Millainen Suomi on vuonna 2049 – Skenaarioraportti herättelee tarpeellista keskustelua tulevaisuuden suunnasta


Etusivu / Uutiset / Millainen Suomi on vuonna 2049 – Skenaarioraportti herättelee tarpeellista keskustelua tulevaisuuden suunnasta

SOSTEn ja Työeläkevakuuttajat Telan perustaman Ikääntyvä yhteiskunta koronan jälkeen -hankkeen skenaarioraportti julkaistiin eilen. Raportti pohjautuu vuosina 2021–2023 kokoontuneen aivoriihen keskusteluihin.

Skenaarioraportissa esitellään neljä erilaista tulevaisuuden skenaariota, joista mikään ei todennäköisesti toteudu sellaisenaan. Skenaarioraportin tavoitteena on herättää keskustelua ennen kaikkea siitä, että millaisessa Suomessa me haluamme elää vuosisadan puolessa välissä. Telan toimitusjohtaja Suvi-Anne Siimes muistuttaa siitä, että teemme koko ajan niitä yhteiskunnallisia päätöksiä, jotka vaikuttavat siihen, millaisessa Suomessa elämme vuonna 2049.

SOSTEn puheenjohtaja Eija Koivuranta korostaa, että skenaarioissa arvioidaan myös yksilöiden vastuuta ja kansalaisyhteiskunnan roolia tulevaisuuden Suomessa. Koetut kriisit kuten korona ja Ukrainan sodan alkaminen näyttivät kansalaisyhteiskunnan toimijoiden halun ottaa vastuuta ja ketteryyden tarttua toimeen.

”Kansalaisyhteiskunta naapuriapuineen ja järjestöt reagoivat monin osin nopeammin kuin julkiset palvelut pystyivät”, Koivuranta sanoo.

Raportin esittelemät neljä eri skenaariota

Katso tallenne Suomi vuonna 2049

Joukko asiantuntijoita ja päättäjiä pohti skenaarioiden pohjalta, millaisessa Suomessa elämme ja haluamme elää vuonna 2049. Puhujina keskustelussa ovat riihen puheenjohtajana toiminut SOSTEn puheenjohtaja ja Väestöliiton toimitusjohtaja Eija Koivuranta, kansanedustajat Aura Salla ja Pinja Perholehto, Helsingin yliopiston työelämäprofessori Vesa Vihriälä sekä Telan yhteiskuntavaikuttamisen päällikkö Janne Pelkonen. Tilaisuuden avasi Telan toimitusjohtaja Suvi-Anne Siimes.

Aivoriihen asiantuntijat: Eija Koivuranta (pj), Sirpa Pietikäinen, Vesa Vihriälä, Christoffer Taxell, Jaakko Kiander, Tapio Huttula, Mirkka Danielsbacka, Osmo Soininvaara, Markus Jäntti, Seija Ilmakunnas sekä Roope Uusitalo