Uskaltaisitko sinä puolustaa sananvapautta, jos asettaisit samalla itsesi ja perheesi vaaraan? Lähtisitkö kadulle osoittamaan mieltäsi, jos se tarkoittaisi joutumista vankilaan?
Ilmastomarssi. Opintotukimielenosoitus. #äänityöttömälle-mielenosoitus. Tahdon2013 -kampanja. Miten nämä liittyvät europarlamenttivaaleihin?
Olemme tottuneet siihen, että tuhannet ihmiset kokoontuvat Senaatintorille tai eduskuntatalon portaille osoittamaan mieltään, allekirjoittavat kansalaisaloitteita tai täyttävät kirjoituksillaan lehtien yleisönosastot, kun halutaan kertoa vahva viesti siitä, että politiikkaan tarvitaan uusi suunta. Pidämme itsestäänselvyytenä, että meillä on äänestämisen lisäksi monia muitakin keinoja vaikuttaa ja kertoa mielipiteemme valtaapitäville.
Mitäpä jos tämä ei olisikaan mahdollista? Vaikka olemme osa Euroopan unionia, jonka perusarvoja on ihmisarvon kunnioittaminen, ihmisoikeudet, vapaus, kansanvalta, tasa-arvo ja vähemmistöjen oikeudet, ne eivät tänäkään päivänä toteudu kaikkialla Euroopassa.
Uskaltaisitko sinä puolustaa sananvapautta, jos asettaisit samalla itsesi ja perheesi vaaraan? Lähtisitkö kadulle osoittamaan mieltäsi, jos se tarkoittaisi joutumista vankilaan? Kansalaisyhteiskunta on useissa Euroopan maissa kaventunut. Monessa maassa järjestöjen toimintaa kontrolloidaan, rahoitusta leikataan tai toiminta tehdään muuten mahdottomaksi. Myös väkivallan uhka on todellisuutta monille kansalaisjärjestötoimijoille.
Meidän on suomalaisina liian helppo tuudittautua siihen, että nykytila on myös tulevaisuutta, eikä ihmisoikeudet ole maassamme uhattuna. Meidän pitäisi kuitenkin olla huolissaan, sillä mitä tapahtuu muualla Euroopassa, on vain askelen päässä meistä. Se tarkoittaa myös sitä, että meidän on entistä vahvemmin puolustettava edellä mainittuja perusarvoja ja vahvan kansalaisyhteiskunnan merkitystä.
Kansalaisyhteiskunnan kriisi on myös EU:n legitimiteettikriisi. Euroopan unionin ei pidä hiljaisesti hyväksyä kansalaisyhteiskunnan toiminnan ja ihmisoikeuksien, kuten sanan- ja omantunnonvapauden rajoituksia. Voimmeko luottaa siihen, että kaikkialla EU:ssa käydään reilut vaalit, jos sananvapaus jäsenmaassa on kaventunut? Entä voimmeko luottaa siihen, että kaikilla on todellinen mahdollisuus päästä vaaleissa ehdolle, jos kansalaisyhteiskunnan toimintaa on jäsenmaassa rajattu? Jollei EU puolusta avointa ja demokraattista yhteiskuntaa jäsenmaissaan, ei se voi uskottavasti vaatia sitä myöskään muilta. Siksi EU:n on reagoitava kaventuneeseen kansalaisyhteiskunnan tilaan ja unionin strategian tulisi vahvasti tukea kansalaisyhteiskuntaa.
Kansalaisyhteiskunta on syntynyt ihmisten halusta vaikuttaa asioihin ja kerääntyä yhteisten asioiden äärelle. Sitä se on tänäkin päivänä. Suomessa on jo kauan sitten ymmärretty, että vahva kansalaisyhteiskunta ja sananvapaus ovat toimivan demokratian ja kestävän kehityksen edellytyksiä, ja hyvinvointitalouden vahvistaja.
Sunnuntaina äänestetään europarlamenttivaaleissa. Vaikka Suomen mepit ovat vain pieni joukko, ovat he onnistuneet olemaan kokoaan suurempia ja vaikutusvaltaisia ryhmissään. Mikä on viestimme Eurooppaan? Tarvitsemme Euroopan parlamenttiin edustajia, jotka puolustavat universaaleja ihmisoikeuksia ja haluavat olla rakentamassa oikeudenmukaisempaa ja inhimillisempää Eurooppaa. Jos olet tästä samaa mieltä, viestini on: sinulla on ääni. Käytä sitä.
Kiinnostaako kansalaisyhteiskunnan tila maailmanlaajuisesti? Tutustu Civicuksen interaktiiviseen karttaan ja lue lisää.