Uusi laki helpottaa yhdistysten kokousten järjestämistä koronaepidemian aikana


Etusivu / Uutiset / Uusi laki helpottaa yhdistysten kokousten järjestämistä koronaepidemian aikana

Laki väliaikaisesta poikkeamisesta osakeyhtiölaista, asunto-osakeyhtiölaista, osuuskuntalaista, yhdistyslaista ja eräistä muista yhteisölaeista vahvistettiin 30.4.2020 koronaepidemian leviämisen rajoittamiseksi.

Laki helpottaa yhdistysten kevään ja kesän 2020 sääntömääräisten kokousten järjestämistä säätämällä seuraavat poikkeukset yhdistyslakiin:

Lain säätämiseen johtaneen hallituksen esityksen 45/2020 (https://www.finlex.fi/fi/esitykset/he/2020/20200045) mukaan lain poikkeukset eivät koske niitä yhdistyksiä, jotka ovat jo siirtäneet tavallisesti kevätkokouksessa päätettävät asiat syksyn 2020 yhdistyksen kokouksen päätettäviksi. Yhdistyksillä, jotka ovat jo siirtäneet kevätkokouksensa pidettäväksi syyskokouksensa yhteydessä syksyllä 30.9.2020 jälkeen, ei ole tarvetta poikkeamislain vuoksi perua jo tekemiään päätöksiä kokouksen lykkäämisestä.

Yhdistysten hallitusten on kokouksen aikataulusta päättäessään kuitenkin aina otettava huomioon yhdistyksen sääntöjen ohella mm. se, minkälaisia asioita kokouksessa on päätettävänä, mitkä ovat terveydensuojelulliset tarpeet yhdistyksen jäsenkunta huomioon ottaen sekä se, ettei siirrosta saa aiheutua vahinkoa yhdistykselle tai sen jäsenille.

Lisätietoja SOSTEn lakimies Patrik Metsätähti.

Tallenne Siviksen ja SOSTEn yhdessä järjestämästä Yhdistysten vuosikokoukset poikkeustilan aikana -webinaarista: