Onneksi on joku – myös jouluna: järjestöjen joulun aikana tarjoamia palveluita


Etusivu / Uutiset / Onneksi on joku – myös jouluna: järjestöjen joulun aikana tarjoamia palveluita

Vuoden synkimpänä aikana joulu on odotettu juhla. Toisille joulu ei kuitenkaan ole ilon ja yltäkylläisyyden aika, vaan pitkiä vapaita odotetaan ahdistuneena. Järjestöt auttavat ja tukevat myös jouluna.

Olemme koonneet alle joitain jäsenjärjestöjemme joulunaikana toimivia palveluita ja tapahtumia. Joulunakin on joku joka kuuntelee ja auttaa.

Mikäli sinulla on akuutti hätä tai epäilet mahdollista rikosta, ole yhteydessä alueesi viranomaispalveluihin tai yleiseen hätänumeroon 112.

Voit tukea useita järjestöjä monella tavalla. Yksi tavoista on lahjoittaa.

Järjestöjen tarjoamaa tukea ja apua:

Kriisi- ja keskusteluapua

Kriisipuhelin

Mieli ry:n Kriisipuhelimessa vastaavat kriisityön ammattilaiset sekä koulutetut vapaaehtoiset, soittaa voi nimettömänä ja luottamuksellisesti. Lisätiedot: mieli.fi/kriisipuhelin 

suomenkielinen linja

ruotsinkielinen linja Kristelefon

arabiankielinen linja خط مساعدة الأزمات , vastaa myös englanniksi

ukrainankielinen linja

venäjänkielinen linja

Valtakunnallinen mielenterveysneuvonta ja Valoa-chat

Mielenterveyden keskusliiton valtakunnallisen neuvontapuhelimessa ja chatissä tavoitat ammattilaisen, joka tuntee arjen kiemurat haastavissakin tilanteissa.

Rikosuhripäivystys

Rikosuhripäivystyksen puhelinpalvelu tarjoaa rikoksen uhrille mahdollisuuden keskustella henkilön kanssa, joka ymmärtää mitä rikoksen kohteeksi joutuminen voi merkitä. Soittaminen on maksutonta ja puhelimeen voi soittaa myös nimettömänä. Rikosuhripäivystyksen puhelinpalvelu 116 006 palvelee suomeksi ma-pe klo 9-20. Poikkeukset aukioloajoissa joulun aikaan:

RIKUchat on helppo ja nopea palvelu, jossa voit kysyä ohjeistusta rikosuhriasioista. Tukea ja neuvoja voi kysyä niin rikoksen uhri, uhrin läheinen, rikosasiassa todistava kuin kuka tahansa tapahtunutta pohtimaan jäänyt henkilö. RIKUchat toimii myös konsultoivana palveluna ammattilaisille, jotka kohtaavat työssään rikosuhreja tai heidän läheisiään. Chat palvelee arkisin klo 9–15 ja lisäksi maanantai-iltaisin klo 17–19.

Juristin puhelinneuvonta vastaa numerossa 0800 161 177 ma–to klo 17–19.

Kirkon keskusteluapu

Kirkon keskusteluapu on sinua varten, kun kaipaat henkistä tai hengellistä tukea. Päivystäjät ovat vaitiolovelvollisia koulutettuja vapaaehtoisia ja kirkon työntekijöitä.

Kriisikeskus Monika

Saat apua Kriisikeskus Monikasta, jos olet kokenut väkivaltaa tai väkivallan uhkaa. Maksuton auttava puhelin 0800 05058 on avoinna maanantaisin (ma) kello 9-19 ja tiistaista perjantaihin (ti-pe) kello 9-16. Voit soittaa puhelimeen kaikkialta Suomesta.

Ensi- ja turvakotien liiton chat

Chatistä saat apua moneen elämäntilanteeseen: väkivaltaan, lapsiperheen erotilanteessa, vauvan unipulmiin ja muihin vauvaperheen haasteisiin tai, kun päihteet aiheuttavat huolta. Lasten ja nuorten chat auttaa alaikäisiä vanhempien eroon ja lähisuhdeväkivaltaan liittyvissä kysymyksissä. Verkkoauttajina toimivat ammattilaiset Ensi- ja turvakotien liitosta ja liiton jäsenyhdistyksistä sekä koulutetut vapaaehtoiset.

