Skip to content

Hyvää uutta vuotta! – Nollatoleranssi kiusaamiselle, rasismille ja syrjimiselle

13.1.2021 13.00

Kansalaisyhteiskunta
Hyvinvoivat ihmisetJärjestöilleKansalaisyhteiskuntaSote-järjestöt

Vuosi käynnistyi karusti Yhdysvalloissa. Mikä on demokratian tila? Sitä voi kysyä niin Yhdysvalloissa kuin meillä Euroopassakin. Onko meillä varaa hyväksyä ääri-ilmiöt, äärioikeistolaisuus, ääripopulismi ja väkivalta? Ei ole. Meidän on puolustettava oikeusvaltiota, demokratiaa ja ihmisoikeuksia. Suomessakin on selkeämmin puhuttava siitä, mikä on oikein ja mikä väärin.

Päättäjien on kunnioitettava toisiaan

Päättäjillä on valtaa ja vastuuta, ja siksi niitä on myös vastuullisesti käytettävä. Päättäjienkin on muistettava, että demokratiassa valta on lainassa. Päättäjien on oltava yhteistyökykyisiä ja kunnioitettava toisia. On vastuutonta, että päättäjät jakavat toisiaan tietoisesti eri leireihin ja hakevat vastakkainasettelua, jotta lisäisivät sillä omaa poliittista kannatustaan muutaman prosentin kymmenyksen. Ja tätä tapahtuu kaikissa poliittisissa leireissä.

Kiusaamisesta ja väkivaltaan yllyttämisestä

Ajankohtaisia ovat myös keskustelut kiusaamisesta ja väkivaltaan yllyttämisestä, joissa on yhtymäkohtia myös edellä kertomaani näkökulmaan. Kiusaaminen voi olla näkyvää tai näkymätöntä. Kiusaamiseen liittyy tahallista henkistä ja mahdollisesti fyysistäkin vahingoittamista. Useimmiten kiusaaminen jatkuu kauan, vuosia. Sitä on kodeissa, lastentarhoissa, kouluissa ja työpaikoilla. Kiusaamista tapahtuu myös vapaaehtoistoiminnassa ja järjestötyössä.

Itse olen kokenut kiusaamista koulussa ja työssä. Olen ollut siinä onnekas, että olen itse pystynyt panemaan kiusaamiselle pisteen. Kaikilta se ei käy näin. Moni tarvitsee sovittelijaa tai ammattiapua, ja niitä pitääkin saada. Olen aina ihmetellyt sitä suurta hiljaista joukkoa, joka sanoo, että kiusaaminen ei ole oikein, mutta useimmiten ei siihen puutu. Ei tehdä mitään, vaikka nähdään ympärillä kiusaamista.

Kiusaamiseen puututtava heti

Julistan nollatoleranssin kiusaamiselle! Jos esimiehenä edes kuulet mahdollisesta kiusaamisesta, sinun on puututtava siihen heti.

Samalla julistan tänä vuonna nollatoleranssit myös epäreiluille toimintatavoille, rasismille ja syrjimiselle!

Jukka Tahvanainen rintakuvassa.

 

Kirjoittaja Jukka Tahvanainen on Näkövammaisten liiton toimitusjohtaja ja SOSTEn hallituksen puheenjohtaja.
jukka.tahvanainen(at)nkl.fi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Hyvinvoivat ihmiset -blogi

Kaikki blogin artikkelit
Blogi
erityisasiantuntija

24.11.2021 08:00

Ilmastonmuutoksen ratkaisussa on kyse oikeudenmukaisuudesta

M/S SOSTE Sosiaali- ja terveyspolitiikan päivillä tutkimusprofessori Minna Kaljonen kannusti sote-toimijoita ilmastotyöhön – oikeudenmukaisuuden vuoksi. Tähän näkemykseen on helppo yhtyä, sillä edessämme on ennennäkemätön haaste, jonka ratkaisuun tarvitaan yhteiskunnan jokaista toimijaa – erityisesti niitä, jotka puolustavat oikeudenmukaisuutta. Nyt jos koskaan on tärkeää lähteä mukaan ilmastovaikuttamiseen. Uusi IPCC-raportti, Glasgow’n ilmastokokous, valmisteilla oleva ilmastolaki, EU:n ilmastolinjaukset, ensi keväänä tehtävä […]

Blogi
yhteiskuntasuhdepäällikkö

12.11.2021 12:38

Tiedätkö mitä tapahtuu 23.1.2022?

Aluevaalit No tietysti Suomen ensimmäiset aluevaalit! Niissä valitaan aluevaltuutetut 21 alueelle. Uudet hyvinvointialueet noudattavat pitkälti nykyistä maakuntajakoa, poikkeuksena Uusimaa, joka koostuu neljästä hyvinvointialueesta. Helsingin kaupunki ei ole hyvinvointialue, eikä kuulu mihinkään hyvinvointialueeseen. Helsinkiläiset jäävät siten paitsi kaikesta vaalihulinasta. Mutta mistä näissä vaaleissa oikein on kyse ja miksi niistä pitäisi olla kiinnostunut? Kaikki juontaa juurensa vuosia veivatusta […]

Blogi
hallintojohtaja

1.11.2021 13:00

Ihmisoikeuksien on toteuduttava myös verkossa

Hyvinvointi ja terveys Elämme keskellä massiivista digitalisaation murroskautta. Koronapandemia on vienyt yhä useammat palvelut verkkoon, ja etäosallistumisen kanavista on tullut arkipäivää yhä useammalle meistä. Siinä missä joidenkin palvelut ovat tehostuneet, helpottuneet ja tulleet digitaalisesti suorastaan kotiin, osalla muutos on ollut täysin päinvastainen. Eri palveluiden sulkeutuminen koronan vuoksi ja yhä useamman kohtaamisen siirtyminen verkkoon on asettanut meidät eriarvoiseen asemaan […]