Ambulanssi- ja ensihoitopalveluiden kuljetusten uudistamiseen liittyvät muutokset eivät saa lisätä pienituloisten, ikääntyneiden tai paljon palveluita käyttävien taloudellista taakkaa

SOSTElausunto.

Etusivu / Lausunnot / Ambulanssi- ja ensihoitopalveluiden kuljetusten uudistamiseen liittyvät muutokset eivät saa lisätä pienituloisten, ikääntyneiden tai paljon palveluita käyttävien taloudellista taakkaa

Esityksen tavoitteena on toteuttaa pääministeri Petteri Orpon hallituksen hallitusohjelman kirjaus, jonka mukaan ensihoitoon liittyvien kuljetusten rahoitusvastuu siirretään kokonaisuudessaan hyvinvointialueille parlamentaarisen monikanavarahoitustyöryhmän ehdotuksen mukaisesti. Esityksen tavoitteena on yksinkertaistaa terveydenhuollon monikanavaista rahoitusjärjestelmää sekä huolehtia ensihoitopalveluun sisältyvien kuljetusten ohella muiden sairaankuljetuksena korvattujen ambulanssikuljetusten tarkoituksenmukaisesta järjestämisestä. Lisäksi esityksen tavoitteena on tukea hyvinvointialueiden taloudellisia edellytyksiä turvata sosiaali- ja terveyspalvelut sekä osaltaan vahvistaa valtion taloutta.

SOSTE suhtautuu periaatteessa myönteisesti ensihoitopalveluiden ja potilaskuljetusten rahoitus- ja järjestämisvastuun siirtoon hyvinvointialueille sekä sääntelyn selkeyttämiseen.

Lausunnossa kuitenkin korostetaan, että asiakasmaksujen mahdollinen nousu ei saa lisätä pienituloisten, ikääntyneiden tai paljon palveluita käyttävien taloudellista taakkaa. Erityistä huolta aiheuttaa se, että kuljetuksista perittävät asiakasmaksut voivat jatkossa ylittää nykyisen sairausvakuutuslain mukaisen omavastuun, mikä kasvattaisi kotitalouksien menoja. SOSTE pitää tärkeänä, että maksuihin, indeksisääntelyyn ja käyttämättä jätetyn palvelun maksuihin kaavaillut muutokset eivät heikennä heikossa asemassa olevien asemaa.

SOSTE nostaa lausunnossaan esiin huolen siitä, onko vaikutusten arvioinneissa otettu riittävästi huomioon väestön ikääntyminen ja ikääntyvän väestön kasvava osuus ensihoitopalvelussa. Lisäksi kiinnitetään huomiota siihen, että rahoituksessa tulisi huomioida samanaikaisten muutosten yhteisvaikutukset, kuten hyvinvointialueiden palveluverkon karsiminen, terveydenhuollon palveluiden keskittäminen, jotka lisäävät ensihoidon sekä kiireettömien sisään kirjaamattomien potilaiden siirtokuljetusten määrää tulevaisuudessa.