SOSTE: Sosiaali- ja terveysjärjestöjen tuki ja apu turvattava


Etusivu / Uutiset / SOSTE: Sosiaali- ja terveysjärjestöjen tuki ja apu turvattava
SOSTEn puheenjohtaja Eija Koivuranta ja pääsihteeri Vertti Kiukas keskustelemassa SOSTEn 10-vuotisjuhlissa 14.9.2021 Musiikkitalolla
SOSTEn puheenjohtaja Eija Koivuranta ja pääsihteeri Vertti Kiukas keskustelemassa SOSTEn 10-vuotisjuhlissa 14.9.2021 Musiikkitalolla. Kuva: Sami Suominen

Eduskuntapuolueet ovat päässeet sopuun Veikkauksen edunsaajien rahoituksen tulevaisuudesta. Tänään julkistetussa yhteisymmärryksessä eduskuntapuolueet sitoutuvat turvaamaan Veikkauksen edunsaajien rahoituksen ainakin vuoteen 2026 saakka.

Tänään julkaistun esityksen seurauksena nykyinen veikkausvoittovaroihin perustuva avustusjärjestelmä haudataan. Tämä tarkoittaa, että rahapelitoiminnan tuotot tuloutetaan valtiolle yleiskatteellisena ilman korvamerkittyä käyttökohdetta. SOSTEn mielestä avustusjärjestelmää olisi voitu kehittää myös nykyistä järjestelmää parantamalla, se on ollut vakaa ja ennakoitava.

Lue lisää: Valtioneuvoston kanslia: Rahapeleillä rahoitetuille toiminnoille uusi rahoitusmalli vuoden 2024 alusta alkaen – esityksen yksityiskohdat julki

Parlamentaarinen yksituumaisuus antaa tällä tietoa hyvän näkymän tulevaan. Epävarmuutta lisää sen sijaan, että eduskuntapuolueiden nyt tekemällä ratkaisulla osittain mitätöidään vasta noin viisi vuotta sitten rahapeliyhtiöiden yhdistämisessä annetut lupaukset ja lakiin tehdyt kirjaukset, kun veteraanirahat irrotetaan kokonaisuudesta vastoin peliyhteisöjen yhdistyessä arpajaislakiin tehtyä kirjausta. Käytännössä tämä on leikkausta sote-järjestöjen rahoituskehitykseen.

“Nyt alkavassa jatkovalmistelussa on varmistettava, että uudistuksen lopputulos turvaa sosiaali- ja terveysjärjestöjen vuosikymmeniä jatkuneen arvokkaan työn tulevaisuuden. Sote-alan järjestöjen tekemällä työllä on merkittävä vaikutus monien, erityisesti haavoittuvassa asemassa olevien tai muuten tukea ja apua tarvitsevien ihmisten elämään: lasten, nuorten, iäkkäiden, päihde- ja mielenterveysongelmaisten, vähemmistöjen, vammaisten, pitkäaikaissairaiden ja pitkäaikaistyöttömien”, painottaa SOSTEn hallituksen puheenjohtaja Eija Koivuranta.

Koivuranta korostaa, että sote-järjestöjen tekemän työn turvaksi tarvitaan STM:n osalta lainsäädäntö, joka varmistaa järjestöjen avustustason turvallisen kehittymisen.

“Yhteiskunnan rahoituksen tulee vahvistaa autonomista ja elinvoimaista kansalaisyhteiskuntaa, ei vaarantaa sitä”, muistuttaa Koivuranta. Osana tätä on tärkeää, että sovitut selvitykset avustustoiminnan kokonaisuudistuksesta ja sen siiloutumisen purkamisesta sekä järjestöjen mahdollisuudesta asettaa toimintonsa tärkeysjärjestykseen ja helpommin hankkia omia tuloja, otetaan vakavasti ja niissä edetään ripeästi.

Lisätietoja