Onneksi on joku – myös jouluna: järjestöjen joulun aikana tarjoamia palveluita

Onneksi on joku – myös jouluna: järjestöjen joulun aikana tarjoamia palveluita

Etusivu / Uutiset / Onneksi on joku – myös jouluna: järjestöjen joulun aikana tarjoamia palveluita

Vuoden synkimpänä aikana joulu on odotettu juhla. Toisille joulu ei kuitenkaan ole ilon ja yltäkylläisyyden aika, vaan pitkiä vapaita odotetaan ahdistuneena. Järjestöt auttavat ja tukevat myös jouluna.

Olemme koonneet alle joitain jäsenjärjestöjemme joulunaikana toimivia palveluita ja tapahtumia. Joulunakin on joku joka kuuntelee ja auttaa.

Mikäli sinulla on akuutti hätä tai epäilet mahdollista rikosta, ole yhteydessä alueesi viranomaispalveluihin tai yleiseen hätänumeroon 112.

Voit tukea useita järjestöjä monella tavalla. Yksi tavoista on lahjoittaa.

Järjestöjen tarjoamaa tukea ja apua:

Kriisi- ja keskusteluapua

Kriisipuhelin

Mieli ry:n Kriisipuhelimessa vastaavat kriisityön ammattilaiset sekä koulutetut vapaaehtoiset, soittaa voi nimettömänä ja luottamuksellisesti. Lisätiedot: mieli.fi/kriisipuhelin 

suomenkielinen linja

ruotsinkielinen linja Kristelefon

arabiankielinen linja خط مساعدة الأزمات , vastaa myös englanniksi

ukrainankielinen linja

venäjänkielinen linja

Valtakunnallinen mielenterveysneuvonta ja Valoa-chat

Mielenterveyden keskusliiton valtakunnallisen neuvontapuhelimessa ja chatissä tavoitat ammattilaisen, joka tuntee arjen kiemurat haastavissakin tilanteissa.

Rikosuhripäivystys

Rikosuhripäivystys tarjoaa rikoksen uhrille mahdollisuuden keskustella henkilön kanssa, joka ymmärtää mitä rikoksen kohteeksi joutuminen voi merkitä. Soittaminen on maksutonta ja puhelimeen voi soittaa myös nimettömänä. Rikosuhripäivystyksen puhelinpalvelu 116 006 palvelee suomeksi ma-pe klo 9-20. Poikkeukset aukioloajoissa joulun aikaan:

Rikosuhripäivystys 116 006 palvelee ruotsiksi ma–pe kello 12–14. Ruotsinkielinen puhelin on suljettu 24.12., 31.12. ja 6.1.

RIKUchat on helppo ja nopea palvelu, jossa voit kysyä ohjeistusta rikosuhriasioista. Tukea ja neuvoja voi kysyä niin rikoksen uhri, uhrin läheinen, rikosasiassa todistava kuin kuka tahansa tapahtunutta pohtimaan jäänyt henkilö. RIKUchat toimii myös konsultoivana palveluna ammattilaisille, jotka kohtaavat työssään rikosuhreja tai heidän läheisiään. Chat palvelee arkisin klo 9–15 ja lisäksi maanantai-iltaisin klo 17–19. RIKUchat on joulun aikana suljettu 24.12. ja 6.1.

Kirkon keskusteluapu

Kirkon keskusteluapu on sinua varten, kun kaipaat henkistä tai hengellistä tukea. Päivystäjät ovat vaitiolovelvollisia koulutettuja vapaaehtoisia ja kirkon työntekijöitä.

Kriisikeskus Monika

Saat apua Kriisikeskus Monikasta, jos olet kokenut väkivaltaa tai väkivallan uhkaa. Maksutonta kriisiapua on saatavilla myös jouluna.

Ensi- ja turvakotien liiton chat

Chatistä saat apua moneen elämäntilanteeseen: väkivaltaan, lapsiperheen erotilanteessa, vauvan unipulmiin ja muihin vauvaperheen haasteisiin tai, kun päihteet aiheuttavat huolta. Verkkoauttajina toimivat ammattilaiset Ensi- ja turvakotien liitosta ja liiton jäsenyhdistyksistä sekä koulutetut vapaaehtoiset.