Kaikki chatit ovat suljettuina 23.-26.12.2022

Ensi- ja turvakotien liitto: Apua verkossa

Syöpäjärjestöjen valtakunnallinen neuvontapalvelu

Valtakunnallinen neuvontapalvelu antaa tukea syöpäpotilaalle ja hänen läheisilleen.

Tukinet

MIELI ry:n ylläpitämässä Tukinetissä yli 100 järjestöä tarjoaa ryhmä- ja yksilöchattejä, ryhmäkeskusteluita sekä tukisuhdepalveluita. Tukinet on auki vuoden jokaisena päivänä.

Syömishäiriöliiton tukipalvelut

Syömishäisriöliiton Tukipuhelin, Läheisen luuri ja Syli-chat tarjoavat tukea syömishäiriöön sairastuneille ja heidän läheisilleen.

Maksuttomat Sexpon ja SeriE-hankkeen neuvontapuhelimet

Sexpon seksuaalineuvonta on kiinni joulun aikaan. Neuvonta lomailee 14.12. alkaen ja palvelu aukeaa taas 9.1.2023.

Sen sijaan Sexpon SeriE-hankkeen neuvontapuhelin päivystää joulun aikaan. Katso tarkat tiedot sivustoltamme.

Kranin päihdealan kokemusasiantuntijoiden vastaanotot

Oletko huolissasi omasta tai läheisesi päihteidenkäytöstä? Kokemusasiantuntijamme tarjoavat keskusteluapua ja tukea eri puolella Suomea myös jouluna. Tarjoamme matalan kynnyksen keskusteluapua ja vertaistukea päihteitä käyttäville ja heidän läheisilleen.

Keskusteluapua maaseudun asukkaille

Maaseudun Terveys- ja Lomahuolto ry/Maaseudun tukihenkilöverkko tarjoaa matalan kynnyksen keskusteluapua maaseudun asukkaille. Osa tukihenkilöistä päivystää myös jouluna ja uutena vuotena. Löydät tukea myös Tukinetistä (Maaseudun tukihenkilöverkko), jos kirjoittaminen tuntuu luontevammalta tavalta lähestyä.

Joulunajan päivystys 23.-26.12.

Uudenvuoden päivystys päivystys 31.12.-2.1.

Varsinais-Suomen mielenterveysomaiset – FinFami ry

Keskustelutukea mielenterveys- ja päihdeomaisille ja läheisille puhelimitse ja verkossa.

Auttavan linjan päivystys

Auttavan linjan päivystys viittomakielisille ja kirjoittamalla kommunikoiville videopuheluin ja viestein auki seuraavasti:

Vertaistukisovelluksella tukea sairastuneille, vammautuneille ja heidän läheisilleen

Toivo-vertaistukisovellus on palvelu, joka tarjoaa vertaistukea sairastuneille, vammautuneille ja heidän läheisilleen. Sovelluksen vertaistuki ei liity yksittäiseen sairauteen tai vammaan, vaan tukea voi hakea erilaisilla taustoilla. Toivon käyttö on maksutonta ja sitä voi käyttää myös anonyymisti. Vertaistukijat ovat tehtäväänsä koulutettuja vapaaehtoisia, jotka ovat sitoutuneet vaitioloon. Voit ottaa yhteyttä sinulle sopivaan vertaistukijaan sovelluksen sisäisellä chat-viestillä tai äänipuhelulla.

Lapset ja nuoret

Lasten ja nuorten puhelin ja chat

Mannerheimin Lastensuojeluliiton Lasten ja nuorten puhelin 116 111 ja chat on maksuton ja anonyymi tukikanava alle 25-vuotiaille lapsille ja nuorille. Puhelin ja chat on avoinna joka päivä klo 17.00 – 20.00.

