Tietoa sote-uudistuksesta, palvelujen kehittämisestä ja järjestöistä hyvinvointialueilla


Etusivu / Artikkelit / Tietoa sote-uudistuksesta, palvelujen kehittämisestä ja järjestöistä hyvinvointialueilla

Sosiaali- ja terveydenhuollon sekä pelastustoimen järjestämisvastuu siirtyi vuoden 2023 alussa hyvinvointialueille. Poikkeuksena on Helsingin kaupunki, joka vastaa jatkossa ainoana kuntana sosiaali- ja terveyspalvelujen sekä pelastustoimen järjestämisestä. Palvelujen kehittäminen alueilla ja Helsingissä jatkuu myös vuodenvaihteen jälkeen.

Järjestöjen sote-muutostuki tukee sote-järjestöjen osallistumista palvelujen kehittämiseen. Järjestöjen sote-muutostuki tekee yhteistyötä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) väen kanssa Tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskus -ohjelman, Työkykyohjelman, Suomen kestävän kasvun ohjelman kautta.

Tältä sivulta löydät pääsyn:

Tietoa sote-uudistuksesta ja palvelujen kehittämishankkeista kansallisesti

Sosiaali- ja terveydenhuollon ja pelastustoimen uudistuksen taustasta, tavoitteista ja aikataulusta löydät tietoa soteuudistus.fi-sivustolta, josta vastaa sosiaali- ja terveysministeriö. Sivustolta löydät tietoa myös muun muassa palveluiden kehittämisestä, sote-uudistuksen keskeisestä lainsäädännöstä ja toimeenpanon kansallisesta organisoinnista.

Järjestöt ja julkinen sektori palveluja kehittämässä

Painopisteen siirtäminen raskaista palveluista ehkäisevään ja ennakoivaan toimintaan sekä asiakaslähtöisyyteen edellyttää eri toimijoiden yhteistyötä. Tätä edistävät yhdessä Järjestöjen sote-muutostuki -yhteistyökokonaisuus, Tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskus -ohjelma, Työkykyohjelma ja Suomen kestävän kasvun ohjelma.

Yhteistyön tavoitteet

Tavoitteita toteutetaan yhteistyöllä niin kansallisella kuin alueellisellakin tasolla. Yhteistyö tarkoittaa esimerkiksi teemallisia tapahtumia sekä tiedon jakamista julkisen sektorin ja järjestöjen yhteistyön hyvistä käytännöistä ja toimintamalleista.

Tietoa hyvinvointialueista ja järjestöistä hyvinvointialueilla

Etelä-Karjala

Etelä-Pohjanmaa

Etelä-Savo

Helsinki

Itä-Uusimaa

Kainuu

Kanta-Häme

Keski-Pohjanmaa

Keski-Suomi

Keski-Uusimaa

Kymenlaakso

Lappi

Länsi-Uusimaa

Pirkanmaa

Pohjanmaa

Pohjois-Karjala

Pohjois-Pohjanmaa

Pohjois-Savo

Päijät-Häme

Satakunta

Vantaa ja Kerava

Varsinais-Suomi

Tästä Järjestöjen sote-muutostuen pääsivulle.