Järjestöt herättelivät kansanedustajia torjumaan köyhyyttä Eduskunnan köyhyyspäivässä

Piirroskuvassa henkilö auttaa toista ylös mustasta aukosta.

Etusivu / Uutiset / Järjestöt herättelivät kansanedustajia torjumaan köyhyyttä Eduskunnan köyhyyspäivässä

Eduskunnassa vietettiin 6.10. ensimmäistä kertaa köyhyyspäivää. Köyhyyspäivän järjesti Eduskunnan Köyhyysryhmä.

Kansanedustajat, heidän avustajansa ja muu eduskunnan henkilöstö oli kutsuttu vierailemaan näyttelyalueella, jossa esiteltiin köyhyystietoa eri näkökulmista sekä ratkaisuehdotuksia köyhyyden vähentämiseksi. Lisäksi kaikissa eduskunnan ravintoloiden pöydissä oli esillä tietoa köyhyydestä.

Järjestöt tekevät pitkäjänteistä työtä köyhyyden torjumiseksi

Useat järjestöt tekevät työtä köyhyyden ehkäisemiseksi sekä helpottaakseen köyhien ihmisten tilannetta. Ne tarjoavat vertaistukea ja järjestävät palveluja eri potilasryhmille, lapsiperheille, työttömille, ylivelkaantuneille, maahanmuuttajille ja useille muille ryhmille. Järjestöt muun muassa ylläpitävät auttavia puhelimia, neuvovat etuusasioissa, jakavat ruoka-apua, myöntävät avustuksia lapsiperheille, tarjoavat digitukea sekä talous- ja velkaneuvontaa.

Päivän aikana eduskuntaan kokoontui noin 30 eri järjestöä ja muuta toimijaa esittelemään köyhyyden vastaista toimintaansa ja ehdotuksiaan köyhyyden vähentämiseksi.

Köyhyyspäivä mahdollisti rauhalliset keskustelut kansanedustajien kanssa

Päivän mittaan tilaisuudessa kävi useita kansanedustajia sekä heidän avustajiaan keskustelemassa järjestöjen kanssa köyhyyskysymyksistä. Myös samana päivänä töihin palannut ministeri Krista Kiuru vieraili paikalla.

Tilaisuudessa paikalla olleilta järjestöiltä saatu palaute oli pääosin myönteistä. Vierailijoita olisi voinut käydä paikalla enemmänkin. Myönteisenä kuitenkin koettiin, että päivän aikana ehti käydä useita hyviä ja kiireettömiä keskusteluja kansanedustajien kanssa. Eduskunnan köyhyyspäivä todettiin konseptiksi, jota kannattaa jatkaa ja kehittää.

Ensi hallituskaudella jatkettava köyhyysryhmän työtä

Köyhyyden vähentäminen on pitkäjänteistä työtä. SOSTE näkee tärkeänä, että tulevallakin hallituskaudella eduskuntaan perustetaan köyhyysryhmä. Se toivottavasti päättää myös jatkaa köyhyyspäivän perinnettä ja yhä useampi kansanedustaja on kiinnostunut köyhyyden syistä ja niihin puuttumisesta. Tulemme uuden eduskunnan valinnan jälkeen aktiivisesti edistämään köyhyysryhmän kasaamista, koska köyhyyden torjumisessa tarvitaan kaikkia.