Skip to content

Hyvää uutta vuotta! – Nollatoleranssi kiusaamiselle, rasismille ja syrjimiselle

13.1.2021 13.00

Kansalaisyhteiskunta
Hyvinvoivat ihmisetJärjestöilleKansalaisyhteiskuntaSote-järjestöt

Vuosi käynnistyi karusti Yhdysvalloissa. Mikä on demokratian tila? Sitä voi kysyä niin Yhdysvalloissa kuin meillä Euroopassakin. Onko meillä varaa hyväksyä ääri-ilmiöt, äärioikeistolaisuus, ääripopulismi ja väkivalta? Ei ole. Meidän on puolustettava oikeusvaltiota, demokratiaa ja ihmisoikeuksia. Suomessakin on selkeämmin puhuttava siitä, mikä on oikein ja mikä väärin.

Päättäjien on kunnioitettava toisiaan

Päättäjillä on valtaa ja vastuuta, ja siksi niitä on myös vastuullisesti käytettävä. Päättäjienkin on muistettava, että demokratiassa valta on lainassa. Päättäjien on oltava yhteistyökykyisiä ja kunnioitettava toisia. On vastuutonta, että päättäjät jakavat toisiaan tietoisesti eri leireihin ja hakevat vastakkainasettelua, jotta lisäisivät sillä omaa poliittista kannatustaan muutaman prosentin kymmenyksen. Ja tätä tapahtuu kaikissa poliittisissa leireissä.

Kiusaamisesta ja väkivaltaan yllyttämisestä

Ajankohtaisia ovat myös keskustelut kiusaamisesta ja väkivaltaan yllyttämisestä, joissa on yhtymäkohtia myös edellä kertomaani näkökulmaan. Kiusaaminen voi olla näkyvää tai näkymätöntä. Kiusaamiseen liittyy tahallista henkistä ja mahdollisesti fyysistäkin vahingoittamista. Useimmiten kiusaaminen jatkuu kauan, vuosia. Sitä on kodeissa, lastentarhoissa, kouluissa ja työpaikoilla. Kiusaamista tapahtuu myös vapaaehtoistoiminnassa ja järjestötyössä.

Itse olen kokenut kiusaamista koulussa ja työssä. Olen ollut siinä onnekas, että olen itse pystynyt panemaan kiusaamiselle pisteen. Kaikilta se ei käy näin. Moni tarvitsee sovittelijaa tai ammattiapua, ja niitä pitääkin saada. Olen aina ihmetellyt sitä suurta hiljaista joukkoa, joka sanoo, että kiusaaminen ei ole oikein, mutta useimmiten ei siihen puutu. Ei tehdä mitään, vaikka nähdään ympärillä kiusaamista.

Kiusaamiseen puututtava heti

Julistan nollatoleranssin kiusaamiselle! Jos esimiehenä edes kuulet mahdollisesta kiusaamisesta, sinun on puututtava siihen heti.

Samalla julistan tänä vuonna nollatoleranssit myös epäreiluille toimintatavoille, rasismille ja syrjimiselle!

Jukka Tahvanainen rintakuvassa.

 

Kirjoittaja Jukka Tahvanainen on Näkövammaisten liiton toimitusjohtaja ja SOSTEn hallituksen puheenjohtaja.
jukka.tahvanainen(at)nkl.fi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Hyvinvoivat ihmiset -blogi

Kaikki blogin artikkelit
Blogi

25.1.2021 09:30

Jokainen meistä voi tehdä jotain rahapelihaittojen ehkäisemiseksi

Kansalaisyhteiskunta SOSTE julkaisi lokakuussa 2020 sosiaali- ja terveysjärjestöille suunnatun ohjeistuksen rahapelihaittojen ehkäisyn tueksi. Ohjeistukseen on kerätty tietoa, vinkkejä ja toimintamalleja erityisesti niitä toimijoita silmällä pitäen, joiden toiminta ei suoraan kohdistu pelihaittoihin, ongelmapelaajiin tai heidän lähipiiriinsä. Oppaan tärkein viesti on: pelihaittojen ehkäisy koskettaa meitä kaikkia, ja jokainen meistä voi tehdä jotain. Järjestöbarometri 2020:n mukaan sote-järjestöt ovat valmiita […]

Blogi
erityisasiantuntija

15.1.2021 10:00

Sotu-uudistus: Moniportaista asumisen tukemisen järjestelmää on selkiytettävä ja joustavoitettava

Perusturva Sosiaaliturvakomitean työ sosiaaliturvauudistuksessa etenee askel kerrallaan komitean määrittelemien ongelmakokonaisuuksien kartoittamisella. Ensin selviteltiin sosiaaliturvan monimutkaisuutta, sitten ansiotulojen ja sosiaaliturvan yhteensovittamisen toimivuutta. Näiden rinnalla on käsitelty myös niiden työttömien tilannetta, jotka ovat tosiasiassa työkyvyttömiä. Seuraavassa komitean kokouksessa 25.1. käsitellään viimesijaisen turvan, perusturvan ja asumisen tukemisen kokonaisuutta. Myöhemmin kevättalvella on edessä vielä etuuksien ja palvelujen yhteensovittamiseen liittyvien ongelmien […]

Blogi
erityisasiantuntija

12.1.2021 13:00

Vastaammeko nuorten ilmastohuoleen?

Hyvinvointi ja terveys Vuoden 2018 Nuorisobarometrin mukaan ilmastonmuutos on nuorten suurin tulevaisuutta koskeva huoli. Tällä viikolla Suomella olisi erityinen tilaisuus näyttää, että se vastaa tähän huoleen. Portugalilaisnuoret ovat haastaneet Suomen ja 32 maata riittämättömistä ilmastotoimista Euroopan ihmisoikeustuomioistuimeen. Suomella on 15.1.2021 asti mahdollisuus lähteä sovintomenettelyyn, myöntää tähän mennessä tehtyjen ilmastotoimien riittämättömyys ja luvata toimia jatkossa paremmin. On ainakin kolme […]