Skip to content

Nostan hattua ja kiitän hyvästä yhteistyöstä

12.4.2021 13.00

Kansalaisyhteiskunta
Elinvoimaiset järjestötJärjestöilleKansalaisyhteiskuntaSote-järjestöt

On aika kiittää. Olen toiminut kuusi vuotta SOSTEn hallituksen puheenjohtajana. On aika poistua puheenjohtajan tuolilta ja antaa paikat uusille. Onnea ja menestystä uusille, jotka valitaan ylihuomenna 14.4. uuden hallituksen tärkeisiin tehtäviin! SOSTEn luottamustehtävissä on kahden kauden rajaus per luottamustehtävä. Tämä on hyvä ja toimiva malli. Viime kierroksellakin luottamustehtäviin oli ehdolla useita kiinnostuneita, osaavia ja motivoituneita henkilöitä. On tärkeää, että eri luottamustehtäviä hoitavat henkilöt vaihtuvat, eivätkä tehtävät pakkaudu aina samoille ihmisille. Näin järjestödemokratia myös toteutuu.

Moniarvoinen, monikasvoinen ja suvaitsevainen

Sosiaali- ja terveysalan järjestöt ovat merkittävä voimavara hyvinvoinnin edistäjinä ja ihmisoikeuksien puolustajina. SOSTEn on oltava aktiivinen yhteistyökumppani, kuunteleva, asiantunteva, sovitteleva ja myös ymmärtävä. SOSTE on onnistunut tehtävässään, kun vuoropuhelu on toimivaa. Vuoropuhelussa on oltava myös monensävyisiä ääniä. Tätä kautta rakentuu myös paras lopputulos.

Mielestäni SOSTEn keskeisin tehtävä on koota joukkoja yhteen, olla herkkä sosiaali- ja terveysjärjestöjen ääni sekä vaikuttaa vahvasti järjestöjen toimintaedellytysten parantumiseen. SOSTEn on oltava myös rohkea yhteiskunnallinen keskustelija ja vaikuttaja sekä tarjottava jäsenilleen vahvaa asiantuntemustaan ja ajankohtaista koulutusta.

SOSTEn on oltava moniarvoinen, monikasvoinen ja suvaitsevainen. Korona-aikanakin SOSTE on koonnut etänä eri keskustelufoorumeihin ja koulutustilaisuuksiin enemmän väkeä kuin koskaan aiemmin. Korona on muuttanut ja muuttaa pysyvästi myös meidän työskentelymuotojamme. Me ihmiset tarvitsemme kuitenkin toistemme kohtaamista muutenkin kuin etänä.

Tärkeää palautetta, sparrausta, tukea ja luottamusta

SOSTEn voimavara ja peruskivi on osaava, asiantunteva ja arvostettu henkilökunta. Teille työntekijät nostan hattua monessa asiassa. Asioihin perehtyminen, uusien näkökulmien hakeminen sekä laadukas ja aikataulussa etenevä valmistelu ovat asioita, joita odotin, sain ja arvostan.

Tässä yhteydessä haluan nostaa myös muutamia henkilöitä esille. Haluan kiittää SOSTEn puheenjohtajavuosistani ja hyvästä yhteistyöstä pääsihteeri Vertti Kiukasta, varapuheenjohtaja Sari Aalto-Matturia sekä valtuustojen puheenjohtajia Kristiina Kumpulaa ja Kari Mäkistä.

Lisäksi haluan kiittää SOSTEn hallituksien kaikkia jäseniä, jäsenjärjestöjen edustajia sekä koko SOSTEn toimiston väkeä hyvästä yhteistyöstä, tuesta ja luottamuksesta. Moni teistä on antanut tärkeitä palautteita (risuja tai ruusuja), haastanut, keskustellut, sparrannut ja tukenut. Kiitokset!

On elettävä ajassa ja osattava myös uudistua

SOSTEn on tulevaisuudessakin työskenneltävä vahvasti yhteiskunnan eriarvoistumisen vähentämiseksi, kansalaisten hyvinvointierojen kaventamiseksi ja hyvinvoinnin lisäämiseksi Suomessa.

