Paljon hyvää espoolaisille lapsiperheille


Etusivu / Artikkelit / Paljon hyvää espoolaisille lapsiperheille

Tuki perheille on tärkeintä jäsenyydestä riippumatta

”On tärkeintä, että perheillä ja lapsilla on hyvä olla – kaikilla esimerkiksi varaa harrastaa. MLL:n Keski-Espoon yhdistys on perustettu 1995. Jäseniä on vajaa 400.

Kerhoja lapsille on noin 20 ja niiden hinta pidetään kohtuullisena, koska alue on Espoon vähävaraisimpia. Järjestämme maksuttomia luentoja ja tapahtumiimme maksutonta ohjelmaa. Päiväkotilasten ja alaluokkalaisten ilmaiseen teatteripäivään kutsutaan keväisin 750 lasta. Sosiaalitoimen kautta menevät Hyvä joulumieli -lahjakortit eniten tarvitseville perheille.

Suurin osa mukana olevista ei ole yhdistyksen jäseniä: 25 euron jäsenmaksu voi olla kynnyskysymys. Tuki perheille on tärkeintä jäsenyydestä riippumatta.

Toimimme kerho- ja jäsenmaksuilla. Kunnalta saamme liikuntapaikkoja edullisesti käyttöön ja teatteripäivää varten on saatu avustusta. Kerho-ohjaajat saavat palkkaa, mutta kaikki muu tehdään vapaaehtoisvoimin, esimerkiksi pyöritetään kahta perhekahvilaa.

MLL:n Keski-Espoon yhdistyksen puheenjohtaja Marika Heikkinen (oik.) ja edeltäjänsä Mari Rautanen ovat harrastavien lasten äitejä, joilta riittää aikaa yhdistystoimintaan: ”Se tuo sisältöä elämään.”

Kilpailu vapaaehtoisista on kovaa. Vanhempien panosta halutaan niin päiväkoteihin, kouluihin kuin harrastuksiin. Yhdistyksessä on pieni, hyvä ydinjoukko, mutta enemmän käsiä tarvittaisiin. Se jo auttaisi, jos useammat ottaisivat pieniä palasia tehdäkseen. Meillä oli esimerkiksi ihana kylämummo, joka auttoi perhekahvilalla. Toivomme lisää sukupolvien välistä vuorovaikutusta.

Monista kuulostaa pelottavalta lähteä vapaaehtoiseksi, etenkin jos ei ole aiemmin ollut järjestötoiminnassa. Sitoutuminen hirvittää turhaan.

Tavallinen reitti vapaaehtoiseksi on tulla perhekahvilaan esikoisen kanssa ja innostua, ensin kahvilan emännäksi. Osalle, niin kuin meille, seuraava askel on luottamustehtävä yhdistyksessä. Kohtaamisissa huomaa, että on yhteisiä intressejä ja voi yhdessä vaikuttaa ja tehdä hyvää.

Kylään verrattuna suuressa kaupungissa on vaikea toimia, saada esimerkiksi valtuutettuja tapaamaan meitä – tosin tässäkin olemme onnistuneet. Yhteistyö jatkuu kunnan ja muiden järjestöjen kanssa. Espoon keskukseen on avattu Me-säätiön Me-talo. Siirsimme sinne toisen perhekahvilamme ja olemme järjestäneet yhdessä toimintaa alueen lapsiperheille.

Omaa toimistoa tai tiloja meillä ei ole: yhdistyksen tavarat säilyvät aktiivien varastoissa.

Marika Heikkinen
puheenjohtaja, Mannerheimin Lastensuojeluliiton Keski-Espoon yhdistys

Mari Rautanen
ex-puheenjohtaja, Mannerheimin Lastensuojeluliiton Keski-Espoon yhdistys

[button class=”c-btn–blue-transparent” text=”Järjestöbarometri 2018″ url=”https://www.soste.fi/jarjestobarometri-2018/#” ]