Syöpäjärjestöjen valtakunnallinen neuvontapalvelu

Valtakunnallinen neuvontapalvelu antaa tukea syöpäpotilaalle ja hänen läheisilleen.

Tukinet

MIELI ry:n ylläpitämässä Tukinetissä yli 100 järjestöä tarjoaa ryhmä- ja yksilöchattejä, ryhmäkeskusteluita sekä tukisuhdepalveluita. Tukinet on auki vuoden jokaisena päivänä.

Syömishäiriöliiton tukipalvelut

Katso tarkemmat aukiolopäivät ja kellonajat Syömishäiriöliiton sivuilta.

Maksuttomat Sexpon ja SeriE-hankkeen neuvontapuhelimet

Sexpon seksuaalineuvonta-asema palvelee myös joulun aikaan. Asiakkaat voivat ottaa yhteyttä nimettömästi kaikissa ihmissuhteisiin, seksiin, seksuaalisuuteen ja sukupuoleen liittyvissä kysymyksissä.

SeriEn neuvontapuhelin päivystää joulun aikaan Puhelin on tarkoitettu henkilöille, joilla on huoli omista lapsiin kohdistuvista fantasioista ja mieltymyksistä, tai muutoin kohonnut riski syyllistyä lapsiin tai nuoriin kohdistuvaan seksuaalirikokseen.

Kranin kokemusasiantuntijoiden keskusteluapu

Oletko huolissasi omasta tai läheisesi päihteidenkäytöstä? Kokemusasiantuntijamme tarjoavat keskusteluapua ja tukea eri puolella Suomea myös jouluna. Voit ottaa yhteyttä nimettömänä ja luottamuksellisesti.

Keskusteluapua maaseudun asukkaille

Maaseudun Terveys- ja Lomahuolto ry tarjoaa matalan kynnyksen keskusteluapua maaseudun asukkaille. Osa tukihenkilöistä päivystää myös jouluna ja uutena vuotena. Löydät tukea myös Tukinetistä (Maaseudun tukihenkilöverkko), jos kirjoittaminen tuntuu luontevammalta tavalta lähestyä.

Joulunajan päivystys 23.-26.12.2021

Uudenvuoden päivystys päivystys 31.12.21-2.1.22

Varsinais-Suomen mielenterveysomaiset – FinFami ry

Keskustelutukea mielenterveys- ja päihdeomaisille ja läheisille puhelimitse ja verkossa.

Vertaistukisovelluksella tukea sairastuneille, vammautuneille ja heidän läheisilleen

Toivo-vertaistukisovellus on palvelu, joka tarjoaa vertaistukea sairastuneille, vammautuneille ja heidän läheisilleen. Sovelluksen vertaistuki ei liity yksittäiseen sairauteen tai vammaan, vaan tukea voi hakea erilaisilla taustoilla. Toivon käyttö on maksutonta ja sitä voi käyttää myös anonyymisti. Vertaistukijat ovat tehtäväänsä koulutettuja vapaaehtoisia, jotka ovat sitoutuneet vaitioloon. Voit ottaa yhteyttä sinulle sopivaan vertaistukijaan sovelluksen sisäisellä chat-viestillä tai äänipuhelulla.

Lapset ja nuoret

Lasten ja nuorten puhelin ja chat

Mannerheimin Lastensuojeluliiton Lasten ja nuorten puhelin ja chat on anonyymi tukikanava alle 21-vuotiaille lapsille ja nuorille.

Apua ja tukea 7-15-vuotiaille Apuu-chatistä

SOS-Lapsikylän Apuu-chat on valtakunnallinen keskustelualusta 7-15-vuotiaille lapsille. Apuu-chatissa voit keskustella mieltäsi askarruttavista kysymyksistä tai aiheista nimettömänä ja luottamuksellisesti. Chatissa päivystävät SOS-Lapsikylän ammattilaiset sekä myös koulutetut vapaaehtoiset, jotka välittävät sinusta ja siitä, mikä mieltäsi vaivaa.

