Kunnioittavasti köyhyydestä -mediatunnustus Ylen artikkelille: ”Paljon asiaa suoraan sanottuna, ilman kaunistelua” 


Etusivu / Uutiset / Kunnioittavasti köyhyydestä -mediatunnustus Ylen artikkelille: ”Paljon asiaa suoraan sanottuna, ilman kaunistelua” 

”Paljon asiaa suoraan sanottuna, ilman kaunistelua hyvin ajankohtaisesta aiheesta”, raati toteaa perusteluissaan antaa Kunnioittavasti köyhyydestä -tunnustus Sarita Blomqvistin ja Mia Gertschin Ylelle tekemästä artikkelista Köyhistä on aina puhuttu rumasti, mutta nyt se on aiempaa hyväksytympää (yle.fi).  

Raatiin kuuluivat Kari Aro, Annukka Berg, Selda Demirtas, Ee Eisen, Johanna Laakso ja Anne Tyni. Tunnustus annettiin 19. huhtikuuta pidetyssä tilaisuudessa. Sen jakaa Suomen köyhyyden vastainen verkosto EAPN-Fin, nyt kahdeksatta kertaa. Tunnustuksen saajan päättää köyhyyttä kokeneista ihmisistä koostuva raati. Tänä vuonna ehdokkaana oli lähes 30 artikkelia tai kolumnia. 

Tiukkaa asiaa köyhiin suhtautumisesta 

Ylen palkitussa artikkelissa saa kiitosta uusi näkökulma ja sen selventäminen, mikä on köyhiin suhtautumisessa uskomusta, mikä faktaa. Siinä tuodaan esiin muun muassa puolue- ja luokkaeroja suhtautumisessa köyhyyteen. Empatiakuilu tuodaan hyvin esiin. Mukana on myös köyhyyttä kokeneen ihmisen haastattelu. 

Raatilaiselta saavat kiitosta myös tekstin katkaisevat faktalaatikot ja videohaastattelu. Juttu ei ole puuduttavaa pötköä, johon esimerkiksi neuropsykiatrisia haasteita omaavan ihmisen on vaikea keskittyä. Erilaisten lukijoiden tarpeisiin toivotaan ylipäänsä kiinnitettävän enemmän huomiota. 

Palkittu artikkeli on osa laajempaa köyhyyttä käsittelevää kokonaisuutta, joka on osa Hyvin sanottu – Bra sagt (yle.fi) -hanketta. Se on Ylen ja Erätauko-säätiön luotsaama viisivuotinen hanke, jonka osallistujat pyrkivät vahvistamaan suomalaisen keskustelukulttuurin parhaita puolia ja luomaan turvallisia keskusteluympäristöjä. Samalla vahvistetaan suomalaisten luottamusta ja ymmärrystä toisiaan kohtaan. 

Köyhyyttä kokevilla on myös kulttuurisia oikeuksia 

Raati päätti antaa kunniamaininnan Tampereen yliopiston ylioppilaslehden Visiirin jutusta Koodauskurssi vai kalligrafiaa – väitöskirja pureutui köyhien oikeuteen kehittää itseään (visiirilehti.fi). Jutun on kirjoittanut Sakri Pölönen ja kuvittanut Kimmo Lust. Myös artikkelin kuvitusta kiitettiin ja ylipäänsä sitä, että kuvitukseen oli panostettu. 

Artikkeli haluttiin huomioida, koska aihe on niin tärkeä, kiinnostava ja näkökulma köyhyyteen uusi. Raati kysyykin, miksei myös köyhyyttä kokevien kulttuurisia oikeuksia, oikeutta sivistykseen, käsitellä enemmän mediassa, myös suuremmissa medioissa. 

Tunnustus nostaa esiin köyhyyttä kokevien näkemyksiä köyhyydestä 

Kunnioittavasti köyhyydestä -tunnustus tuo esiin tahoja, jotka tekevät laadukasta journalismia köyhyydestä. Se myös nostaa keskusteluun köyhyyttä kokevien ihmisten näkemyksiä siitä, miten mediassa käsitellään ja pitäisi käsitellä köyhyyttä. Köyhyyttä kokevilla on myös ratkaisuehdotuksia köyhyyden poistamiseksi. 

Kunnioittavasti köyhyydestä -tunnustus on taiteilija Helena Korkan teos Hyvä kello kauas kuuluu

Lue lisää Kunnioittavasti köyhyydestä -tunnustuksen saajiksi ehdolla olleista artikkeleista EAPN-Finin verkkosivuilta

Lisätietoa raadin sihteeri Erja Saariselta: