Skip to content

SOSTE vaatii kehysriihestä ylimääräistä indeksikorotusta sosiaaliturvaan

21.3.2022 8.19

Toimeentulo
Hallitusohjelma ja budjettiilmastonmuutosAvustusjärjestelmäKansalaisyhteiskuntaToimeentulo

Hallitus valmistelee tulevien vuosien taloutta erittäin poikkeuksellisissa olosuhteissa. Venäjän hyökkäyssota Ukrainaan vaikuttaa myös Suomeen elinkustannusten, kuten energian, ruuan ja liikkumisen kallistumisella sekä henkisen kuormituksen kasvulla ja kriisinsietokyvyn koettelemuksilla.

”Hallitukselta tarvitaan nyt nopeita toimia auttaa ihmisiä, joiden köyhyys hintojen nousun vuoksi syvenee.  Odotamme hallitukselta jo kevään kehysriihestä päätöstä, että sosiaaliturvaetuuksiin tehdään heinäkuun alusta ylimääräinen indeksikorotus. Tällä helpotettaisiin hieman kaikkein vaikeimmassa asemassa olevien ihmisten talouskurimusta”, korostaa SOSTEn erityisasiantuntija Anna Järvinen.

Elinkustannusten kallistuessa keskituloiset voivat joutua miettimään, mihin on varaa, mutta pienituloiset tilanne ajaa aidosti ahtaalle. Heillä menot on jo supistettu minimiin. Perushyödykkeiden kallistuminen heiluttaa monenlaisissa elämäntilanteissa olevien ihmisten taloutta. Asumisen ja ruoan kallistuminen osuu raskaasti esimerkiksi pienituloisiin lapsiperheisiin, joilla on ollut vaikeuksia tulla toimeen jo kahden pandemiavuoden aikana. Kun elinkustannukset nousevat nopeasti ja paljon, on myös etuusjärjestelmän reagoitava nopeasti.

“Kasvaneet energian, mukaan lukien sähkön, hinnannousu pitää huomioida myös Kelan perustoimeentulotuessa sekä kuntien harkinnanvaraisessa toimeentulotuessa. Kunnille on annettava yhdenmukaiset ohjeet siitä, miten menot huomioidaan, jotta ihmiset ovat yhdenvertaisessa asemassa eri puolilla Suomea”, Järvinen jatkaa.

SOSTEn kehysriihikannanoton keskeiset viestit ovat: 

  • Elämän kallistumista kompensoitava sosiaaliturvaetuuksissa. Kohoavien elinkustannusten aiheuttaman hädän lievittämiseksi sosiaaliturvaetuuksiin on tehtävä ylimääräinen indeksitarkistus heinäkuun alusta. Elinkustannusten kasvaneet kulut pitää huomioida Kelan perustoimeentulotuessa sekä kuntien harkinnanvaraisessa toimeentulotuessa.
  • Vahva kansalaisyhteiskunta tukee ja ylläpitää kansalaisten jaksamista. Kehysriihessä tulee toimeenpanna parlamentaarisen työryhmän esitykset järjestöjen rahoituksesta. Selvitykset avustuskeskuksesta ja omavarainhankinnan helpottamisesta on käynnistettävä viipymättä.
  • Ilmastopolitiikan on oltava sosiaalisesti oikeudenmukaista. Ilmastopolitiikan ja sosiaalipolitiikan yhteys on huomioitava nykyistä paremmin päätöksenteossa. Laaja ilmastopolitiikan sosiaalisten vaikutusten arviointi on otettava osaksi ilmastovuosikertomusta.

Lue kannanotto löytyy kokonaisuudessaan: SOSTEn kehysriihitavoitteet 2022.

Lisätietoja antavat SOSTEn erityisasiantuntija Anna Järvinen ja pääsihteeri Vertti Kiukas.

Muut teeman artikkelit

Uutinen

28.6.2022 09:00

YK:n erityisraportoija vaatii hallituksia vähentämään etuuksien alikäyttöä

Hyvinvointi ja terveys YK:n äärimmäisen köyhyyden ja ihmisoikeuksin erityisraportoija Olivier De Schutter julkaisi 24.6.2022 raporttinsa sosiaaliturvaetuuksien alikäytöstä. Hän esitteli raportin tuloksia 27.6. YK:n ihmisoikeuskomitean istunnossa. Lue lisää: United Nations Human Rights: Millions failing to access social protection entitlements: UN expert Raportti perustuu asiantuntijoiden, valtion virastojen ja kansalaisyhteiskunnan edustajien vastauksiin kyselyyn. Vastauksia saatiin 36 maasta. Suomi on yksi kyselyyn […]

Uutinen

22.6.2022 08:00

SOSTEn kymmenvuotisjuhlissa välittyi ilo ja jälleennäkemisen riemu

Kansalaisyhteiskunta SOSTE juhlisti kymmenvuotista taivaltaan iloisissa, mutta samalla myös arvokkaissa tunnelmissa Helsingin Musiikkitalolla. Paikalle oli kokoontunut parisen sataa järjestöjen ja keskeisten sidosryhmien edustajaa ja päättäjää sekä SOSTEn omaa väkeä. Päällimmäisenä tunnelmana välittyi ihmisten ilo ja riemu kohdata toisensa pitkien koronavuosien jälkeen. Juhlissa kuultiin erilaisia tervehdyksiä ja puheenvuoroja jazztrio TRIn musisoinnin lomassa sekä ennen kaikkea vaihdettiin kuulumisia. […]

Uutinen

22.6.2022 07:45

Köyhyysraportti: Pandemia on korostanut köyhyyttä aiheuttavia rakenteita entisestään

Toimeentulo Euroopan köyhyydenvastaisten toimijoiden verkosto EAPN julkaisi hiljattain vuoden 2021 Köyhyysvahti-raportin. Se sisältää 21 maan havaintoja niiden köyhyydestä ja köyhyystilanteen kehittymisestä. Se antaa hyvän yleiskäsityksen Euroopan köyhyyden tilasta. Keskiössä ovat koronaviruspandemiasta aiheutuneet negatiiviset vaikutukset.  Järjestöjen tekemän työn tarve on kasvanut Raportti tiivistää löydöksiä yhdeksään ydinviestiin ja löydökseen, joista ensimmäinen koskee järjestöjen toimintaa. Ruoka-avustuksien ja järjestöjen tekemän […]