Järjestöt ihmisen tukena sote-Suomessa
Sote-uudistus on nyt toteutunut. Vuoden 2023 alusta lähtien sosiaali- ja terveyspalveluista sekä pelastustoimesta vastaavat hyvinvointialueet ja Helsinki. Sosiaali- ja terveysjärjestöjen on vakiinnutettava paikkansa uudessa ja yhä muuttuvassa toimintaympäristössä, kun palvelujen kehittäminen jatkuu.
SOSTEn ja alueellisten verkostojärjestökumppaneiden muodostama Järjestöjen sote-muutostuki työskentelee sen puolesta, että järjestöt varmistavat paikkansa ihmisten osallisuuden, terveyden ja hyvinvoinnin sekä turvallisuuden takaajina sote-uudistuksen jälkeisessä Suomessa. Teemme siis ihmisen sotea.
Tältä sivulta löydät työhömme liittyviä ajankohtaisia sisältöjä, tuottamiamme materiaaleja sekä pääsyn järjestöjä koskevaan tietoon eri hyvinvointialueilla. Löydät sivulta tietoa myös Järjestöjen sote-muutostuen tavoitteista, tehtävistä ja tekijöistä yhteystietoineen.
Ajankohtaista aiheesta
-
Hyvinvointialuekierros ja hyte-neuvottelut värittävät Järjestöjen sote-muutostuen loppukevättä
-
Valtiovarainministeriön säästölista tarjoaa kylmää kyytiä heikoimmille ja köyhimmille
-
Sosiaali- ja terveysjärjestöjen määrä pysynyt lähes ennallaan
-
Järjestöjen edustajat kiertävät keväällä 2023 kaikki hyvinvointialueet
Tietoa järjestöistä ja Järjestöjen sote-muutostuesta
Järjestöjen sote-muutostuen tekijät
Järjestöjen sote-muutostuen kansallisesta koordinaatiosta vastaa SOSTE Suomen sosiaali ja terveys ry. Koordinaation muodostavat hankepäällikkö, tutkija ja viestinnän erityisasiantuntija.
Alueellisesta työstä vastaavat järjestöasiantuntijat. Heidän tehtävänään on muun muassa tukea järjestöjen osallistumista sote-uudistuksen toimeenpanoon ja hyvinvointialueiden valmisteluun alueillaan.
Muutostuessa työskentelee seitsemän järjestöasiantuntijaa, joiden taustaorganisaatioina on kuusi alueellista verkostojärjestökumppania: Artteli Kumppanuusyhdistys ry, HyTe ry, Kymen-Karjalan sosiaali- ja terveysturva ry, Lapin sosiaali- ja terveysturvayhdistys ry, Pohjois-Savon Sosiaaliturvayhdistys ry ja Satakunnan yhteisöt ry.
Järjestöasiantuntijoiden työskentelyalueet kattavat kaikki Suomen 21 hyvinvointialuetta ja Helsingin.
Maakunnat ovat laajasti mukana yhteisessä kehittämisessä Maakuntien verkostojärjestöjen neuvottelukunnan kautta.
Tapahtumat
-
SOSTEtalk!
SOSTEtalk! on monipuolinen seminaari-, koulutus- ja verkostoitumistapahtuma.
-
Järjestöjohdon syysfoorumi
-
Järjestön palvelumuotoilu – tuotekehitystyön erikoisammattitutkinto 2023-2024
-
Sosiaali- ja terveyspolitiikan päivät 2023

Mitä sote-järjestöt ovat ja mitä ne tekevät?
Kaksi kolmesta suomalaisesta pitää sosiaali- ja terveysjärjestöjen tarjoamaa tukea tärkeänä omalle hyvinvoinnilleen. Avun ja tuen lisäksi järjestöt tarjoavat mahdollisuuksia osallistua ja vaikuttaa itselle tärkeiden asioiden puolesta. Suomessa toimii yli 11 000 sosiaali- ja terveysalan järjestöä.