Tukea ja apua on saatavilla myös jouluna – Järjestöjen tarjoama tuki ja apu koottu yhteen paikkaan 


Etusivu / Uutiset / Tukea ja apua on saatavilla myös jouluna – Järjestöjen tarjoama tuki ja apu koottu yhteen paikkaan 

Joulu on juhlista eniten lasten: odotus yhdessäolosta, kuusesta, koristeista, lahjoista, lämpimästä tunnelmasta. Jokainen vanhempi haluaisi antaa lapselleen muistot ihanista lapsuuden jouluista. Monilla unelmat kuitenkin murskautuvat raskaan elämäntilanteen alle. Järjestöt auttavat joulunakin, ettei näin kävisi.

Esimerkkejä järjestöjen tuesta ja avusta:   

SOSTE on kerännyt yhteen paikkaan verkkosivuilleen järjestöjen jouluna ja vuodenvaihteessa tarjoamaa tukea ja apua.

Kiristynyt talous huolettaa myös lapsia

Korona-aika, kiristyvä talous ja epävakaa maailmantilanne näkyvät lasten ja nuorten kasvaneina huolina, etenkin pienituloisissa perheissä. Niiden lapsista ja nuorista 85 prosenttia koki, että perheellä on haasteita selviytyä menoistaan. Tämä käy ilmi Pelastakaa Lapset ry:n Lapsen ääni 2022 -kyselystä, jonka vastaajat ovat lapsia ja nuoria.

Pienituloisissa perheissä keinoja kuormituksesta palautumiseen on vähän, ja heikko taloustilanne voi näkyä myös perheen sisäisinä jännitteinä, stressinä ja mielenterveyden haasteina. “Lapsen ääni -kyselyn viesti on hyvin huolestuttava. Pienituloisissa perheissä peräti 42 prosenttia lapsista koki hyvinvointinsa huonoksi ja 24 prosenttia lapsista koki, ettei saa tarpeeksi tukea muilta ihmisiltä. Juhlapuheissa muistutetaan, että lapset ovat Suomen tulevaisuus. Näissä perheissä tarvitaan apua nyt tukemaan lasten hyvinvoinnin kokemusta ja tulevaisuudenuskoa”, vetoaa SOSTEn erityisasiantuntija Päivi Nykyri.

Jouluruoka-apua järjestöiltä

Tänä jouluna jo toive hyvästä ruoasta voi olla monille lapsiperheille tavallista vaikeampi toteuttaa elinkustannusten jyrkän nousun vuoksi. Tutkijat ovat arvioineet, että jo alkusyksystä köyhien lapsiperheiden määrä oli lisääntynyt 30 000:lla viime vuodesta. Tilanne hankaloituu koko ajan, kun hintojen nousu jatkuu ja monilla sähkölaskut ovat ennätyssuuria.

Järjestöillä on lukuisia keräyksiä, joiden tuotoilla tuetaan lapsiperheiden joulunviettoa esimerkiksi ruokakortein tai toteutetaan lasten lahjatoiveita. Suomen köyhyyden vastainen verkosto EAPN-FIN on koonnut sivuilleen tietoa järjestöjen joulukeräyksistä.

Järjestöiltä apua myös sotaa paenneille perheille

Sota tuo oman synkän lisänsä tämän vuoden jouluun. Miljoonat ihmiset ovat paenneet Ukrainasta. Syyskuussa 2022 arvioitiin, että Suomessa asuu noin 12 000 ukrainalaislasta. Sodan keskeltä tulleille lapsille on tärkeää turvata mahdollisimman tavallinen ja hyvä arki. Järjestöjen keräyksillä autetaan myös Suomeen saapuneita ukrainalaisia ja esimerkiksi paperittomia perheitä.

Lastensuojelun Keskusliiton joulukalenteri muistuttaa, että useat lapset toivovat jotain yhdessä tekemistä perheen kesken, hyvää ruokaa ja rauhallista tunnelmaa. Moni joulukalenteria varten tehtyyn kyselyyn vastanneista lapsista odotti myös joulun jännitystä ja kuusen koristelua”, kertoo Päivi Nykyri.

Ehkä vaikeissakin tilanteissa on hyvä muistaa lasten resepti täydelliseen jouluun: läsnäolo. Kun saa apua, läsnäoloon pystyy keskittymään.