Skip to content

Ääni demokratialle

21.5.2019 9.40

Europarlamenttivaalit
Inhimillisempi EurooppaihmisoikeudetEuroparlamenttivaalitKansalaisyhteiskunta

Uskaltaisitko sinä puolustaa sananvapautta, jos asettaisit samalla itsesi ja perheesi vaaraan? Lähtisitkö kadulle osoittamaan mieltäsi, jos se tarkoittaisi joutumista vankilaan?

Ilmastomarssi. Opintotukimielenosoitus. #äänityöttömälle-mielenosoitus.  Tahdon2013 -kampanja. Miten nämä liittyvät europarlamenttivaaleihin?

Olemme tottuneet siihen, että tuhannet ihmiset kokoontuvat Senaatintorille tai eduskuntatalon portaille osoittamaan mieltään, allekirjoittavat kansalaisaloitteita tai täyttävät kirjoituksillaan lehtien yleisönosastot, kun halutaan kertoa vahva viesti siitä, että politiikkaan tarvitaan uusi suunta. Pidämme itsestäänselvyytenä, että meillä on äänestämisen lisäksi monia muitakin keinoja vaikuttaa ja kertoa mielipiteemme valtaapitäville.

Mitäpä jos tämä ei olisikaan mahdollista? Vaikka olemme osa Euroopan unionia, jonka perusarvoja on ihmisarvon kunnioittaminen, ihmisoikeudet, vapaus, kansanvalta, tasa-arvo ja vähemmistöjen oikeudet, ne eivät tänäkään päivänä toteudu kaikkialla Euroopassa.

Uskaltaisitko sinä puolustaa sananvapautta, jos asettaisit samalla itsesi ja perheesi vaaraan? Lähtisitkö kadulle osoittamaan mieltäsi, jos se tarkoittaisi joutumista vankilaan? Kansalaisyhteiskunta on useissa Euroopan maissa kaventunut. Monessa maassa järjestöjen toimintaa kontrolloidaan, rahoitusta leikataan tai toiminta tehdään muuten mahdottomaksi. Myös väkivallan uhka on todellisuutta monille kansalaisjärjestötoimijoille.

Meidän on suomalaisina liian helppo tuudittautua siihen, että nykytila on myös tulevaisuutta, eikä ihmisoikeudet ole maassamme uhattuna. Meidän pitäisi kuitenkin olla huolissaan, sillä mitä tapahtuu muualla Euroopassa, on vain askelen päässä meistä. Se tarkoittaa myös sitä, että meidän on entistä vahvemmin puolustettava edellä mainittuja perusarvoja ja vahvan kansalaisyhteiskunnan merkitystä.

Kansalaisyhteiskunnan kriisi on myös EU:n legitimiteettikriisi. Euroopan unionin ei pidä hiljaisesti hyväksyä kansalaisyhteiskunnan toiminnan ja ihmisoikeuksien, kuten sanan- ja omantunnonvapauden rajoituksia. Voimmeko luottaa siihen, että kaikkialla EU:ssa käydään reilut vaalit, jos sananvapaus jäsenmaassa on kaventunut? Entä voimmeko luottaa siihen, että kaikilla on todellinen mahdollisuus päästä vaaleissa ehdolle, jos kansalaisyhteiskunnan toimintaa on jäsenmaassa rajattu? Jollei EU puolusta avointa ja demokraattista yhteiskuntaa jäsenmaissaan, ei se voi uskottavasti vaatia sitä myöskään muilta. Siksi EU:n on reagoitava kaventuneeseen kansalaisyhteiskunnan tilaan ja unionin strategian tulisi vahvasti tukea kansalaisyhteiskuntaa.

Kansalaisyhteiskunta on syntynyt ihmisten halusta vaikuttaa asioihin ja kerääntyä yhteisten asioiden äärelle. Sitä se on tänäkin päivänä. Suomessa on jo kauan sitten ymmärretty, että vahva kansalaisyhteiskunta ja sananvapaus ovat toimivan demokratian ja kestävän kehityksen edellytyksiä, ja hyvinvointitalouden vahvistaja.

Sunnuntaina äänestetään europarlamenttivaaleissa. Vaikka Suomen mepit ovat vain pieni joukko, ovat he onnistuneet olemaan kokoaan suurempia ja vaikutusvaltaisia ryhmissään. Mikä on viestimme Eurooppaan? Tarvitsemme Euroopan parlamenttiin edustajia, jotka puolustavat universaaleja ihmisoikeuksia ja haluavat olla rakentamassa oikeudenmukaisempaa ja inhimillisempää Eurooppaa. Jos olet tästä samaa mieltä, viestini on: sinulla on ääni. Käytä sitä.

Kiinnostaako kansalaisyhteiskunnan tila maailmanlaajuisesti? Tutustu Civicuksen interaktiiviseen karttaan ja lue lisää.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Inhimillisempi Eurooppa -blogi

Kaikki blogin artikkelit
Blogi
erityisasiantuntija

21.3.2022 13:30

Rakennetaan sodan varjossa ennemmin siltoja kuin muureja

Kansalaisyhteiskunta Maailman muuttunut turvallisuustilanne puhututtaa ihmisiä tällä hetkellä paljon. Sota Ukrainassa aiheuttaa ihmisissä monenlaisia tunteita, kuten surua, avuttomuutta, ahdistusta ja jopa vihaa. Käynnissä olevan sodan varjolla ei kuitenkaan saa eikä voi oikeuttaa minkäänlaista syrjintää tai rasismia. Asiaa ovat nostaneet esille monet SOSTEn jäsenjärjestöt kannanotoissaan ja muun muassa Etnisten suhteiden neuvottelukunta ETNO. Esimerkiksi Suomessa asuvia venäläistaustaisia ihmisiä […]

Blogi

9.3.2022 08:30

Kari Mäkinen: Rauhan perintö on sodan perintöä arvokkaampi

Kansalaisyhteiskunta Sanat katosivat torstaina 24. helmikuuta. En tahdo enää löytää sanoja sille, mitä maailmassa nyt tapahtuu. Seuraan asiantuntijoiden analyyseja. Yritän ymmärtää, ymmärrän huonosti. Tunnen epävarmuutta ja uudenlaista levottomuutta. Kaipaan hiljaisuutta. Ei tässä näin pitänyt käydä. # Näinä päivinä olen tullut entistä tietoisemmaksi siitä, että olen sodan kestäneiden kasvattama. Isä oli rintamamies, molemmat isoisät taistelivat sisällissodassa vaikka […]

Blogi
erityisasiantuntija

23.4.2021 09:00

Rajat kiinni ja naiset kotiin – näin summaa YK-kokous koronavuodesta

Hyvinvointi ja terveys Kello on 22.30 Suomessa. Tuijotan tietokonenäyttöä ja puhuvat päät vyöryttävät faktoja koronapandemian vaikutuksista. Tiedot avaavat laajempaa näkymää, miten pandemia on eri puolilla maailmaa vaikuttanut. 2/3:lla maailman kouluikäisistä ei ole nettiyhteyttä kotona. Noin 40 prosenttia maailman väestöstä ei käytä internetiä, eikä pysty hyödyntämään sen tarjoamia taloudellisia ja sosiaalisia etuja. Latinalaisessa Amerikassa 39 prosenttia pienyrittäjänaisista on joutunut […]