Tarkentuvat tiedot kehysriihestä: Hallituskauden aikana sote-järjestöjen avustuksista jopa kolmannes pois


Etusivu / Uutiset / Tarkentuvat tiedot kehysriihestä: Hallituskauden aikana sote-järjestöjen avustuksista jopa kolmannes pois

Hallitus teki kehysriihessä päätöksen käynnistää sosiaali- ja terveysjärjestöjen valtionavustuksia koskevat leikkaukset jo ensi vuonna, vaikka hallitusohjelmassa leikkaukset olivat ajoitettu vasta vuodelle 2027. Hallitus on myös lisännyt leikkauksiin uuden 30 miljoonan euron erän. Tuo leikkaus on tulossa jo aiemmin ilmoitetun 100 miljoonan euron leikkauksen päälle. Hallitus ei ole esityksessään kohdistanut uutta 30 miljoonan euron lisäleikkausta STEAn jakamiin avustuksiin, mutta sote-järjestöissä pelätään, että STM tulee kohdistamaan sen täysimääräisesti juuri STEAn jakamiin avustuksiin.   

Ensi vuonna STEAn valtionavustuksia jaetaan sote-järjestöille peräti 80 miljoonaa euroa vähemmän, kun summaa verrataan tämän vuoden avustustasoon. 

Tulevina vuosina leikkaukset jatkuvat siten, että vuonna 2026 arvioitu avustustaso on 278 miljoonaa euroa ja vuonna 2027 enää 253 miljoonaa euroa eli hurjat 34 prosenttia vähemmän kuin kuluvana vuonna.