Nostan hattua ja kiitän hyvästä yhteistyöstä

Rintakuvassa Jukka Tahvanainen, vieressä lukee hänen nimensä ja sanat Vieraskynä, SOSTEblogi.

Etusivu / Blogi / Nostan hattua ja kiitän hyvästä yhteistyöstä

On aika kiittää. Olen toiminut kuusi vuotta SOSTEn hallituksen puheenjohtajana. On aika poistua puheenjohtajan tuolilta ja antaa paikat uusille. Onnea ja menestystä uusille, jotka valitaan ylihuomenna 14.4. uuden hallituksen tärkeisiin tehtäviin! SOSTEn luottamustehtävissä on kahden kauden rajaus per luottamustehtävä. Tämä on hyvä ja toimiva malli. Viime kierroksellakin luottamustehtäviin oli ehdolla useita kiinnostuneita, osaavia ja motivoituneita henkilöitä. On tärkeää, että eri luottamustehtäviä hoitavat henkilöt vaihtuvat, eivätkä tehtävät pakkaudu aina samoille ihmisille. Näin järjestödemokratia myös toteutuu.

Moniarvoinen, monikasvoinen ja suvaitsevainen

Sosiaali- ja terveysalan järjestöt ovat merkittävä voimavara hyvinvoinnin edistäjinä ja ihmisoikeuksien puolustajina. SOSTEn on oltava aktiivinen yhteistyökumppani, kuunteleva, asiantunteva, sovitteleva ja myös ymmärtävä. SOSTE on onnistunut tehtävässään, kun vuoropuhelu on toimivaa. Vuoropuhelussa on oltava myös monensävyisiä ääniä. Tätä kautta rakentuu myös paras lopputulos.

Mielestäni SOSTEn keskeisin tehtävä on koota joukkoja yhteen, olla herkkä sosiaali- ja terveysjärjestöjen ääni sekä vaikuttaa vahvasti järjestöjen toimintaedellytysten parantumiseen. SOSTEn on oltava myös rohkea yhteiskunnallinen keskustelija ja vaikuttaja sekä tarjottava jäsenilleen vahvaa asiantuntemustaan ja ajankohtaista koulutusta.

SOSTEn on oltava moniarvoinen, monikasvoinen ja suvaitsevainen. Korona-aikanakin SOSTE on koonnut etänä eri keskustelufoorumeihin ja koulutustilaisuuksiin enemmän väkeä kuin koskaan aiemmin. Korona on muuttanut ja muuttaa pysyvästi myös meidän työskentelymuotojamme. Me ihmiset tarvitsemme kuitenkin toistemme kohtaamista muutenkin kuin etänä.

Tärkeää palautetta, sparrausta, tukea ja luottamusta

SOSTEn voimavara ja peruskivi on osaava, asiantunteva ja arvostettu henkilökunta. Teille työntekijät nostan hattua monessa asiassa. Asioihin perehtyminen, uusien näkökulmien hakeminen sekä laadukas ja aikataulussa etenevä valmistelu ovat asioita, joita odotin, sain ja arvostan.

Tässä yhteydessä haluan nostaa myös muutamia henkilöitä esille. Haluan kiittää SOSTEn puheenjohtajavuosistani ja hyvästä yhteistyöstä pääsihteeri Vertti Kiukasta, varapuheenjohtaja Sari Aalto-Matturia sekä valtuustojen puheenjohtajia Kristiina Kumpulaa ja Kari Mäkistä.

Lisäksi haluan kiittää SOSTEn hallituksien kaikkia jäseniä, jäsenjärjestöjen edustajia sekä koko SOSTEn toimiston väkeä hyvästä yhteistyöstä, tuesta ja luottamuksesta. Moni teistä on antanut tärkeitä palautteita (risuja tai ruusuja), haastanut, keskustellut, sparrannut ja tukenut. Kiitokset!

On elettävä ajassa ja osattava myös uudistua

SOSTEn on tulevaisuudessakin työskenneltävä vahvasti yhteiskunnan eriarvoistumisen vähentämiseksi, kansalaisten hyvinvointierojen kaventamiseksi ja hyvinvoinnin lisäämiseksi Suomessa.

On elettävä ajassa ja osattava myös uudistua. On ennakoitava, eikä vain elettävä tätä hetkeä ja aikaa. On myös luovuttava asioista, jotka eivät enää kuulu tähän päivään.

Keskeinen kysymys, johon SOSTEn on keskityttävä tiukasti, on järjestöjen toimintaedellytysten vahvistaminen ja kehittäminen.

Tarvitsemme SOSTEa moneen. Tulevaisuudessakin resurssit on kohdennettava oikein. Jos asiat halutaan tehdä hyvin, niin kaikkeen ei tietenkään voida revetä. Ollaan yhdessä rakentavia ja eteenpäin katsovia sekä tehdään yhdessä ja yhteistyössä parempaa hyvinvointia.

Päätän terveiseni sinulle Muumien sanoihin:
”Täällä on paljon sellaista, mitä ei voi ymmärtää. Mutta miksi kaiken sitten pitäisi olla ihan samanlaista kuin se tavallisesti on? Luultavasti myrskyjä onkin vain siksi, että niiden jälkeen saataisiin auringonnousu.”
”Maailma on täynnä suuria ihmeitä sille, joka on valmis ottamaan niitä vastaan.”

Jukka Tahvanainen
Näkövammaisten liiton toimitusjohtaja ja SOSTEn hallituksen puheenjohtaja 2015–2021
jukka.tahvanainen(at)nkl.fi