Sosiaaliturvaa uudistavan parlamentaarisen komitean työ käynnistyy – järjestöt otettava vahvemmin mukaan työskentelyyn


Etusivu / Uutiset / Sosiaaliturvaa uudistavan parlamentaarisen komitean työ käynnistyy – järjestöt otettava vahvemmin mukaan työskentelyyn

Valtioneuvosto asetti 19.3. parlamentaarisen komitean sosiaaliturvan uudistamiseksi toimikaudeksi 23.3.2020 – 31.3.2027. Uudistuksessa tavoitteena on ihmisen näkökulmasta nykyistä selkeämpi ja toimivampi järjestelmä, joka mahdollistaa työnteon ja sosiaaliturvan yhteensovittamisen muuttuvissa elämäntilanteissa. Komitean puheenjohtajana toimii tutkimusprofessori Pasi Moisio.

SOSTEa komiteassa pysyvänä asiantuntijana edustaa SOSTEn hallituksen jäsen, toimitusjohtaja Eija Koivuranta.

Varsinainen työ tehdään valtaosin jaostoissa, joita on viisi. Kansalaisjärjestöt ovat niistä mukana vain yhdessä, asumisen jaostossa, jossa SOSTEa edustaa erityisasiantuntija Anna Järvinen. Esimerkiksi etuuksien hakemisen yksinkertaistamista tai toisistaan eroavia perhekäsitteitä pohtimassa ei ole kansalaisia edustavia järjestöjä, ainoastaan työmarkkinatoimijoita, jotka katsovat asioita eri näkökulmasta. Kun tavoitteena on tarjota asiakkaalle ymmärrettävämpi kokonaisuus, olisi kansalaisjärjestöjen ihmisten arjen asiantuntemuksen hyödyntäminen ensiarvoisen tärkeää. Vähintäänkin ne tulisi kutsua pysyväksi asiantuntijaksi hallintojaostoon.