Sekasin-chat nuorille

Sekasin-chat on valtakunnallinen, laajasti avoinna oleva keskustelupalvelu, joka tukee mielen hyvinvointia ja mielenterveyden ongelmista selviämistä 12-29-vuotiaille. Sekasin-chattia ylläpitää Sekasin Kollektiivi, joka on lukuisten toimijoiden yhteenliittymä, jota koordinoi MIELI Suomen Mielenterveys ry, Suomen Punainen Risti, Setlementtiliitto sekä SOS-lapsikylä.

Sekasin Gaming

Sekasin Gaming serveri on auki 24/7, myös jouluna. Serverin puhe- ja tekstikanavilla voi tutustua uusiin ihmisiin, luoda kaverisuhteita ja pelailla tuttavien tai tuntemattomien kanssa turvallisesti. Vertaisten lisäksi serverillä toimii säännöllisesti eri alojen ammattilaisia nuorten tukena. Keskustelua moderoidaan vuorokauden ympäri.

Poikien Puhelin

Väestöliiton Poikien Puhelin on auttava puhelin- ja verkkopalvelu pojille ja nuorille miehille. Puheluihin numerossa 0800 94884 vastaa aikuinen, poikien maailmaan perehtynyt, koulutettu mieshenkilö. Puhelu on soittajalle maksuton ja soittaa voi nimettömänä. Jouluna Poikien Puhelin lomailee mutta päivystää välipäivinä sekä uudenvuoden ja loppiaisen tienoilla seuraavasti:

JouluManteli

Pelastakaa Lapset ry:n JouluManteli tarjoaa jouluaattona 24.12. lämminhenkisen keskustelupaikan usealla eri alustalla. Tarjolla on myös mahdollisuus jutella kahden kesken luotettavan aikuisen kanssa. JouluManteli on avoinna 24.12 klo 18–01. Ohjelmassa mm. jouluinen NetriCraft-seikkailu ja joulutunnelmaa Momiossa. Ryhmächat sivulla klo 20-22 ja kahdenväliset keskustelut klo 21-01.

Nuorten Turvasatama Discord-serveri

Nuorten Turvasatama Discord-serveri on anonyymi ja turvallinen paikka yhteiselle verkkovälitteiselle hauskanpidolle, vertaistuelle ja asialliselle keskustelulle 13-29 -vuotiaille nuorille, joilla on kokemusta lastensuojelusta.

Nuortenlinkin nettineuvonta

Nuortenlinkin nettineuvonnasta nuori voi kysyä nimettömästi ja luotettavasti mieltään askarruttavista asioista, kuten alkoholi, tupakka ja nuuska, kiusaaminen, masennus, yksinäisyys, pelaaminen, seurustelu ja seksuaalisuus. Kysymys voi koskea omaa tai läheisen tilannetta.

Leikkipankki

Leikkejä ja vinkkejä jouluiseen yhdessäoloon löytyy Mannerheimin Lastensuojeluliiton Leikkipankista.

Kuurojen Palvelusäätiön viittomakielinen Joulupukin Kuumalinja

Juniori-ohjelmassa jouluaattona 24.12.klo 9-12.

Parisuhde ja vanhemmuus

Tukea parisuhteeseen

Parisuhdekeskus Katajassa on tarjolla matalan kynnyksen tukea läpi joulun.

Seksuaalisuudesta nuorille aikuisille ja pareille

Väestöliiton nuorille aikuisille ja pareille tarkoitettuun seksuaaliterapeutin chattiin voi varata aikoja myös joulun välipäiville. Chatissa voit keskustella koulutetun seksuaaliterapeutin kanssa sinua askarruttavista seksuaalisuuteen liittyvistä kysymyksistä kirjoittamalla reaaliaikaisesti.

Väestöliiton perhepalvelut

Ajanvarauschat

Lisäämme joka viikko uusia varattavia chat-aikoja vanhemmuuden ja parisuhteiden asiantuntijoille. Voit tulla juttelemaan joko yksin tai yhdessä kumppanin kanssa. Palvelut ovat maksuttomia ja keskustelut käydään luottamuksellisesti. Asioida voi suomeksi tai englanniksi.

