SOSTE-palkinto luovutettiin nuorten ilmastoliikkeelle – SOSTE ryhtyy ilmastotekoihin


Etusivu / Uutiset / SOSTE-palkinto luovutettiin nuorten ilmastoliikkeelle – SOSTE ryhtyy ilmastotekoihin

SOSTE-palkinto luovutettiin nuorten ilmastoliikkeen edustajille perjantaina 29.10. Palkinnon luovutuspäiväksi valikoitui suomeen Yhdysvalloista rantautunut vilkas ostospäivä, black fridayNuorten ilmastoliike ei ole järjestäytynyt organisaatioiksi ja yhdistyksiksi, joten palkinto luovutettiin eduskuntatalon portailla, missä nuoria ilmastoaktivisteja oli ilmastolakossa. Paikalla oli nuoria ainakin Järvenpäästä, Vantaalta, Espoosta ja eri puolilta Helsinkiä, kuten Kruununhaasta ja Malmilta. 

Vantaan kansainvälisen koulun oppilaat olivat perjantaina 29.11. ilmastolakossa eduskuntatalon portailla ja ottivat vastaan SOSTE-palkinnon.

SOSTE myöntää vuosittain jaettavan SOSTE-palkinnon tunnustuksena hyvinvointitalouden edistämisestä. Palkinnosta valinnan tehnyt raati sanoi perustelukseen nuorten ilmastoliikkeen ytimessä olevan aidon huolen tulevaisuudesta ja ihmisten sekä luonnon hyvinvoinnista. Liike on edesauttanut ilmastokriisin nousemista vahvemmin julkiseen keskusteluun ja päätöksentekijöiden asialistoille ympäri maailmaa.    

Ilmastonmuutos on valtavan suuri kysymys eriarvoisuuden ja maailmassa heikoimmassa ja haavoittuvimmassa asemassa olevien ihmisten kannalta. Siksi nuorten viesti on tärkeää kuulla myös sote-sektorilla. SOSTE onkin päättänyt aloittaa ilmastotoimet ja kannustaa sosiaali- ja terveysalan järjestöjä mukaan. Ilmastonmuutos pyritään jatkossa huomioimaan SOSTEn kaikessa toiminnassa: niin vaikuttamistyössä, hyvien käytänteiden levittämisessä kuin oman hiilijalanjäljen tarkastelussa. 

SOSTE-palkinnon voittajalle luovutetaan kuvanveistäjä Erkki Kannoston suunnittelema veistos. Eduskuntatalon portailta veistos lähti mukaan kouluun Kruununhakaan. Palkinnon luovuttaneet SOSTEn pääekonomisti Jussi Ahokas sekä viestintäpäällikkö Milla Halme toivovat, että se löytää vielä tiensä takaisin eduskuntatalon portaille ilmastolakkoon. 

Eduskuntatalon portailla istuvan ilmastolakkolaisen kyltissä lukee ”Do something, I’m starting to run out of sign ideas”
Ilmastolakkolaisia tihkusateessa eduskuntatalon portailla 29.11.

 

 

 

 

 

 

 

 

Vuonna 2019 valinnan suoritti Sosiaali- ja terveysalan kattojärjestö SOSTEn hallituksen nimeämä raati, johon kuuluivat sosiaali- ja terveysministeriön kansliapäällikkö Kirsi Varhila, THL:n pääjohtaja Markku Tervahauta, Ellun Kanojen hallituksen puheenjohtaja Kirsi Piha, Amnesty Internationalin Suomen osaston toiminnanjohtaja Frank Johansson sekä SOSTEn hallituksen puheenjohtaja Jukka Tahvanainen, Näkövammaisten liitto.