SOSTE on antanut lausunnon hallituksen esityksestä, jonka tavoitteena on EU:n poliittisen mainonnan avoimuutta ja kohdentamista koskevan asetuksen toimeenpano. Asetuksen tarkoituksena on parantaa poliittisen mainonnan avoimuutta ja luoda poliittisen verkkomainonnan kohdentamiselle säännöt. Lisäksi sen tarkoituksena on yhtenäistää lainsäädäntöä EU:ssa ja näin edistää poliittisen mainonnan palvelujen tarjoamista EU:n alueella yli jäsenvaltion rajojen.
SOSTE pitää erittäin tärkeinä EU:n aloitteita ja toimia demokratian puolustamiseksi informaatioympäristössä, josta erilainen tiedon manipulointi ja hybridivaikuttaminen ovat jo vallanneet suuren osan ja jossa niiden käyttö kasvaa edelleen. Niitä on käytetty ja käytetään demokraattisiin vaali- ja sääntelyprosesseihin vaikuttamiseen sekä EU:n jäsenmaiden sisällä että valtioiden rajat ylittäen. Sillä, millaista informaatiota levitetään ja miten se tehdään, on suora yhteys ihmisten perusoikeuksiin.
Huolta herättää kuitenkin se, miten laveasti poliittinen mainonta on EU:n asetuksessa määritelty. Määritelmä nimittäin kattaa vaalimainonnan lisäksi periaatteessa minkä tahansa viestinnän, jolla pyritään vaikuttamaan lainsäädäntö- tai sääntelyprosessiin millä tahansa hallinnon tasolla. Vaikuttamistyötä tekevien järjestöjen kannalta tämä voi olla pulmallista, koska poliittiselle mainonnalle on asetettu merkittävä määrä erilaisia lisäehtoja ja rajoitteita, joiden myötä lisääntyvää hallinnollista taakkaa on tässä vaiheessa mahdotonta arvioida.
Komission on määrä antaa poliittisen mainonnan määritelmän tulkinnasta tarkempaa ohjeistusta. SOSTE toivoo oikeusministeriön vaikuttavan siihen, että komissio tekisi ohjeistuksessaan eron yleisen yhteiskunnallinen vaikuttamisen ja edunvalvonnan (advocacy) ja toisaalta poliittisen mainonnan (political advertising) välillä.
SOSTE kiinnittää lausunnossaan huomiota myös siihen, ettei avoimuuden nimissä tule voida kerätä liian yksityiskohtaista tietoa poliittisen mainonnan tai viestinnän vastaanottajista.
SOSTElla ei ole huomauttamista siihen, miten asetuksen valvonta esitetään säädettäväksi. SOSTE pitää tärkeänä ja kannattaa oikeusministeriön esitystä, jonka mukaan viranomaisen valvontatyön lähtökohtana olisi ohjaus ja neuvonta sanktioihin painottumisen sijaan.
