Skip to content

Sekä hyvinvointialueiden että kuntien on tuettava järjestöjä sote-uudistuksen toteuduttua – katso malleja siihen, miten järjestöjä voidaan avustaa jatkossa

9.12.2021 9.00

Sote-uudistus
Järjestöjen sote-muutostukiAluevaalitSote-järjestötSote-uudistus

Miten järjestöjen kunta-avustusten ja niiden käyttämien tilojen käy sote-uudistuksessa? Tämä kysymys on askarruttanut sosiaali- ja terveysjärjestöjä sote-uudistuksen edetessä.

Kunnat ovat perinteisesti tukeneet sote-järjestöjä esimerkiksi rahallisin toiminta-avustuksin tai tarjoamalla tiloja järjestöjen toiminnalle. Sote-uudistus on herättänyt kysymyksiä tukemisen jatkosta, sillä uudistuksen myötä sosiaali- ja terveyspalvelut, pelastustoimen tehtävät sekä monet kunnan omistamat tilat siirtyvät kunnilta hyvinvointialueille.

”Sosiaali- ja terveysjärjestöt eivät katoa kunnista uudistuksen toteutumisen myötä, vaan kunnissa toimii jatkossakin sote-yhdistyksiä, jotka edistävät kuntalaisten hyvinvointia ja terveyttä. Myös sote-uudistuksen lainsäädäntö edellyttää, että niin kunnat kuin hyvinvointialueetkin edistävät hyvinvoinnin ja terveyden eteen toimivien järjestöjen toimintaedellytyksiä”, muistuttaa Järjestöjen sote-muutostuen tutkija Janne Haikari.

Malleja järjestöjen avustamiseen on jo olemassa

Hyvinvointialueiden ja kuntien ei tarvitse lähteä liikkeelle tyhjästä, kun ne alkavat pohtia järjestöjen avustamisen tulevaisuutta. Eri puolilla Suomea on jo olemassa ja kehitteillä malleja siihen, miten hyvinvointialueet ja kunnat voivat tukea järjestöjä.

”Esimerkiksi kuntien ja kuntayhtymien välille on osassa Suomea jo luotu avustusmalleja, joissa vastuuta eri järjestöryhmien avustamisesta on jaettu harkiten”, Janne Haikari sanoo.

Järjestöjen sote-muutostuki on koonnut diasarjaan tietoja siitä, miten järjestöjä aiotaan avustaa tai avustetaan esimerkiksi Satakunnassa, Kymenlaaksossa ja Etelä-Savossa.

Lue lisää Innokylästä: Järjestöjen toimintaedellytykset sote-uudistuksessa – tukea ja malleja järjestöjen avustamiseen sote-Suomessa (pdf)

”Järjestöjen avustamisen voi toteuttaa monella tavalla. Muutamia yleisempiä neuvoja voi kuitenkin antaa: Järjestöjen avustamisen tapaa pohdittaessa hyvinvointialueiden ja kuntien on hyvä tutustua paikallisten järjestöjen toimintaan, etsiä järjestökentältä omien tehtäviensä toteuttamiseen sopivat kumppanit sekä luoda yhteiset linjaukset avustamiseen yhdessä järjestöjen kanssa”, Janne Haikari listaa.

1. Tutustu järjestöihin, 2. Etsi järjestökumppani, 3. Avustamisen suunnittelu

Järjestöjen sote-muutostuki auttaa järjestöjä matkalla sote-Suomeen

SOSTEn ja alueellisten verkostojärjestökumppaneiden muodostama Järjestöjen sote-muutostuki työskentelee sen puolesta, että järjestöt varmistavat paikkansa ihmisten osallisuuden, terveyden ja hyvinvoinnin sekä turvallisuuden takaajina sote-uudistuksen jälkeisessä Suomessa.

Lisätietoja antaa tutkija Janne Haikari.

Muut teeman artikkelit

Uutinen

23.5.2022 09:27

SOSTE etsii hallinnon asiantuntijaa

Sote-järjestöt Etsimme hallinnon asiantuntijaa vastaamaan SOSTEn hallinnon sujuvasta arjesta yhdessä sisäisten palveluiden osaavan ja ammattitaitoisen henkilöstön kanssa. SOSTEn hallinnon asiantuntijana vastuullasi on järjestön johdon avustavat tehtävät sekä erilaiset järjestöhallinnon käytännön asiat. Vastaat muun muassa pääsihteerin kalenterista, johdon tapaamisten, kokousten sekä matkojen järjestelyistä, jäsenrekisterin ylläpidosta sekä hallinnon asiakirjamateriaalien kokoamisesta ja arkistoinnista. Lisäksi toimenkuvaasi kuuluu teknisenä tukena toimiminen […]

Uutinen

11.5.2022 10:00

Järjestöbarometri: Korona verottanut sosiaali- ja terveysalan paikallisyhdistysten toimintaa ja toimintaedellytyksiä

Järjestöbaro Lokakuussa julkaistavan Järjestöbarometri 2022 -kyselyn ennakkotietojen mukaan kuluneet kaksi koronavuotta ovat kaventaneet toimintaa ja sen edellytyksiä sosiaali- ja terveysalan paikallisyhdistyksissä. Kolmella neljästä (75 %) paikallisesta sosiaali- ja terveysalan yhdistyksestä toiminnan kokonaismäärä on supistunut kahden viime vuoden aikana. Toimintaan osallistuvien joukko on vähentynyt 60 prosentissa ja vapaaehtoisten 45 prosentissa yhdistyksistä. Tiedot perustuvat SOSTEn tammi-helmikuussa tekemään Järjestöbarometri-kyselyyn. […]

Uutinen

11.5.2022 07:00

SOSTEn eduskuntavaalitavoitteet: Luottamuksella ja yhdenvertaisuudella kohti kestävää kasvua

Eduskuntavaalit SOSTEn vaalitavoitteet on julkaistu. Niissä korostuvat hyvinvointitalous: investoinnit sosiaaliturvaan, talouskasvun rakentaminen kaikkien työllisyyttä parantamalla, asiakasmaksujen kohtuullisuus sekä ilmastotoimien sosiaalinen oikeudenmukaisuus. Keskeistä on myös järjestöjen autonomian ja toimintaedellytysten turvaaminen kansakunnan resilienssin vahvistamiseksi. Kansanterveyttä SOSTE ehdottaa edistettävän ottamalla käyttöön terveellisiin ruokavalintoihin kannustavan terveysveron. Lue lisää: SOSTEn eduskuntavaalit 2023 -sivut Järjestöjen tuesta ja avusta on pidettävä kiinni Demokratian […]