Skip to content

Aluevaalit ovat sote-järjestöille erittäin tärkeät – Järjestöjen sote-muutostuki on mukana järjestämässä aluevaalipaneeleita eri puolilla Suomea

21.12.2021 8.00

Aluevaalit
Järjestöjen sote-muutostukiAluevaalitSosiaali- ja terveyspalvelutSote-järjestötSote-uudistus

Suomen kaikkien aikojen ensimmäiset aluevaalit pidetään tammikuussa. SOSTEn ja alueellisten verkostojärjestökumppaneiden muodostama Järjestöjen sote-muutostuki on mukana järjestämässä aluevaalipaneeleita eri puolilla maata osana aluevaalityötään.

Aluevaalipaneeleita pidetään useilla hyvinvointialueilla, ja niiden toteutuksessa on mukana myös muita järjestökumppaneita. Paneelit pidetään aikavälillä 10.–15.1.2022.

Hyvinvointialuekohtaisen paneeliaikataulun ja lähteitä tarkempiin tietoihin paneeleista löydät uutisen lopussa olevasta listasta. Koronatilanne voi vaikuttaa paneeleiden toteutukseen, joten tiedot paneeleista kannattaa tarkistaa vielä lähempänä kunkin paneelin järjestämisajankohtaa.

Aluevaaleissa luodaan suunta tulevaisuuden sote-palveluille

Aluevaaleilla valittavat aluevaltuutetut käyttävät ylintä päätösvaltaa hyvinvointialueellaan. He päättävät hyvinvointialueensa sosiaali- ja terveyspalveluista sekä pelastustoimesta vuoden 2023 alusta lähtien, kun vastuu näiden palvelujen järjestämisestä siirtyy kunnilta hyvinvointialueille.

Aluevaalit ovat sosiaali- ja terveysjärjestöille erittäin tärkeät. Niissä luodaan suunta sosiaali- ja terveyspalveluiden sekä hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen tulevaisuudelle, muistuttaa aluevaalipaneeleiden järjestämistä tukenut SOSTEn yhteiskuntasuhdepäällikkö Ulla Kiuru.

”Järjestöjen tuki, apu, neuvonta ja ohjaus on nivottava osaksi hyvinvointialueiden palveluita. Lisäksi alueiden ja järjestöjen yhteistyölle tarvitaan toimivat rakenteet ja järjestöjen toimintaedellytykset on turvattava, minkä takia järjestöt on huomioitava hyvinvointialueiden strategioissa”, Kiuru painottaa.

Aluevaalien ennakkoäänestys kotimaassa on 12.1.–18.1. ja ulkomailla 12.1–15.1.2022. Varsinainen vaalipäivä on sunnuntai 23.1.2022.

“Varmistetaan yhdessä, että hyvinvointialueilla osataan hyödyntää järjestöjen apu, tuki ja osaaminen. Siksi on tärkeää äänestää”, Ulla Kiuru sanoo.

Aluevaalipaneelien aikataulu ja lisätietoja paneeleista hyvinvointialueittain:
(muutokset mahdollisia)

ma 10.1. klo 17–18.30, Itä-Uusimaa, Loviisa

ti 11.1. klo 17.30–19, Satakunta

ti 11.1. klo 18, Vantaan ja Keravan hyvinvointialue, Vantaa

ke 12.1. klo 18.00–19.30, Länsi-Uusimaa

ke 12.1. klo 17.30–19, Pohjanmaa

ke 12.1. klo 18–19.30, Etelä-Savo

to 13.1. klo 17.30–19, Varsinais-Suomi, Turku

to 13.1. klo 18.00–19.30, Keski-Uusimaa

la 15.1. klo 12.30–14, Etelä-Pohjanmaa

la 15.1. klo 15, Etelä-Karjala, Lappeenranta

 

Uutista muokattu 21.12. klo 15.15: Lisätty uutisen lopussa olevaan listaan tieto aluevaalipaneelista Etelä-Savossa.