Apua ja tukea 7-15-vuotiaille Apuu-chatistä

SOS-Lapsikylän Apuu-chat on valtakunnallinen keskustelualusta 7-15-vuotiaille lapsille. Apuu-chatissa voit keskustella mieltäsi askarruttavista kysymyksistä tai aiheista nimettömänä ja luottamuksellisesti. Chatissa päivystävät SOS-Lapsikylän ammattilaiset sekä myös koulutetut vapaaehtoiset, jotka välittävät sinusta ja siitä, mikä mieltäsi vaivaa.

Sekasin-chat nuorille / Sekasin-chatten för unga

Sekasin-chat on valtakunnallinen, laajasti avoinna oleva keskustelupalvelu, joka tukee mielen hyvinvointia ja mielenterveyden ongelmista selviämistä 12-29-vuotiaille. Sekasin-chattia ylläpitää Sekasin Kollektiivi, joka on lukuisten toimijoiden yhteenliittymä, jota koordinoi MIELI Suomen Mielenterveys ry, Suomen Punainen Risti, Setlementtiliitto sekä SOS-lapsikylä.

Sekasin Gaming

Sekasin Gaming serveri on auki 24/7, myös jouluna. Serverin puhe- ja tekstikanavilla voi tutustua uusiin ihmisiin, luoda kaverisuhteita ja pelailla tuttavien tai tuntemattomien kanssa turvallisesti. Vertaisten lisäksi serverillä toimii säännöllisesti eri alojen ammattilaisia nuorten tukena. Keskustelua moderoidaan vuorokauden ympäri.

Poikien Puhelin

Väestöliiton Poikien Puhelin on palvelu, joka tarjoaa pojille ja nuorille miehille tietoa ja tukea elämän erilaisissa tilanteissa. Yhteydenottoihin vastaa aina asiantuntija, aikuinen mieshenkilö. Soita arkisin klo 13–18 numeroon 0800 94884. Chat on avoinna ma–to klo 13–18 ja pe klo 13–15 osoitteessa poikienpuhelin.fi. Kaikki keskustelut käydään nimettömästi ja luottamuksellisesti. Palvelu on maksuton.

JouluManteli

Pelastakaa Lapset ry:n JouluManteli tarjoaa jouluaattona 24.12. lämminhenkisen keskustelupaikan usealla eri alustalla. Tarjolla on myös mahdollisuus jutella kahden kesken luotettavan aikuisen kanssa.

Nuorten Turvasatama Discord-serveri

Nuorten Turvasatama Discord-serveri on anonyymi ja turvallinen paikka yhteiselle verkkovälitteiselle hauskanpidolle, vertaistuelle ja asialliselle keskustelulle 13-29 -vuotiaille nuorille, joilla on kokemusta lastensuojelusta.

Nuortenlinkin nettineuvonta

Nuortenlinkin nettineuvonnasta nuori voi kysyä nimettömästi ja luotettavasti mieltään askarruttavista asioista, kuten alkoholi, tupakka ja nuuska, kiusaaminen, masennus, yksinäisyys, pelaaminen, seurustelu ja seksuaalisuus. Kysymys voi koskea omaa tai läheisen tilannetta.

Leikkipankki

Leikkejä ja vinkkejä jouluiseen yhdessäoloon löytyy Mannerheimin Lastensuojeluliiton Leikkipankista.

Kuurojen Palvelusäätiön viittomakielinen Joulupukin Kuumalinja

Juniori-ohjelmassa jouluaattona 24.12.klo 9-12.

Parisuhde ja vanhemmuus

Tukea parisuhteeseen

Parisuhdekeskus Katajan palvelut joulunaikana:

Väestöliiton perhepalvelut

Väestöliitto tarjoaa maksutonta keskustelutukea alle kouluikäisten lasten vanhemmille, joita kuormittavat vanhemmuuteen, parisuhteisiin tai seksuaalisuuteen liittyvät huolet.

Kaikki palvelumme löytyvät kootusti osoitteesta: hyvakysymys.fi/perhepulma

Ikäihmiset

Vertaislinja muistisairaan läheisille

Muistiliiton Vertaislinja-tukipuhelimen puheluihin vastaavat kokeneet ja koulutetut entiset muistisairaan omaishoitajat, joiden läheinen on sairastanut etenevää muistisairautta.

