Skip to content

Aluevaalit ovat sote-järjestöille erittäin tärkeät – Järjestöjen sote-muutostuki on mukana järjestämässä aluevaalipaneeleita eri puolilla Suomea

21.12.2021 8.00

Aluevaalit
Järjestöjen sote-muutostukiAluevaalitSosiaali- ja terveyspalvelutSote-järjestötSote-uudistus

Suomen kaikkien aikojen ensimmäiset aluevaalit pidetään tammikuussa. SOSTEn ja alueellisten verkostojärjestökumppaneiden muodostama Järjestöjen sote-muutostuki on mukana järjestämässä aluevaalipaneeleita eri puolilla maata osana aluevaalityötään.

Aluevaalipaneeleita pidetään useilla hyvinvointialueilla, ja niiden toteutuksessa on mukana myös muita järjestökumppaneita. Paneelit pidetään aikavälillä 10.–15.1.2022.

Hyvinvointialuekohtaisen paneeliaikataulun ja lähteitä tarkempiin tietoihin paneeleista löydät uutisen lopussa olevasta listasta. Koronatilanne voi vaikuttaa paneeleiden toteutukseen, joten tiedot paneeleista kannattaa tarkistaa vielä lähempänä kunkin paneelin järjestämisajankohtaa.

Aluevaaleissa luodaan suunta tulevaisuuden sote-palveluille

Aluevaaleilla valittavat aluevaltuutetut käyttävät ylintä päätösvaltaa hyvinvointialueellaan. He päättävät hyvinvointialueensa sosiaali- ja terveyspalveluista sekä pelastustoimesta vuoden 2023 alusta lähtien, kun vastuu näiden palvelujen järjestämisestä siirtyy kunnilta hyvinvointialueille.

Aluevaalit ovat sosiaali- ja terveysjärjestöille erittäin tärkeät. Niissä luodaan suunta sosiaali- ja terveyspalveluiden sekä hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen tulevaisuudelle, muistuttaa aluevaalipaneeleiden järjestämistä tukenut SOSTEn yhteiskuntasuhdepäällikkö Ulla Kiuru.

”Järjestöjen tuki, apu, neuvonta ja ohjaus on nivottava osaksi hyvinvointialueiden palveluita. Lisäksi alueiden ja järjestöjen yhteistyölle tarvitaan toimivat rakenteet ja järjestöjen toimintaedellytykset on turvattava, minkä takia järjestöt on huomioitava hyvinvointialueiden strategioissa”, Kiuru painottaa.

Aluevaalien ennakkoäänestys kotimaassa on 12.1.–18.1. ja ulkomailla 12.1–15.1.2022. Varsinainen vaalipäivä on sunnuntai 23.1.2022.

“Varmistetaan yhdessä, että hyvinvointialueilla osataan hyödyntää järjestöjen apu, tuki ja osaaminen. Siksi on tärkeää äänestää”, Ulla Kiuru sanoo.

Aluevaalipaneelien aikataulu ja lisätietoja paneeleista hyvinvointialueittain:
(muutokset mahdollisia)

ma 10.1. klo 17–18.30, Itä-Uusimaa, Loviisa

ti 11.1. klo 17.30–19, Satakunta

ti 11.1. klo 18, Vantaan ja Keravan hyvinvointialue, Vantaa

ke 12.1. klo 18.00–19.30, Länsi-Uusimaa

ke 12.1. klo 17.30–19, Pohjanmaa

ke 12.1. klo 18–19.30, Etelä-Savo

to 13.1. klo 17.30–19, Varsinais-Suomi, Turku

to 13.1. klo 18.00–19.30, Keski-Uusimaa

la 15.1. klo 12.30–14, Etelä-Pohjanmaa

la 15.1. klo 15, Etelä-Karjala, Lappeenranta

 

Uutista muokattu 21.12. klo 15.15: Lisätty uutisen lopussa olevaan listaan tieto aluevaalipaneelista Etelä-Savossa.

Uutista muokattu 22.12. klo 12.15: Lisätty uutisen lopussa olevaan listaan lisätietoja aluevaalipaneelista Etelä-Pohjanmaalla.

Uutista muokattu 23.12. klo 11.08: Lisätty uutisen lopussa olevaan listaan lisätietoja aluevaalipaneelista Etelä-Savossa.

Uutista muokattu 5.1. klo 14.26: Poistettu Etelä-Savon aluevaalipaneelin kohdalta paikkakunta ja lisätty Etelä-Pohjanmaan aluevaalipaneelin kohdalle lisätietoja.

Uutista muokattu 10.1. klo 17.23: Poistettu paikkakunta Länsi-Uudenmaan, Keski-Uudenmaan, Etelä-Pohjanmaan, Satakunnan ja Pohjanmaan kohdalta.

Muut teeman artikkelit

Uutinen

26.1.2022 10:30

Järjestöt: Hyvinvointialueen määriteltävä hallintosäännössä, mikä toimielin päättää sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuksista

Sote-uudistus Joukko sosiaali- ja terveysjärjestöjen edustajia vetoaa hyvinvointialueiden väliaikaisten valmistelutoimielinten puheenjohtajiin ja valmistelijoihin, että ne huomioisivat järjestöjen avustamisen jo nyt valmisteluvaiheessa. Hyvinvointialueiden väliaikaisten valmistelutoimielinten (VATE) puheenjohtajille ja valmistelijoille Ensimmäisten asioiden joukossa valitut aluevaltuutetut päättävät muun muassa hallintosäännöstä, jossa määritellään puitteet hyvinvointialueiden toiminnalle. Jokaisen hyvinvointialueen hallintosäännössä tulisi määritellä, mikä toimielin alueella päättää sote-järjestöjen avustuksista, jotta myös avustusmuotoinen […]

Uutinen

25.1.2022 09:00

Mitkä ovat sote-uudistuksen ajankohtaisimmat teemat järjestöille? Järjestöjen avustukset, yhteistyö ja palveluketjut kärkiaiheita

Sote-uudistus Avustukset ja tuet, järjestöjen yhteistyö, yhteistyöelinten perustaminen sekä tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskusten palveluketjut. Nämä neljä nousivat tärkeimmiksi teemoiksi, kun Järjestöjen sote-muutostuki selvitti sote-uudistuksen tilannetta järjestöjen näkökulmasta joulukuussa 2021. Järjestöjen avustukset ja tuet olivat selvityksen perusteella järjestöjen näkökulmasta sote-uudistuksen tärkein aihe sekä selvityksen teon hetkellä joulukuussa että aikaisemmin syksyllä. ”Avustuskysymyksillä on aluekohtaisia erityispiirteitä, mutta eri alueita […]

Uutinen

21.1.2022 15:19

M/S SOSTE siirtyy koronavirustilanteen takia syksyyn

M/S SOSTE Huhtikuun M/S SOSTE -risteily siirretään ensi syksylle koronavirustilanteen vuoksi. M/S SOSTE 2022 – kompassissa uusi suunta -risteilyn uusi ajankohta on 6.-7.9.2022. Risteilylle jo tehdyt ilmoittautumiset siirtyvät automaattisesti uuteen ajankohtaan. Ne, joille uusi ajankohta sopii, ei tarvitse tehdä mitään. Mikäli teillä on myöhemmin tarvetta tehdä henkilö- tai muita muutoksia varauksiin, ottakaa yhteyttä Matkapoikiin sähköpostitse myyntipalvelu@matkapojat.fi tai […]