Uusi verkkojulkaisu järjestöjen palvelutuotannosta ja sen erityisluonteesta


Etusivu / Uutiset / Uusi verkkojulkaisu järjestöjen palvelutuotannosta ja sen erityisluonteesta

SOSTE on julkaissut uuden verkkojulkaisun, joka tuo esiin järjestöjen palvelutoiminnan monipuolisuutta. Verkkojulkaisun 11 artikkelissa asiantuntijat käsittelevät järjestöjen palvelutuotantoa eri teemoista ja näkökulmista. Artikkeleissa pohditaan muun muassa, miten ei-voittoa-tavoittelevat toimijat näkevät roolinsa yhteiskunnallisten ongelmien ratkaisijoina tai miten toiminnan erityisluonne tulee esille, kun palvelutuotanto ja yleishyödyllinen toiminta kulkevat rinnakkain?

Artikkeleiden yhteinen tahtotila on asemoida järjestöjen palvelutuotanto sosiaali- ja terveydenhuollon toimialalla siihen paikkaan, jossa järjestöjen tuottamat ratkaisut ja yhteiskunnallinen lisäarvo tulevat parhaalla mahdollisella tavalla käyttöön. ”Julkaisumme etsii ratkaisuja ja kehityssuuntia, vahvistaa mahdollisuuksien näkemistä ja toivottavasti myös voimaannuttaa järjestötoimijoiden yhteistyötä”, kertoo SOSTEn varapääsihteeri Anne Knaapi.

Anne Knaapi muistuttaa, että yhtä varmasti kuin sote-uudistus tarvitaan, onnistunut sote tarvitsee järjestöt palvelutuotannon täydentäjiksi. Järjestöjä tarvitaan muun muassa asiakasymmärryksen syventämiseen ja hyvien käytäntöjen levittämiseen. ”Odotukset järjestölähtöiselle palvelutuotannolle ovat myönteisiä, mutta toimintaympäristön muutosten suunta on sumuinen. Järjestöt ovat ilmaisseet huolensa palvelutuotannon tulevaisuudesta, ja tällä huolella on perusteensa käytännön elämässä”, jatkaa Knaapi.

Verkkojulkaisun koonnut SOSTEn erityisasiantuntija Kari Lankinen kertoo, että järjestöjen palvelutuotannolla on omat erityispiirteeseensä. Erityistä niissä on toiminnan aatteellinen perusta, asiakkaiden kuuleminen palvelutuotannon kehityksessä sekä se, että toiminta ei tähtää voiton tavoittelemiseen.

”Järjestöjen palvelutuotannolla on pitkä yhteiskunnallinen historia ja usein juuri järjestöt ovat olleet ensimmäisiä palveluiden kehittäjiä haavoittuvissa asemissa oleville asiakasryhmille. Tälle järjestöjen palvelutuotannolle on edelleen yhteiskunnallista tilausta ja palveluita tuottaville järjestöille on oma paikkansa muuttuneissa palvelujärjestelmissä. Myös tätä olemme halunneet kuvata tässä artikkelikokonaisuudessa”, kertoo Lankinen.

Tutustu artikkelisarjaan Järjestöjen palvelutuotanto.