Joulu voi kärjistää köyhyyden ja ulkopuolisuuden kokemuksia


Etusivu / Uutiset / Joulu voi kärjistää köyhyyden ja ulkopuolisuuden kokemuksia

Köyhyyttä kutsutaan usein viheliäiseksi ongelmaksi. Se sulkee monia ulos vallitsevasta elämäntavasta ja aiheuttaa erilaisuuden, usein häpeän, ja eriarvoisuuden tunnetta. Monilla köyhyys vähentää sosiaalisia suhteita ja lisää yksinäisyyttä.

Tänään 16.12. julkistettujen Tilastokeskuksen tilastojen perusteella vuonna 2020 pienituloisia oli 678 800 henkilöä eli 12,5 prosenttia väestöstä. Pienituloisia lapsia oli 114 300 eli 11,1 prosenttia. Kotitalous on määritelmällisesti pienituloinen silloin, kun sillä on käytettävissään alle 60 prosenttia väestön mediaanitulosta. Pienituloisten määrä väheni edellisestä vuodesta.

Suomen kaltaisissa vauraissa länsimaissakin on ihmisiä, jotka eivät pääse mukaan yhteiskunnassa yleisesti oletettuun elämäntapaan ja saavuta yleisesti määriteltyä vähimmäiselintasoa.

Joulunaikaan köyhyys voi tuntua erityisen viheliäiseltä

Kun joka puolella mainostetaan joululahjoja ja -herkkuja, joihin itsellä ei ole varaa, ulkopuolisuuden ja yksinäisyyden kokemukset voivat syventyä. Usein erityisen raskaalta tuntuu lasten jääminen paitsi siitä joulusta, jota koulukavereiden perheissä vietetään.

Järjestöt tekevät monipuolista työtä köyhien ihmisten auttamiseksi, myös jouluna. SOSTE on koonnut tietoja niiden joulunajan palveluista. Listalta löytyy esimerkiksi tietoa erilaisesta kriisi- ja keskusteluavusta, kohtaamispaikoista sekä eri toimijoiden lapsille ja nuorille järjestämästä toiminnasta ja palveluista. Joulunakin on joku joka kuuntelee ja auttaa.

Lue lisää: SOSTE: Onneksi on joku – myös jouluna: järjestöjen joulun aikana tarjoamia palveluita

Myös EAPN-Fin on koonnut listan joulukeräyksistä, joilla tuetaan vähävaraisia perheitä.

Lue lisää: EAPN-Fin: Joulukeräyksillä tuetaan vähävaraisia perheitä

Joulunajan ruokajakelut ja yhteisruokailut eri puolilta Suomea löytyvät ruoka-apu.fi-palvelusta. Palvelusta löydät ajantasaiset tiedot ruoka-aputapahtumista ja yhteisöllisistä ruokailuista valitsemallasi alueella.

Lue lisää: Ruoka-apu.fi – enemmän kuin ruokaa

EAPN-Fin on köyhyyden vähentämiseksi toimivien yhteistyön verkosto

Suomen köyhyyden vastainen verkosto EAPN-Fin lisää köyhyyttä kokeneiden ihmisten osallisuutta, kohentaa köyhyydessä elävien asemaa, edistää sosiaalisia oikeuksia, perusturvaa, hyvinvointia ja itsenäistä suoriutumista. Verkosto on avoin kaikille köyhyyttä ja syrjäytymistä vastaan toimiville järjestöille, ryhmille ja ihmisille. EAPN-Fin on osa Euroopan laajuista The European Anti-Poverty Networkia.

EAPN-Finin Köyhyysvahti-raportissa käydään läpi tuoreimpia suomalaista köyhyyttä koskevia tilastotietoja ja esitetään verkoston näkemyksiä köyhyyden vähentämiseksi.

Lue lisää: EAPN-Fin: Köyhyysvahti 2021 (pdf)