Muisti ja muistisairaudet keskustelupalsta

Keskustelupalsta Tukinetissä kellon ympäri, tarjoaa vertaiskeskustelua ja vinkkejä arjen tilanteisiin niin muistisairauteen sairastuneille kuin heidän läheisilleen.

Muistineuvo tukipuhelin

Tukipuhelin tarjoaa muistisairauksiin liittyvää ohjausta ja neuvontaa

Kaipaatko vaihtelua päivään?

Vanhustyön keskusliiton ikääntyneille suunnattu Vahvikelinja tarjoaa keskustelujen lisäksi mahdollisuuden yhteiseen tekemiseen kuten vaikkapa visailuun tai puhelinjumppaan.

Apua päihdeongelmiin

Päihdeneuvontaa 24/7

Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry:n Päihdeneuvonta on tukena ja apuna, jos haluat puhua omasta, läheisesi tai asiakkaasi päihteiden käytöstä. Palvelu on anonyymia ja luottamuksellista.

Raitis Linja

Raittiuden Ystävien Raitis Linja auttaa arjen huolissa ja päihdekysymyksissä.

Päihdelinkki

A-klinikkasäätiön Päihdelinkin neuvontapalvelu tarjoaa päihteiden käyttöön ja riippuvuuteen liittyvää verkkoneuvontaa. Kysyä voi omasta tai läheisen tilanteesta. Voit valita, haluatko kysyä asiaa päihdealan ammattilaiselta vai kokemusasiantuntijalta. Neuvontapalvelun käyttäminen on nimetöntä ja luottamuksellista.

Lasinen lapsuus -chat nuorille

Lasinen lapsuus -chatista nuori löytää luotettavan aikuisen, jonka kanssa voit nimettömästi pohtia läheisen aikuisen juomiseen liittyviä kysymyksiä ja huolia. Maksuttomaan ja nimimerkillä toimivaan chat-palveluun voi varata aikoja myös jouluun ja välipäiviin.

Helsingin A-Killan kokemusasiantuntija ja Malmin päihteetön yhteisötila

Mietityttääkö oma tai läheisen päihteidenkäyttö ja arjesta selviytyminen? Kokemusasiantuntijan kanssa voit keskustella luottamuksellisesti ja kiireettömästi puhelimitse tai lähitapaamisissa Helsingissä: Kalasataman terveys- ja hyvinvointikeskus, Maunulan terveyskeskus, Malmin päihdepoli. Puh. 050 441 2164.

Malmin päihteetön yhteisötila on turvallinen olohuone ihmisille, jotka kokevat omia tai läheisen mielenterveyteen tai päihteisiin liittyviä haasteita. Yksilötukea, ryhmiä, vapaata oleskelua, retkiä, kasvimaatoimintaa. Ks. aukioloajat verkkosivuilta.

Turvallisia ja auttavia paikkoja

Punaisen Ristin joulukahvilat

Suomen Punaisen Ristin joulukahvilat ovat auki juhlapyhinä useammalla paikkakunnalla. Kaikille avoimet ja täysin maksuttomat kahvilat toimivat vapaaehtoisvoimin. Kahviloissa on tarjolla juotavaa ja pientä syötävää sekä yhdessäoloa esimerkiksi jutellen tai lautapelejä pelaillen.

Elokolot

EHYTin Elokolot ovat päihteettömiä kohtaamispaikkoja, joihin jokainen on tervetullut. Elokolo toimii myös verkossa. Koronavirus aiheuttaa poikkeuksia Elokoloissa.

Nuorten turvatalo

Punaisen Ristin Nuorten turvatalot auttavat nuoria ja läheisiä myös jouluna. Turvatalot ovat auki koko joulun, jouluaatosta tapaninpäivään. Tarjolla on keskusteluapua ja tarvittaessa turvallinen yösija. Tapaninpäivänä ja välipäivinä on tarjolla myös valtakunnallista keskusteluapua verkossa Teamsin kautta. Kaikki apumme on maksutonta.

Nuorten turvatalojen aukioloajat ja yhteystiedot:

Joulujuhla lastensuojelukokemuksen omaaville nuorille aikuisille Jyväskylässä

Pesäpuu järjestää lastensuojelukokemuksen omaaville nuorille aikuisille joulujuhlan Jyväskylässä 24.12.2022 klo 12–20.