Perhepulma-puhelinneuvonta

Perhepulma-puhelinneuvonta vanhemmuuden kysymyksissä palvelee arkipäivisin takaisinsoittoperiaatteella numerossa 040 668 4101. Jätä meille soittopyyntö, niin soitamme sinulle takaisin mahdollisimman pian sopiaksemme sinulle parhaiten sopivan puhelinneuvonta-ajan. Asioida voi suomeksi, englanniksi ja venäjäksi. Perhepulma – Kysy asiantuntijalta -palstalle voit jättää koska vaan mieltäsi askarruttavan kysymyksen asiantuntijamme vastattavaksi:

Ikäihmiset

Vertaislinja muistisairaan läheisille

Muistiliiton Vertaislinja-tukipuhelimen puheluihin vastaavat kokeneet ja koulutetut entiset muistisairaan omaishoitajat, joiden läheinen on sairastanut etenevää muistisairautta.

Muisti ja muistisairaudet keskustelupalsta

Keskustelupalsta Tukinetissä kellon ympäri, tarjoaa vertaiskeskustelua ja vinkkejä arjen tilanteisiin niin muistisairauteen sairastuneille kuin heidän läheisilleen.

Muistineuvo tukipuhelin

Tukipuhelin tarjoaa muistisairauksiin liittyvää ohjausta ja neuvontaa

Kaipaatko vaihtelua päivään?

Vanhustyön keskusliiton ikääntyneille suunnattu Vahvikelinja tarjoaa keskustelujen lisäksi mahdollisuuden yhteiseen tekemiseen kuten vaikkapa visailuun tai puhelinjumppaan.

Apua päihdeongelmiin

Päihdeneuvontaa 24/7

Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry:n Päihdeneuvonta on tukena ja apuna, jos haluat puhua omasta, läheisesi tai asiakkaasi päihteiden käytöstä. Palvelu on anonyymia ja luottamuksellista.

Raitis Linja

Raittiuden Ystävien Raitis Linja auttaa arjen huolissa ja päihdekysymyksissä.

Päihdelinkki

A-klinikkasäätiön Päihdelinkin neuvontapalvelu tarjoaa päihteiden käyttöön ja riippuvuuteen liittyvää verkkoneuvontaa. Kysyä voi omasta tai läheisen tilanteesta. Voit valita, haluatko kysyä asiaa päihdealan ammattilaiselta vai kokemusasiantuntijalta. Neuvontapalvelun käyttäminen on nimetöntä ja luottamuksellista.

Lasinen lapsuus -chat nuorille

Lasinen lapsuus -chatista nuori löytää luotettavan aikuisen, jonka kanssa voit nimettömästi pohtia läheisen aikuisen juomiseen liittyviä kysymyksiä ja huolia. Maksuttomaan ja nimimerkillä toimivaan chat-palveluun voi varata aikoja myös jouluun ja välipäiviin.

Turvallisia ja auttavia paikkoja

Punaisen Ristin joulukahvilat

Punaisen Ristin joulukahviloihin ovat tervetulleita kaikki. Erityisesti joulukahviloiden toivotaan tarjoavan seuraa ja yhteisöllisyyttä niille ihmisille ja perheille, jotka viettäisivät joulua muuten yksin. Kahvilat toimivat vapaaehtoisvoimin ja ne ovat kaikille avoimia ja maksuttomia.

Varttuneille suunnattu virtuaalinen joulukahvila tarjoaa paikan kohtaamisille ja keskusteluille jouluaattona sekä joulupäivänä.

Elokolot

EHYTin Elokolot ovat päihteettömiä kohtaamispaikkoja, joihin jokainen on tervetullut. Elokolo toimii myös verkossa. Koronavirus aiheuttaa poikkeuksia Elokoloissa.

Nuorten turvatalo

SPR:n Nuorten turvataloilla etsitään yhdessä ratkaisuja nuoruuden haasteisiin. Juttelemaan voi tulla esimerkiksi pahasta olosta, yksinäisyydestä tai perheen ristiriidoista. Keskusteluavun lisäksi nuori saa turvatalolta tarvittaessa turvallisen yösijan. Myös nuoren läheiset saavat tukea muun muassa vanhemmuuteen. Apua saa tarvittaessa myös etänä videopuheluin. Turvatalot auttavat maksutta ja ilman ajanvarausta.

Joulun aikana Nuorten turvatalojen päivystys

Joulujuhla lastensuojelukokemuksen omaaville nuorille aikuisille Jyväskylässä

Pesäpuu järjestää lastensuojelukokemuksen omaaville nuorille aikuisille joulujuhlan Jyväskylässä 24.12.2022 klo 12–20.