On elettävä ajassa ja osattava myös uudistua. On ennakoitava, eikä vain elettävä tätä hetkeä ja aikaa. On myös luovuttava asioista, jotka eivät enää kuulu tähän päivään.

Keskeinen kysymys, johon SOSTEn on keskityttävä tiukasti, on järjestöjen toimintaedellytysten vahvistaminen ja kehittäminen.

Tarvitsemme SOSTEa moneen. Tulevaisuudessakin resurssit on kohdennettava oikein. Jos asiat halutaan tehdä hyvin, niin kaikkeen ei tietenkään voida revetä. Ollaan yhdessä rakentavia ja eteenpäin katsovia sekä tehdään yhdessä ja yhteistyössä parempaa hyvinvointia.

Päätän terveiseni sinulle Muumien sanoihin:
”Täällä on paljon sellaista, mitä ei voi ymmärtää. Mutta miksi kaiken sitten pitäisi olla ihan samanlaista kuin se tavallisesti on? Luultavasti myrskyjä onkin vain siksi, että niiden jälkeen saataisiin auringonnousu.”
”Maailma on täynnä suuria ihmeitä sille, joka on valmis ottamaan niitä vastaan.”

Jukka Tahvanainen rintakuvassa.

 

Jukka Tahvanainen
Näkövammaisten liiton toimitusjohtaja ja SOSTEn hallituksen puheenjohtaja 2015–2021
jukka.tahvanainen(at)nkl.fi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Elinvoimaiset järjestöt -blogi

Kaikki blogin artikkelit
Blogi

20.4.2021 13:00

SOSTEn uusi hallitus aloittaa työnsä – edessä innostavia ja haasteellisia tehtäviä

Kansalaisyhteiskunta Kiitän koko SOSTEn uuden, viime viikolla valitun hallituksen puolesta SOSTEn jäseniä saamastamme luottamuksesta. SOSTE Suomen sosiaali ja terveys ry on olemassa jäseniään varten ja toimii jäsenistön asettamien tavoitteiden puolesta. SOSTE kokoaa yhteen yli 230 sosiaali- ja terveysalan järjestöä sekä useita kymmeniä muita yhteistyöjäsentahoja. Jäsenistöämme yhdistää yhdessä tekeminen ja hyvän elämän tavoittelu. Toimintakenttä yhtä rikas ja […]

Blogi
erityisasiantuntija

2.2.2021 12:30

Järjestöjen yleisavustusten suhteellista osuutta on kasvatettava – se mahdollistaa nopean reagoinnin ihmisten hätään

Avustusjärjestelmä Sosiaali- ja terveysalan järjestöille tarkoitettujen valtionavustusten painopistettä tulisi siirtää enemmän yleisavustusten suuntaan. Kehitys on ollut päinvastainen. Sosiali- ja terveysministeriö päätti 21.1.2021 vuodelle 2021 myönnettävistä jatkoavustuksista ja uusista Paikka auki -ohjelman hankeavustuksista. Valtionavustukset merkittävä resurssi järjestöille Valtionavustukset terveyden ja sosiaalisen hyvinvoinnin edistämiseen suomalaisille sosiaali- ja terveyden alan järjestöille ovat merkittävä resurssi. Yksistään SOSTEn yli 230 jäsenyhteisön […]

Blogi

15.12.2020 13:00

Kustannustuen toinen hakukierros käynnistyy – järjestöjen asema selkeytymässä

Järjestöille Kustannustuki on tarkoitettu yrityksille, joiden liikevaihto on pudonnut koronapandemian vuoksi ja joilla on siksi vaikeuksia selvitä vaikeasti sopeutettavista palkka- ja muista kuluista. Kustannustuen ensimmäinen hakukierros sulkeutui elokuun lopussa. Koska koronapandemian aiheuttama vaikea tilanne ei ole hellittänyt, kustannustukea on päätetty jatkaa. Kustannustukilakiin on tehty joitakin muutoksia, jotta se vastaisi paremmin yritysten tarpeisiin. Tukiviranomaisena toimivan Valtiokonttorin mukaan […]