Turvapaikka väkivaltaa kokeneille tai sen uhan alla oleville

Turvakoti on tarkoitettu lyhytaikaiseksi turvapaikaksi silloin, kun kotiin jääminen väkivallan, uhkailun tai pelon takia on mahdotonta tai suorastaan vaarallista. Turvakodit sijaitsevat ympäri Suomea ja palvelevat kaikkina vuorokauden aikoina. Turvakotiin voi aina soittaa ja kysyä neuvoa omaan tilanteeseen.

Turvakoti Mona

Turvakoti Mona tarjoaa turvallista asumista ja kriisiapua lähisuhdeväkivallan uhreille vuoden jokaisena päivänä. Palvelemme useilla eri kielillä. Turvakoti Mona sijaitsee salaisessa osoitteessa.

Yökeskus Kalkkers on turvallinen ja lämmin yöpaikka Helsingissä

Yökeskus Kalkkers toimii matalan kynnyksen kriisipisteenä kaikille asunnottomille. Kalkkersissa voit levähtää turvallisesti, saada ensiapua ja pientä purtavaa, keskustella tilanteestasi ja saada ohjausta sopiviin palveluihin hakeutumisessa. Kalkkers on avoinna puolet vuodesta talviaikaan. Kalkkersissa jaetaan lahjoitusvaatteita. Kävijöiden käytössä on tietokone. Kalkkers ei tarjoa majoitusta. Lämmin yöpaikka on tarjolla viidelletoista kävijälle lähtöpaikkakunnasta tai kunnosta riippumatta. Kalkkersissa työskentelee kaksi sosiaali- ja terveysalan ammattilaista.

Yökiitäjä

Yökiitäjä on yöaikaan liikkuva etsivän työn yksikkö. Sen tavoitteena on tavoittaa ulkona majailevat palvelujen ulkopuolella olevat asunnottomat, ehkäistä henkeä ja terveyttä uhkaavien vammojen synty ja tukea palveluiden piiriin pääsyssä. Yökiitäjä liikkuu autolla Helsingissä, Espoossa ja Vantaalla. Voit myös soittaa, jos havaitset asunnottomina olevia ihmisiä ulkosalla.

Ruoka-apua ja muuta tukea

Ruoka-apu

Ruoka-apu on hyväntekeväisyys- ja avustustoimintaa, jossa autettaville luovutetaan ruokaa elintarvikejakeluna tai valmiina aterioina. Ruoka-aputoiminnasta vastaavat pääasiassa järjestöt, seurakunnat, erilaiset verkostot ja kunnat. Ruoka-aputoimintaa järjestää Suomessa yli tuhat eri tahoa ympäri maata. Helpoimmin löydät avun ruoka-apu.fi-sivustolta, jossa kaikki järjestäytyneet ruoka-aputoimijat voivat ilmoittaa maksutta tapahtumistaan. Huomioithan, että kaikki toimijat eivät vielä ole mukana sivustolla.

Sytytä tähti päihteisiin kuolleen läheisesi muistoksi

Vaiettu menetys –sivustolle voi kuka tahansa käydä sytyttämässä tähden päihteisin kuolleen läheisensä muistoksi. Tähtien nostot ja tekstimoderointi toimii kerran päivässä myös joulun ja uuden vuoden pyhien aikaan. Palvelun tarjoaa suuri joukko järjestöjä ja seurakuntia.

Apua lasten kaappaamiseen liittyvissä tilanteissa

Kaapatut Lapset ry:n ammattilaiset ja vapaaehtoiset auttavat vanhempia, joiden lapsi on kaapattu tai uhataan kaapata. Mikäli eivät voi juuri vastata, niin soittavat takaisin.

Stumppi-tukipalvelusta tukea nikotiinituotteiden käytön lopettamiseen

Hengitysliiton maksuttomat Stumppi-tukipalvelut tarjoavat neuvontaa ja tukea nikotiinituotteiden käytön lopettamiseen.

Voit ehdottaa listalle lisäyksiä osoitteeseen viestinta@soste.fi.