Selvitys: Järjestöillä vahva asema päivätoiminnan tuottajina – etenkin päihdekuntoutujien palvelut ja kuntouttava työtoiminta usein järjestöjen käsissä


Etusivu / Uutiset / Selvitys: Järjestöillä vahva asema päivätoiminnan tuottajina – etenkin päihdekuntoutujien palvelut ja kuntouttava työtoiminta usein järjestöjen käsissä

Järjestöillä on vahva jalansija etenkin päivätoimintapalveluiden tuottajina. Erilaisille ihmisryhmille päivätoimintaa tuottavista yksityisistä palveluntuottajista järjestömuotoisia oli viime vuonna 46 prosenttia, ilmenee SOSTE Suomen sosiaali ja terveys ry:n tuoreesta selvityksestä.

Selvitys tarkasteli järjestömuotoisten tuottajien sosiaali-, varhaiskasvatus- ja terveyspalveluita vuonna 2020. Päivätoimintaan kuuluvista palveluista etenkin päihdekuntoutujien päivä- ja palvelukeskukset olivat vankasti järjestöjen käsissä: niissä järjestömuotoisten tuottajien osuus yksityisistä palveluntuottajista oli peräti 87 prosenttia. Kuntouttavassa työtoiminnassa järjestömuotoisten tuottajien osuus yksityisistä palveluntuottajista oli lähes yhtä suuri eli 86 prosenttia.

Selvityksen tehnyt SOSTEn tutkija Juha Peltosalmi arvioi, että järjestöjen vahvaa asemaa päivätoiminnassa selittävät ainakin pitkä kokemus ja erityisasiantuntemus päivätoimintapalveluiden tuottamisesta.

”Päivätoimintapalvelut erilaisille erityisryhmille ovat perinteisesti kuuluneet monien järjestöjen palvelutoimintaan. Vaikka alalle on syntynyt myös yritysmuotoista toimintaa, järjestöjen asema on pysynyt vahvana. Tärkeää on tietysti myös se, että kyseisillä palveluilla – esimerkiksi kuntouttavalla työtoiminnalla – on kysyntää”, Peltosalmi sanoo.

Selvityksen perusteella järjestöillä on päivätoimintapalveluiden lisäksi vahva asema myös varhaiskasvatuspalveluissa. Varhaiskasvatuspalveluita tuottavista yksityisistä palveluntuottajista järjestömuotoisia oli viime vuonna 42 prosenttia.

Järjestömuotoisten tuottajien sosiaali-, varhaiskasvatus- ja terveyspalvelut vuonna 2020 –selvitys perustuu sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontaviraston Valviran rekisteritietoihin marraskuulta 2020. Selvityksessä tarkastellaan järjestömuotoisesti eli rekisteröityjen yhdistysten ja säätiöiden itse tuottamia sosiaali-, varhaiskasvatus- ja terveyspalveluja. Niihin eivät siis sisälly järjestöjen yhtiöittämät palvelut, jotka tilastoituvat selvityksessä käytetyissä rekisteritiedoissa yritysten palvelutuotannoksi.

Järjestömuotoisten palveluntuottajien määrä pudonnut hieman, toimintayksiköt vähentyneet etenkin terveyspalveluissa

Yksityisiä sosiaali-, varhaiskasvatus- ja terveyspalveluja tuotti Suomessa viime marraskuun rekisteritietojen perusteella yhteensä 869 järjestömuotoista tuottajaa. Niistä sosiaali- ja varhaiskasvatuspalveluiden tuottajia oli 784, terveyspalveluiden tuottajia 193 ja sekä sosiaali- että terveyspalveluita tuottavia 108.

Vuoteen 2015 verrattuna järjestömuotoisten palveluntuottajien määrä väheni hieman sekä sosiaali- ja varhaiskasvatuspalveluissa (5 %) että terveyspalveluissa (7 %). Myös järjestömuotoisten tuottajien toimintayksiköiden määrä väheni vuoteen 2015 verrattuna hieman sosiaali- ja varhaiskasvatuspalveluissa (6 %) mutta etenkin terveyspalveluissa (20 %). Toimintayksiköt voivat tarkoittaa esimerkiksi päiväkeskuksia, asumispalveluyksiköitä, kuntoutuslaitoksia tai lääkärin toimipisteitä.

”Toimintayksiköiden vähenemisessä voi olla kyse siitä, että osa järjestöistä pyrkii tiivistämään omaa palvelutuotantoaan keskittymällä entistä enemmän ydinalueisiin karsien yksittäisiä palvelumuotoja tai paikkakuntia, joissa niiden yksiköitä toimii”, Juha Peltosalmi arvioi.

Selvitys sisältää lisäksi tietoja järjestömuotoisten sosiaali-, varhaiskasvatus ja terveyspalvelujen tuottajien ja niiden toimintayksiköiden määristä maakunnittain.

Lataa Järjestömuotoisten tuottajien sosiaali-, varhaiskasvatus- ja terveyspalvelut vuonna 2020 -selvitys (pdf)

Selvityksen tietoja voi tarkastella myös SOSTEn Sote-järjestöt palveluntuottajina -verkkosivulla.

Lisätietoja antaa SOSTEn tutkija Juha Peltosalmi.