Skip to content

Näkökulmia järjestöjen digitaalisiin palveluihin -verkkojulkaisun esipuhe

Kansalaisyhteiskunta
JärjestöilleKansalaisyhteiskunta


Riitta Kittilä, SOSTE, järjestöpäällikkö


Digitaaliset ratkaisut kuuluvat sosiaali- ja terveysjärjestöjen työn arkeen oli sitten kyse taloushallinnosta, henkilöstöhallinnosta, viestinnästä, edunvalvonnasta, palveluista, vertais- ja vapaaehtoistoiminnasta tai varainhankinnasta. Melkein huomaamatta lista päivittäin käytettävistä erilaisista digitaalisista sovelluksista ja niiden salasanoista on pidentynyt ja digitaalisten ratkaisujen käyttötavat ovat laajentuneet ja monipuolistuneet.

Näkökulmia järjestöjen digitaalisiin palveluihin -verkkojulkaisu kurkistaa nimensä mukaisesti hiukan eri näkökulmista ja eri kohderyhmien kautta siihen, mitä digitalisaatio tällä hetkellä tarkoittaa sosiaali- ja terveysjärjestöjen ydintoiminnassa. Julkaisussa avataan myös näkökulmia siihen, miten digitaalisista palveluista tehdään turvallisia, saavutettavia ja tuloksellisia ja millaisia uusia mahdollisuuksia tekoälyyn perustuvat sovellukset voivat avata.

Julkaisu ei voisi olla ajankohtaisempi eikä julkaisuun kirjoittaneiden asiantuntijoiden aikataulu kiireisempi. Iso kiitos siis kaikille mukana oleville kirjoittajille ajastanne ja ajatuksistanne! Nyt jos koskaan on aika puhua digitalisaalisista palveluista.

Kun koronakevät 2020 eristi järjestötyöläiset koteihin, huomasimme digitalisaation todellisen voiman. Siellä missä on kännykkä, läppäri ja nettiyhteys on toimisto. Toimistoon ei tarvita omaa työhuonetta tai edes omaa työpöytää. Sen sijaan tarvitaan virtuaaliset kokoustilat, dokumentit ja keskustelualustat, joiden avulla työtä tehdään vaihtuvien pöytien äärestä.  Järjestöjen työ ei pysähtynyt koronaan, vaan jatkui vilkkaana digitaalisissa kanavissa ja digitaalisten välineiden avulla.

Järjestöjen pieni koronaihme oli mahdollinen, koska valmiudet digitaaliseen toimintaan olivat olemassa. Järjestöbarometri 2018 vastaajista 75% ilmoitti tuottavansa verkkovälitteistä henkilökohtaista neuvontaa ja tukipalveluita ja 63% sähköisiä vertaistukiryhmiä, esimerkiksi chat- tai keskustelupalstamuotoista vertaistoimintaa.  Moni vastaaja tarjosi myös mobiilisovelluksia (28%) tai suunnitteli niiden kehittämistä (21%).

Kun tieto ja tietotekniikka yhdistyvät, prosessit helpottuvat, tehostuvat ja uudistuvat, mutta pysyvätkö järjestöt mukana kehityksessä? Osaamista ja resursseja tarvitaan laitteiden, sovellusten ja käyttöjärjestelmien hankintaan sekä järjestöjen omien digitaalisten alustojen kehittämiseen. Järjestöt tarvitsevat kasvavassa määrin digitaalisen järjestötoiminnan osaamista ja mahdollisuutta hyödyntää uusimpia digitaalisia ratkaisuja.

Järjestöjen digitaalinen tulevaisuus huolestuttaa. Erilaisten digitaalisten ratkaisujen tarve vain kasvaa entisestään. Järjestöjen on kyettävä digiloikkaan siinä missä muidenkin yhteiskunnan toimijoiden.  Tällä hetkellä näyttää kuitenkin siltä, että Sosiaali- ja – ja terveysjärjestöjen avustuskeskuksen (STEA) jakamat avustukset ovat pienenemässä, kun rahapelien tuotot pienenevät. Järjestöt joutuvatkin varmasti hakemaan monissa kohden kustannussäästöjä tulevina vuosina. Myös digitaalisten palveluiden osalta on syytä miettiä, missä asioissa järjestöt voisivat keskittää tai jakaa osaamista ja resursseja digitaalisten palveluiden tuottamisessa. On myös syytä pohtia, voisiko järjestöjen digiloikkaan löytyä tukea laajemmasta yritysyhteistyöstä tai muista yhteistyökumppanuuksista.

 


©SOSTE Suomen sosiaali ja terveys ry, elokuu 2020
Tämä artikkeli on osa SOSTEn verkkojulkaisua Näkökulmia järjestöjen digitaalisiin palveluihin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Muut teeman artikkelit

Uutinen

24.9.2021 10:18

Vägkarta som listar organisationers påverkansmöjligheter i vårdreformen är färdig

På svenska Organisationernas vägkarta för samarbete som ska fungera som verktyg för ”Järjestöjen sote-muutostuki” är nu färdig. I den samlas, ur organisationernas synvinkel, centrala spetsar och påverkansmöjligheter i verkställandet av reformen av social- och hälsovården samt räddningsväsendet. Vägkartan innehåller både målsättningar och åtgärder. Läs mera: Järjestöjen yhteistyön tiekartta Innokylä-verkkopalvelussa Många viktiga påverkansmöjligheter Anita Hahl-Weckström, projektledare för ”Järjestöjen […]

Uutinen

22.9.2021 08:30

SOSTE juhlisti kymmenvuotista taivaltaan

Kansalaisyhteiskunta Järjestöjohdon perinteinen syysfoorumi pidettiin tällä kertaa juhlaseminaarina Helsingin Musiikkitalolla SOSTEn 10-vuotisen taipaleen kunniaksi. Puheenvuoroja järjestökentälle kuultiin niin politiikan kuin urheilun huipulta. SOSTEn perustajajärjestöjen entiset puheenjohtajat muistelivat kattojärjestöjen yhdistystä, arvioivat SOSTEn toimintaa ja loivat katsetta tulevaan. Tilaisuuden avaussanoissa SOSTEn hallituksen puheenjohtaja Eija Koivuranta korosti, että SOSTEsta on kymmenvuotisen historiansa aikana kasvanut vahva yhteiskunnallinen vaikuttaja. Toiminnan juuret […]

Uutinen

21.9.2021 10:30

Järjestöjen sote-uudistuksen vaikuttamisen paikat listaava tiekartta valmistui

Järjestöille Järjestöjen sote-muutostuen työkaluna toimiva järjestöjen yhteistyön tiekartta on valmistunut. Se kokoaa järjestöjen näkökulmasta keskeiset sosiaali- ja terveydenhuollon sekä pelastustoimen uudistuksen toimeenpanon kärjet ja vaikuttamisen paikat. Tiekartta sisältää sekä tavoitteita että toimenpiteitä. Lue lisää: Järjestöjen yhteistyön tiekartta Innokylä-verkkopalvelussa Useita tärkeitä vaikuttamisen paikkoja Järjestöjen kannalta keskeisimpiä vaikuttamisen paikkoja on tässä vaiheessa sote-uudistuksen toimeenpanoa kaiken kaikkiaan viisi, katsoo […]