Sosiaaliturvan uudistamisessa korjattava myös indeksisuojan aukot 


Etusivu / Uutiset / Sosiaaliturvan uudistamisessa korjattava myös indeksisuojan aukot 

SOSTEn tuore selvitys Sosiaaliturvajärjestelmän epäloogisuuksia: indeksisuojan aukot pureutuu sosiaaliturvajärjestelmämme indeksisuojan puutteisiin. Osa etuuksista tai niiden tulorajoista ja suojaosista on jätetty vaille korotuksia useammaksi kymmeneksi vuodeksi.

Valtiotieteen tohtori Pertti Honkanen on kirjoittanut SOSTElle selvityksen, jossa on käyty läpi indeksisuojan puutteita sosiaaliturvajärjestelmässämme.

”Selvityksen perusteella on selvästi nähtävissä, että indeksisuojan aukot kohdistuvat lähes aina pienituloisimpiin ja heikoimmassa asemassa oleviin ihmisryhmiin”, kertoo SOSTEn erityisasiantuntija Anna Järvinen.

Kyse ei ole niinkään Suomen sosiaaliturvan tasosta tai kattavuudesta, vaan yksittäisistä ongelmakohdista, jotka voivat aiheuttaa vaikeuksia tai käytännössä tiukentaa kansalaisten oikeutta sosiaaliturvaan ja erilaisiin etuuksiin. Sosiaaliturvaan liittyvät ongelmat ovat ajankohtaisia, koska sosiaaliturvan uudistamista pohtii parhaillaan parlamentaarinen komitea.

Lue lisää: Sosiaali- ja terveysministeriö: sosiaaliturvauudistus

”Monet selvityksen esiin nostamat aukot ovat helposti korjattavissa. Teknisillä muutoksilla lakeihin voitaisiin nyt indeksisuojan ulkopuolella olevat etuudet, tulorajat ja verovähennykset sitoa indeksiin”, jatkaa Anna Järvinen.

Selvitys nosti esiin ongelmia seuraavissa etuuksissa

Lapsilisä on kokonaan indeksisuojan ulkopuolella.

Indeksisuoja puuttuu muutamista tulorajoista:

Indeksiin ei ole sidottu niin sanottuja suojaosia, jotka turvaavat sen, että tiettyyn tulorajaan asti työtulot jätetään sosiaaliturvan tarveharkinnassa huomiotta:

Tuloverotuksessa on edelleen muutamia ns. sosiaalisia verovähennyksiä, joita ei ole sidottu indeksiin:

Lue lisää: SOSTE: sosiaaliturvauudistus