Sosiaali- ja terveysministeri Hanna Sarkkinen puolustaa sosiaali- ja terveysjärjestöjen rahoitusta ja itsenäistä toimintaa


Etusivu / Uutiset / Sosiaali- ja terveysministeri Hanna Sarkkinen puolustaa sosiaali- ja terveysjärjestöjen rahoitusta ja itsenäistä toimintaa
Sosiaali- ja terveysministeri Hanna Sarkkinen
Sosiaali- ja terveysministeri Hanna Sarkkinen (Kuva: Lauri Heikkinen / valtioneuvoston kanslia)

Sosiaali- ja terveysministeri Hanna Sarkkinen muistuttaa kirjoituksessaan, että järjestöt tuottavat tärkeitä palveluita ja toimintoja, mutta niillä on myös demokratiarooli. ”Kansalaistoiminta ja kansalaisjärjestöt ovat kansanvallan kivijalka. Ilman aktiivista ja itsenäistä kansalaisyhteiskuntaa ei ole toimivaa demokratiaa”.

Sarkkisen mukaan sosiaali- ja terveysjärjestöjen rahoituspohjan vaarantumisella voisi olla vakavia vaikutuksia hyvinvoinnin ja eriarvoisuuden kannalta. “Järjestöjen toiminnan supistuessa moni järjestöjen toiminnan piirissä oleva ihminen voisi jäädä ilman tukea ja vastaavasti julkisten palvelujen kysyntä voisi kasvaa”, muistuttaa Sarkkinen.

Järjestöissä tehtävän työn tulevaisuus ja järjestöjen toiminnan autonomia ovat puhuttaneet paljon järjestökenttää. Helmikuussa julkaistu Liikasen työryhmän raportti esitteli neljä eri vaihtoehtoa rahapelitoiminnan tuottojen uudistamiseksi. SOSTE pitää uudistusta tarpeellisena, jotta järjestöjen tekemä työ turvataan, vaikka Veikkauksen tuotot ovat pienentyneet.

”Mikäli järjestöjen rahoitus päätetään siirtää suoraan valtion budjettiin, on tärkeää varmistaa kansalaisjärjestökentän itsenäisyys. Järjestöjen rahoitus ei voi seilata ennakoimattomasti poliittisten suhdanteiden mukaan. Järjestöjen on uskallettava arvostella valtaapitäviä pelkäämättä budjettileikkauksia. Tarvitaan siis palomuureja, jotka varmistavat järjestöjen autonomian ja rahoitustason ennustettavuuden”, vaatii ministeri Sarkkinen kirjoituksessaan.

Lue sosiaali- ja terveysministeri Hanna Sarkkisen kirjoitus kokonaisuudessaan STM:n sivuilta:https://stm.fi/-/sosiaali-ja-terveysjarjestojen-itsenainen-toiminta-on-turvattava-tulevassa-rahoitusmallissa.