Uutista muokattu 22.12. klo 12.15: Lisätty uutisen lopussa olevaan listaan lisätietoja aluevaalipaneelista Etelä-Pohjanmaalla.

Uutista muokattu 23.12. klo 11.08: Lisätty uutisen lopussa olevaan listaan lisätietoja aluevaalipaneelista Etelä-Savossa.

Uutista muokattu 5.1. klo 14.26: Poistettu Etelä-Savon aluevaalipaneelin kohdalta paikkakunta ja lisätty Etelä-Pohjanmaan aluevaalipaneelin kohdalle lisätietoja.

Uutista muokattu 10.1. klo 17.23: Poistettu paikkakunta Länsi-Uudenmaan, Keski-Uudenmaan, Etelä-Pohjanmaan, Satakunnan ja Pohjanmaan kohdalta.

Muut teeman artikkelit

Uutinen

11.5.2022 10:00

Järjestöbarometri: Korona verottanut sosiaali- ja terveysalan paikallisyhdistysten toimintaa ja toimintaedellytyksiä

Järjestöbaro Lokakuussa julkaistavan Järjestöbarometri 2022 -kyselyn ennakkotietojen mukaan kuluneet kaksi koronavuotta ovat kaventaneet toimintaa ja sen edellytyksiä sosiaali- ja terveysalan paikallisyhdistyksissä. Kolmella neljästä (75 %) paikallisesta sosiaali- ja terveysalan yhdistyksestä toiminnan kokonaismäärä on supistunut kahden viime vuoden aikana. Toimintaan osallistuvien joukko on vähentynyt 60 prosentissa ja vapaaehtoisten 45 prosentissa yhdistyksistä. Tiedot perustuvat SOSTEn tammi-helmikuussa tekemään Järjestöbarometri-kyselyyn. […]

Uutinen

11.5.2022 07:00

SOSTEn eduskuntavaalitavoitteet: Luottamuksella ja yhdenvertaisuudella kohti kestävää kasvua

Eduskuntavaalit SOSTEn vaalitavoitteet on julkaistu. Niissä korostuvat hyvinvointitalous: investoinnit sosiaaliturvaan, talouskasvun rakentaminen kaikkien työllisyyttä parantamalla, asiakasmaksujen kohtuullisuus sekä ilmastotoimien sosiaalinen oikeudenmukaisuus. Keskeistä on myös järjestöjen autonomian ja toimintaedellytysten turvaaminen kansakunnan resilienssin vahvistamiseksi. Kansanterveyttä SOSTE ehdottaa edistettävän ottamalla käyttöön terveellisiin ruokavalintoihin kannustavan terveysveron. Lue lisää: SOSTEn eduskuntavaalit 2023 -sivut Järjestöjen tuesta ja avusta on pidettävä kiinni Demokratian […]

Uutinen

9.5.2022 10:46

Arpajaislaki uudistuu

Avustusjärjestelmä Arpajaislakiuudistuksen keskeinen sisältö kohdistuu Veikkaus Oy:n tuoton tuloutukseen ja sosiaali- ja terveysjärjestöille tarkoitetun valtionavustusmäärärahan tason siirtämiseen osaksi kehysvaikutteista valtion budjettia. Jatkossa myös sosiaali- ja terveysalan yhdistyksille ja säätiöille kohdistettavan avustusmäärärahan tasosta päätettäisiin vuosittain sosiaali- ja terveysministeriön menoeränä siinä missä muistakin ministeriön kuluista. Jotta lakiuudistus ei heikentäisi sosiaali- ja terveysjärjestöjen toimintaedellytyksiä, rahoituksen ennustettavuutta ja järjestöjen autonomiaa kansalaisyhteiskunnan toimijana, niin pidämme tärkeänä, että esimerkiksi valtiosihteeri […]