Skip to content

SOSTEn terveysveromalli

SOSTE esittää terveysperusteista veroa, joka kohdistuisi laaja-alaisesti suolaan, sokeriin ja tyydyttyneeseen rasvaan. Epäterveellinen ruokavalio lisää väestön sairastavuutta ja aiheuttaa kustannuksia sekä yksilöille itselleen että yhteiskunnalle erityisesti julkisen terveydenhuollon menojen kasvuna.

On vankka näyttö siitä, että verotuksella voidaan vaikuttaa kulutuskäyttäytymiseen. SOSTEn terveysveromallissa esitetään valmisteveroa, joka olisi kokonaissokerimäärään perustuvan sokeriveromallin ja tuotekohtaisen makeisveromallin yhdistelmämalli, ja se kohdistuisi tuotteisiin, joissa on korkea sokeri-, suola- tai rasvapitoisuus.

Lue selvitys terveysverosta

SOSTEn laatima selvitys osoittaa, ettei terveysperusteiselle valmisteverolle ole olemassa oikeudellisia esteitä ja sellainen tulisi ottaa käyttöön mahdollisimman pian.

Lataa SOSTEn selvitys terveysperusteisesta valmisteverosta (pdf, 240 kt)

Hyödynnä myös selvityksestä laadittu pdf-muotoinen PowerPoint-esitys.

Jos halutaan vähentää rasvan, suolan ja sokerin käyttöä, verotus on tällä hetkellä käyttämätön työkalu. Uuden terveysveron valmistelu on käynnistettävä välittömästi, jotta se voidaan ottaa käyttöön jo tämän hallituskauden aikana.

– SOSTEn pääsihteeri Vertti Kiukas

Ajankohtaista terveysverosta

Uutinen

25.3.2020 09:00

SOSTEn suositukset kehysriiheen: terveysvero ja järjestöille lisäresursseja koronatalkoisiin

Vuoden 2020 kehysriihen valmistelu tapahtuu erittäin suuren taloudellisen ja yhteiskunnallisen epävarmuuden vallitessa koronavirustilanteen muututtua pandemiaksi. SOSTE antaa tukensa hallituksen ja eduskunnan toimille, joilla epidemiatilanne meillä ja muualla saadaan nopeasti hallintaan. Terveydenhuollon resurssien turvaaminen ja järjestelmään kohdistuvan paineen hillintä rajoitustoimin ovat tulevina kuukausina niitä toimia, joihin myös talouspolitiikan keinoin on vastattava. Järjestöille lisäresursseja koronatalkoisiin Koronaviruksen leviämisen […]

Uutinen

10.3.2020 08:50

SOSTE esittää Suomeen uutta terveysperusteista valmisteveroa

SOSTE Suomen sosiaali ja terveys ry esittää Suomeen terveysperusteista veroa, joka kohdistuisi laaja-alaisesti suolaan, sokeriin ja tyydyttyneeseen rasvaan. Vero kohdistuisi valikoituun hyödykeryhmään, ja verorasitus kasvaisi tuotteen sokeri-, rasva- tai suolapitoisuuden lisääntyessä. Veronalaiset tuotteet määräytyisivät sen perusteella, edistääkö niiden verottaminen terveellistä ravitsemusta. Laaja-alainen vero muuttaisi parhaassa tapauksessa sekä kuluttajien että tuottajien käyttäytymistä ja tekisi saatavilla olevista […]