Kunnioittavasti köyhyydestä mediatunnustus: Palkittu artikkeli pureutuu työkyvyttömyyseläkeläisen arkeen


Etusivu / Uutiset / Kunnioittavasti köyhyydestä mediatunnustus: Palkittu artikkeli pureutuu työkyvyttömyyseläkeläisen arkeen

”Artikkeli on ihmisläheinen, konkreettinen ja syvältä koskettava. Se vie suoraan työkyvyttömyyseläkkeellä elävän Eija Salon arkeen ja epäoikeudenmukaiseen elämäntilanteeseen.” Näin Kunnioittavasti köyhyydestä -raati arvioi Kata-Riina Heinonen-Tricaricon Kirkko ja kaupunki -lehdessä julkaistua artikkelia, jolle se päätti antaa tämänvuotisen Kunnioittavasti köyhyydestä -tunnustuksen. Valokuvaaja Jani Laukkanen sai kunniamaininnan jutun kuvista.

Elämää vailla itsemääräämisoikeutta

Tunnustuksen saajasta päätti köyhyyttä kokeneista ihmisistä koostuva raati, johon kuuluivat tänä vuonna Kari Aro, Anne-Mari Burakoff, Katja Rantala-Airola ja Vera Valtonen. Sen jakaa Suomen köyhyyden vastainen verkosto EAPN-Fin. Tunnustus jaettiin 15. maaliskuuta, nyt seitsemättä kertaa. Tänä vuonna ehdokkaana oli lähes 30 juttua tai dokumenttia.
Tunnustuksen saanut artikkeli kuvaa Eija Salon elämää. Siinä kuuluu vahvasti hänen oma äänensä.

Salo on menettänyt suuren osan itsemääräämisoikeuttaan: Hän on joutunut viranomaisten kehotuksesta muuttamaan halvempaan asuntoon alueelle, jolla hänellä ei ole sosiaalisia verkostoja. Hän joutuu rahan puutteessa syömään sitä, mitä ruokajakelussa on moniallergiselle ihmiselle tarjolla.

”Ihminen joutuu kokemaan alistamista ja väkivaltaa epäoikeudenmukaisten rakenteiden vuoksi. Tämän artikkeli osoittaa vastaansanomattomasti”, raati toteaa. Yksi tunnustuksen kriteereistä on se, että yksilötarinat laajenevat yhteiskunnallisiksi.

Artikkeli nostaa esiin niin yksinasuvien kuin työkyvyttömyyseläkkeellä olevien ja pitkäaikaissairaiden köyhyyden. Näitä aiheita ei kovin paljon käsitellä mediassa, vaikka näihin ryhmiin kuuluvista moni joutuu elämään lapsiperheitäkin tiukemmalla budjetilla. Esimerkiksi yksinasuvien kotitalouksia on Suomessa lähes 1,3 miljoonaa.

Hyvinvointia pienellä lisätuella

Artikkeli osoittaa, että pienelläkin lisätuella ihmisen hyvinvointia voitaisiin parantaa merkittävästi. Yksi tällainen tuki olisi maksuton joukkoliikenne, jotta aina halutessaan pääsisi pois asuinalueelta, jolla ei viihdy. Myös terveydenhoito- ja lääkekuluista selviäminen pitäisi aina varmistaa, raatilaiset muistuttavat.

Asuinympäristön vaikutus hyvinvointiin tulisi huomioida. Asumista tulisi tukea niin, ettei ihmistä pakotettaisi ottamaan ensimmäistä halvempaa asuntoa. Myös kulttuuriosallistumisen mahdollistava Kaiku-kortti olisi järkevä sijoitus hyvinvointiin, raatilaiset painottavat.

Kunniamaininta nuorten köyhyyden käsittelystä

Raati päätti palkita kunniamaininnalla Päivi Lehtomurron artikkelin Ikuisesti peeaa? Se on julkaistu Me Naisissa.

Artikkeli havahdutti näkemään, kuinka paljon nuoria elää köyhyydessä ja kuinka helposti siitä syntyy syrjäytymiseen johtava kierre, etenkin jos vanhemmat eivät kykene tukemaan nuorta.

Me Naiset -lehdessä oli toukokuussa 2022 teemaviikko köyhyydestä. Tuolloin julkaistiin joka päivä artikkeli suomalaisesta köyhyydestä erityisesti nuorten naisten näkökulmasta. Juttukokonaisuutta varten kuunneltiin suomalaisia verkkokyselyn avulla. Raati kiitti tätä kokonaisuutta.

Köyhyyttä kokevien näkemyksiä ja ratkaisuja näkyvämmin esiin

Ihmiset, jotka eivät tunne köyhyyttä tai sitä kokevia ihmisiä, leimaavat ja luokittelevat köyhät helposti tietynlaisiksi. Köyhyys voi kuitenkin koskettaa ketä tahansa muuttuvissa elämäntilanteissa. Raatilaiset ovat kokeneet, että köyhyys esitetään lähes aina ihmisen omana vikana. Näin aihe esiintyy monesti myös mediassa.

Tunnustus pyrkii rikkomaan tätä toisten puolesta tietämistä. Se tuo keskusteluun köyhyyttä kokevien ihmisten näkemyksiä siitä, miten mediassa käsitellään ja pitäisi käsitellä köyhyyttä. Köyhyyttä kokevilla on myös ratkaisuehdotuksia köyhyyden poistamiseksi.

Kunnioittavasti köyhyydestä -tunnustus on taiteilija Helena Korkan teos Hyvä kello kauas kuuluu. Lisätietoa tunnustuksesta ja kaikki vuoden 2022 ehdokkaat tunnustuksen saajaksi.

Lisätietoja:

Raadin sihteeri Erja Saarinen, 050 433 4202, erja.saarinen@soste.fi
Suomen köyhyyden vastaisen verkoston EAPN-Finin puheenjohtaja Leena Valkonen, 040 8272 544, leevalkonen@gmail.com