Kansainväliset kansalaisjärjestöt tuomitsevat Venäjän hyökkäyksen


Etusivu / Uutiset / Kansainväliset kansalaisjärjestöt tuomitsevat Venäjän hyökkäyksen

Välittömästi sodan alkamisen jälkeen SOSTE teki globaaleille verkostoilleen aloitteen voimakkaista päätöksistä Venäjän hallintoon kytkeytyvien järjestöjen erottamisesta ja ukrainalaisen kansalaisyhteiskunnan tukemisesta. Tehostaakseen päätöksentekoa SOSTE jäädytti jäsenmaksunsa verkostoille, kunnes se on saanut vaatimansa vastaukset.  

“Nyt tarvitaan julkilausumien lisäksi myös konkreettisia toimia”, vaatii SOSTEn pääsihteeri Vertti Kiukas 

Useat kansainväliset kansalaisjärjestöt ovat reagoineet Venäjän hyökkäykseen ja tuominneet sodan Ukrainassa, sekä osoittavat tukea ja solidaarisuutta ukrainalaisille ihmisille ja kansalaisjärjestöille.  

Globaalin sosiaalipolitiikan verkoston ICSW:n Euroopan hallitus vaatii lausunnossaan kaikkien jäsentensä vetäytymistä kaikesta mahdollisesta yhteistyöstä Venäjän valtion virastojen kanssa, jotka ovat olennainen osa moraalitonta sotakoneistoa. Samalla se muistuttaa kuitenkin tuen tarpeesta ihmisoikeuksia ja demokratiaa puolustaville kansalaisjärjestöille, niin Ukrainassa kuin Venäjällä.   

”This is not a war between people, it is a Russian Federation State-led ruthless and immoral action of organized violence against Ukraine and its peoples.”

ICSW 

Globaali kansalaisjärjestöjen ja -aktivistien verkosto CIVICUS vaatii nopeaa, yhtenäistä ja kohdennettua vastinetta Venäjän toimille kansainväliseltä yhteisöltä 

Euroopan neuvoston Kansainvälisen kansalaisjärjestöjen kongressin (INGO) puheenjohtaja tuomitsee Venäjän väkivallan käytön avoimessa kirjeessä ilmaisten myös CINGOn täyden tuen Euroopan neuvoston arvoja puolustavalle kansalaisyhteiskunnalle sekä kiitoksensa eri tavoin Ukrainan kansaa tukeville järjestöille ja valtioille.   

Myös Social Platform on ilmaissut seisovansa Ukrainan rinnalla ja kehottaa Euroopan maita ottamaan nopeasti käyttöön kaikki mahdolliset EU:n varat ja resurssit Ukrainassa olevien ja sieltä pakenevien suojeluun ja mahdollistamaan kansalaisjärjestöjen hoidon ja tuen tarjoaminen sitä tarvitseville sekä ihmisoikeuksien puolustaminen.   

Lue lisää: Sosiaali- ja terveysjärjestöiltä apua sodan nostattamaan ahdistukseen ja kanavia auttaa sodan jaloissa olevia

Lisätietoja antaa SOSTEn pääsihteeri Vertti Kiukas.