SOSTE esittää uuden järjestötoiminnan avustuskeskuksen perustamista


Etusivu / Uutiset / SOSTE esittää uuden järjestötoiminnan avustuskeskuksen perustamista

Uutista päivitetty 9.11.2021 klo 14.24 lisäämällä linkki artikkeliin Järjestötoiminnan avustuskeskus.

SOSTE esittää, että järjestöjen perusrahoitus siirretään uuteen järjestötoiminnan avustuskeskukseen, joka perustaisiin joko osaksi oikeusministeriötä tai valtioneuvoston kansliaa.

Laaja-alaiseen valtionavustuskeskukseen siirtyisi nykyisen Veikkaus Oy:n voittovaroja saavien järjestöjen yleishyödyllisen toiminnan yleisavustusten valmistelu, jakaminen ja seuranta. Tulevaisuudessa avustuskeskuksen toiminnan piirissä olisivat liikunta-, nuoriso-, tiede-, taide-, sosiaali- ja terveysalan yhdistykset ja säätiöt.

”Uskomme, että järjestötoiminnan yhteinen avustuskeskus tehostaisi valtionavustustoiminnan hallinnointia nykyisestä sekä yhdenmukaistaisi avustuskäytäntöjä”, kertoo SOSTEn pääsihteeri Vertti Kiukas.

Järjestöjen perusrahoituksen siirtyminen uuteen parlamentaarisesti johdettuun avustuskeskukseen mahdollistaa kansalaisyhteiskunnan vakaan, ennakoitavan ja autonomisen kehittymisen. Yhteisen avustuskeskuksen kautta on myös mahdollista koota yhteen rahoitetun toiminnan tietopohjaa ja näkyvyyttä.

”Viime vuosina eri puolilta maailmaa, myös Euroopasta, on saatu huolestuttavia esimerkkejä, miten kansalaisyhteiskuntaa on ajettu eri tavoin ahtaalle tai toimintaa on jopa kielletty. Laaja-alainen avustuskeskus vahvistaisi suomalaisen kansalaisyhteiskunnan pitkäjänteistä kehittymistä ja antaisi turvaa mahdollisten taloudellisten suhdannevaihteluiden tai poliittisten virtauksien varalle”, muistuttaa SOSTEn hallituksen puheenjohtaja Eija Koivuranta.

”Ihmisten arjen tuntemisesta nouseva järjestöjen auttamistyö tarvitsee hallituskausien yli jatkuvaa turvaa. Laaja-alainen auttamiskeskus mahdollistaa nykyistä paremmin hallinnollisten rajapintojen yli tapahtuvaa järjestöjen auttamistoimintaa”, jatkaa Eija Koivuranta.

SOSTEn esityksessä järjestöjen hanke- ja projektirahoitus säilyy eri ministeriöillä, jolloin ministeriöillä on muun muassa mahdollisuus reagoida nopeasti ajankohtaisiin yhteiskunnallisiin tilanteisiin. Näin toimittiin esimerkiksi, kun STM myönsi ylimääräisen avustuksen järjestöille koronan haittojen torjuntaan.

Järjestörahoituksen tulevaisuutta linjataan Rahapelituotoilla rahoitettujen toimintojen rahoitusmalli -hankkeessa, jonka parlamentaarisessa seurantaryhmässä SOSTEn edustajana on Eija Koivuranta.

Lue lisää: PDF-esitys: Järjestötoiminnan avustuskeskus, julkaistu 4.11.2021, päivitetty 8.11.2021

Lue lisää: SOSTEn artikkeli, jossa toimintamallia kuvataan: Järjestötoiminnan avustuskeskus, julkaistu 9.11.2021

Lisätietoja antavat SOSTEn hallituksen puheenjohtaja Eija Koivuranta ja pääsihteeri Vertti Kiukas.