskalaisten nuorten tapaaminen.

Kahden maan yhteiseen sosiaali- ja terveysjärjestön tai nuorisolan yhteisön tapaamiseen osallistuu yhdeksän 24–28-vuotiasta nuorta kummastakin maasta. Hanke toteutetaan Nuorisovaihto-ohjelman mukaisesti. Avustus voi koostua suomalaiselle järjestölle seuraavasti:

Lisätietoa rahoituksesta

Lisätietoa rahoitusmallista saat opetushallituksen asiantuntijoilta https://www.oph.fi/fi/ohjelmat/nuorisovaihto