Hallituksen kehysriihi ei ratkaisut terapia- ja kuntoutustakuun tulevaisuutta


Etusivu / Uutiset / Hallituksen kehysriihi ei ratkaisut terapia- ja kuntoutustakuun tulevaisuutta

Tarve hoitoon pääsyn parantamiselle on yhteiskunnassamme kriittinen. Koronakriisin jäljiltä Suomessa on massiivinen hoito- ja palveluvelka.

Sosiaali- ja terveydenhuoltoa on aiemmin ohjattu valtionavustuksilla edistämään ripeää hoitoon pääsyä. Hoitojonojen purkamiseen on osoitettu varoja EU:n elpymis- ja palautumisvälineen kautta. Myös uusi hoitotakuulainsäädäntö on käynyt läpi lausuntokierroksen ja se odottaa eduskunnan käsittelyä. Tavoitteena on, että hallituksen esitys annetaan eduskunnalle vielä tänä keväänä. SOSTE korostaa, että laki on tärkeää saada voimaan aiotussa aikataulussa. Hoitotakuulle myönnetty rahoitus osaltaan varmistaa, että näin todella käy.

Viime syksyn budjettiriihessä hoitotakuun toteutusta varten tehtiin 50 miljoonan euron kehysvaraus vuodelle 2023 julkisen talouden suunnitelmaan sisältyneen 45 miljoonan euron rahoituksen lisäksi. Rahoitus kokonaisuudessaan luvattiin ratkaista vuosien 2023–2026 julkisen talouden suunnitelman yhteydessä. Nyt kehysriihessä varauduttiin määrärahan kasvattamiseen 130 miljoonaan euroon suunnitelmakaudella. Rahan kohdentamisen yksityiskohdat täsmentyvät vasta myöhemmin, kun hallituksen esitystä valmistellaan.

Hoitotakuun onnistumisen kannalta keskeinen merkitys on myös sillä, onko meillä tarpeeksi osaava työvoimaa.

Mitä hyvää

Mitä huonoa tai epäselvää

Mitä ensi vaalikaudella pitäisi tehdä

Lue lisää SOSTEn kehysriihikannanotosta: SOSTE vaatii hallitusta kiirehtimään sosiaaliturvaetuuksien indeksitarkistusta