Turvapaikka väkivaltaa kokeneille tai sen uhan alla oleville

Turvakoti on tarkoitettu lyhytaikaiseksi turvapaikaksi silloin, kun kotiin jääminen väkivallan, uhkailun tai pelon takia on mahdotonta tai suorastaan vaarallista. Turvakodit sijaitsevat ympäri Suomea ja palvelevat kaikkina vuorokauden aikoina. Turvakotiin voi aina soittaa ja kysyä neuvoa omaan tilanteeseen.

Turvakoti Mona

Turvakoti Mona tarjoaa turvallista asumista ja kriisiapua lähisuhdeväkivallan uhreille vuoden jokaisena päivänä. Palvelemme useilla eri kielillä. Turvakoti Mona sijaitsee salaisessa osoitteessa.

Yökeskus Kalkkers on turvallinen ja lämmin yöpaikka Helsingissä

Yökeskus Kalkkers toimii matalan kynnyksen kriisipisteenä kaikille asunnottomille. Kalkkersissa voit levähtää turvallisesti, saada ensiapua ja pientä purtavaa, keskustella tilanteestasi ja saada ohjausta sopiviin palveluihin hakeutumisessa. Kalkkers on avoinna puolet vuodesta talviaikaan. Kalkkersissa jaetaan lahjoitusvaatteita. Kävijöiden käytössä on tietokone. Kalkkers ei tarjoa majoitusta. Lämmin yöpaikka on tarjolla viidelletoista kävijälle lähtöpaikkakunnasta tai kunnosta riippumatta. Kalkkersissa työskentelee kaksi sosiaali- ja terveysalan ammattilaista.

Yökiitäjä

Yökiitäjä on yöaikaan liikkuva etsivän työn yksikkö. Sen tavoitteena on tavoittaa ulkona majailevat palvelujen ulkopuolella olevat asunnottomat, ehkäistä henkeä ja terveyttä uhkaavien vammojen synty ja tukea palveluiden piiriin pääsyssä. Yökiitäjä liikkuu autolla Helsingissä, Espoossa ja Vantaalla. Voit myös soittaa, jos havaitset asunnottomina olevia ihmisiä ulkosalla.

Ruoka-apua ja muuta tukea

Ruoka-apu

Ruoka-apu on hyväntekeväisyys- ja avustustoimintaa, jossa autettaville luovutetaan ruokaa elintarvikejakeluna tai valmiina aterioina. Ruoka-aputoiminnasta vastaavat pääasiassa järjestöt, seurakunnat, erilaiset verkostot ja kunnat. Ruoka-aputoimintaa järjestää Suomessa yli tuhat eri tahoa ympäri maata. Helpoimmin löydät avun ruoka-apu.fi-sivustolta, jossa kaikki järjestäytyneet ruoka-aputoimijat voivat ilmoittaa maksutta tapahtumistaan. Huomioithan, että kaikki toimijat eivät vielä ole mukana sivustolla.

Sytytä tähti päihteisiin kuolleen läheisesi muistoksi

Vaiettu menetys –sivustolle voi kuka tahansa käydä sytyttämässä tähden päihteisin kuolleen läheisensä muistoksi. Tähtien nostot ja tekstimoderointi toimii kerran päivässä myös joulun ja uuden vuoden pyhien aikaan. Palvelun tarjoaa suuri joukko järjestöjä ja seurakuntia.

Apua lasten kaappaamiseen liittyvissä tilanteissa

Kaapatut Lapset ry:n ammattilaiset ja vapaaehtoiset auttavat vanhempia, joiden lapsi on kaapattu tai uhataan kaapata. Mikäli eivät voi juuri vastata, niin soittavat takaisin.

Stumppi-tukipalvelusta tukea nikotiinituotteiden käytön lopettamiseen

Hengitysliiton maksuttomat Stumppi-tukipalvelut tarjoavat neuvontaa ja tukea nikotiinituotteiden käytön lopettamiseen. Neuvonta on arkipäivisin auki myös joulun välipäivinä (ei ma 26.12.).

Voit ehdottaa listalle lisäyksiä osoitteeseen viestinta@soste.fi.