SOSTEn tutkimuksen tavoitteena on tuottaa ajankohtaista tietoa sosiaali- ja terveysjärjestöjen ja ihmisten näkökulmasta. Tietoa tuotetaan SOSTEn ja sen jäsenyhteisöjen vaikuttamisen, kehittämisen ja asiantuntijatyön tueksi.
SOSTEn tutkimus laatii Järjestöbarometria ja Sosiaalibarometria. Ne ovat toistuvia, laajoihin kyselyihin perustuvia tutkimuksia, jotka käsittelevät useita ajankohtaisia teemoja. Julkaisut ja niistä laaditut infografiikat ovat verkossa kiinnostuneiden käytössä.
Järjestöjä koskeviin tiedontarpeisiin vastataan myös tilasto- ja rekisteriaineistokoonneilla. Näitä ovat esimerkiksi selvitykset järjestöjen sosiaali-, terveys- ja varhaiskasvatuspalveluista ja tarkastelut sote-järjestöjen määrästä ja alueellisesta jakautumisesta.
Tiedon tarpeita täydentävät tietyiltä sisältöalueilta yhdessä yhteistyökumppanien kanssa tehtävät tutkimukset. Tällaisia ovat muun muassa terveysveron kannatusta ja tuetun työllistämisen edellytyksiä yritysten kannalta käsittelevät selvitykset.
Toiminnan ajankohtaisia kehittämistarpeita palvelevat pienimuotoiset teemakyselyt erityisesti jäsenistölle ja SOSTEn verkostoille. Näiden tuloksia käsitellään lähinnä blogeissa sekä verkosto- ja muissa työkokouksissa yhdessä jäsenistön ja muiden yhteistyökumppaneiden kanssa.
Ajankohtaista tutkimuksesta
-
Sote-järjestöt olivat jo tehneet osansa säästötalkoista – lisäleikkaus on osoitus arvostuksen puutteesta
-
Vapaaehtoistoiminta säästää miljardeja – silti sen rahoitus on vaakalaudalla
-
Uudet hallintorakenteet vaativat uutta yhteistyötä työllistämisen tueksi – yli 130 alan toimijaa kokoontui ennen pääsiäistä
-
SOSTE selvitti: Köyhyys voidaan kääntää Suomessa laskuun – näillä toimilla köyhien määrä vähenisi 21 000:lla jo vuoteen 2027 mennessä
-
UTAKin selvitys osoittaa, että hyvinvointitalouden ohjausmallia tarvitaan niin Suomessa kuin EU:nkin tasolla
-
Selvitys: Orpon hallituksen sopeutus heikentää Suomen talouskasvua ja julkista velkakestävyyttä
-
Sosiaalibarometri 2025: Sosiaaliturvan leikkaukset lisänneet ihmisten ahdistuneisuutta, ylivelkaantumista ja häätöjä
-
Sosiaalibarometri 2025: Hyvinvointialueiden säästöt iskevät ikäihmisiin – hoivaköyhyys ja omaisten vastuu kasvussa
-
Miten sosiaalityöntekijät näkevät asiakkaiden ohjauksen järjestöihin muuttuneen?