Hyvää uutta vuotta! – Nollatoleranssi kiusaamiselle, rasismille ja syrjimiselle

Rintakuvassa Jukka Tahvanainen, vieressä lukee hänen nimensä ja sanat Vieraskynä, SOSTEblogi.

Etusivu / Blogi / Hyvää uutta vuotta! – Nollatoleranssi kiusaamiselle, rasismille ja syrjimiselle

Vuosi käynnistyi karusti Yhdysvalloissa. Mikä on demokratian tila? Sitä voi kysyä niin Yhdysvalloissa kuin meillä Euroopassakin. Onko meillä varaa hyväksyä ääri-ilmiöt, äärioikeistolaisuus, ääripopulismi ja väkivalta? Ei ole. Meidän on puolustettava oikeusvaltiota, demokratiaa ja ihmisoikeuksia. Suomessakin on selkeämmin puhuttava siitä, mikä on oikein ja mikä väärin.

Päättäjien on kunnioitettava toisiaan

Päättäjillä on valtaa ja vastuuta, ja siksi niitä on myös vastuullisesti käytettävä. Päättäjienkin on muistettava, että demokratiassa valta on lainassa. Päättäjien on oltava yhteistyökykyisiä ja kunnioitettava toisia. On vastuutonta, että päättäjät jakavat toisiaan tietoisesti eri leireihin ja hakevat vastakkainasettelua, jotta lisäisivät sillä omaa poliittista kannatustaan muutaman prosentin kymmenyksen. Ja tätä tapahtuu kaikissa poliittisissa leireissä.

Kiusaamisesta ja väkivaltaan yllyttämisestä

Ajankohtaisia ovat myös keskustelut kiusaamisesta ja väkivaltaan yllyttämisestä, joissa on yhtymäkohtia myös edellä kertomaani näkökulmaan. Kiusaaminen voi olla näkyvää tai näkymätöntä. Kiusaamiseen liittyy tahallista henkistä ja mahdollisesti fyysistäkin vahingoittamista. Useimmiten kiusaaminen jatkuu kauan, vuosia. Sitä on kodeissa, lastentarhoissa, kouluissa ja työpaikoilla. Kiusaamista tapahtuu myös vapaaehtoistoiminnassa ja järjestötyössä.

Itse olen kokenut kiusaamista koulussa ja työssä. Olen ollut siinä onnekas, että olen itse pystynyt panemaan kiusaamiselle pisteen. Kaikilta se ei käy näin. Moni tarvitsee sovittelijaa tai ammattiapua, ja niitä pitääkin saada. Olen aina ihmetellyt sitä suurta hiljaista joukkoa, joka sanoo, että kiusaaminen ei ole oikein, mutta useimmiten ei siihen puutu. Ei tehdä mitään, vaikka nähdään ympärillä kiusaamista.

Kiusaamiseen puututtava heti

Julistan nollatoleranssin kiusaamiselle! Jos esimiehenä edes kuulet mahdollisesta kiusaamisesta, sinun on puututtava siihen heti.

Samalla julistan tänä vuonna nollatoleranssit myös epäreiluille toimintatavoille, rasismille ja syrjimiselle!

Kirjoittaja Jukka Tahvanainen on Näkövammaisten liiton toimitusjohtaja ja SOSTEn hallituksen puheenjohtaja.
jukka.tahvanainen(at)nkl.fi