Terveysvero eteni askeleen verran budjettiriihessä – uudistus ei kuitenkin saa jäädä puolitiehen


Etusivu / Uutiset / Terveysvero eteni askeleen verran budjettiriihessä – uudistus ei kuitenkin saa jäädä puolitiehen

SOSTE ja sote-järjestöt ovat jo useamman vuoden ajaneet laaja-alaisen terveysveron käyttöönottoa Suomessa. Vero iskisi tuotteisiin, joissa on liikaa sokeria, suolaa tai kovaa rasvaa. Epäterveellinen ruokavalio lisää väestön sairastavuutta ja aiheuttaa kustannuksia sekä yksilöille että yhteiskunnalle erityisesti terveydenhuollon menojen kasvuna. Tämä on kaikkien tiedossa ja tähän on puututtava ripeästi.

Kuluttajien lisäksi terveysverolla olisi vaikutusta teollisuuteen. Oikein porrastettu ainesosaperusteinen vero ohjaisi yrityksiä kehittämään ja tarjoamaan parempia elintarvikkeita ja pienempiä annoskokoja, joissa veron vaikutus hintaan on alhaisempi. Ruokaympäristömme tukisi siten terveellisempiä valintoja.

Toivon kipinä asian etenemisestä syttyi ensimmäisen kerran, kun terveysvero mainittiin nykyisen hallituksen ohjelmassa. Kirjauksen mukaan hallitusohjelmassa luvataan selvittää mahdollisuus ottaa käyttöön kansanterveyttä edistävä vero, joka kohdistuisi esimerkiksi sokeriin.

Asia konkretisoitui ensimmäisen kerran nyt syksyn budjettiriihessä, kun terveysveron valmistelu jopa nostettiin budjettiriihen tuloksia ruotivan tiedotustilaisuuden dioihin. Riihitiedotteen mukaan hallitus päätti ensivaiheessa muokata virvoitusjuomaveroa terveysperusteiseen suuntaan siten, että muutokset tulevat voimaan vuonna 2023. Samaisen kirjauksen mukaan ”toisessa vaiheessa valmistellaan veromalli, jolla terveysperusteisen veron veropohjaa laajennetaan terveysperusteisesti myös muihin tuoteryhmiin”. Mitä siis tulee tapahtumaan ja mitä on odotettavissa?

Mitä hyvää

Mitä huonoa tai epäselvää

Mitä pitäisi tehdä?

Lue lisää: SOSTEn terveysveromalli