Skip to content

Annika Saarikko: Yhteistyöllä uuteen soteen

11.5.2021 13.00

Kuntavaalit
Hyvinvoivat ihmisetVallan käytäviltäKuntavaalitSote-uudistus

Tulevaisuuden hyvinvointikunta - eduskuntapuolueiden blogisarja.

Jokainen on kuntalainen. Mutta mikä tekee kunnasta hyvän paikan asua? Elämäntilanne vaikuttaa tähän arvioon totta kai paljon. Itselleni tärkeitä pikkulapsiperheeni arjessa ovat laadukkaat varhaiskasvatuksen ja esiopetuksen palvelut, vaunuille mentäväksi auratut tiet sekä toimivat neuvola- ja sote-palvelut vilkkaan arjen tukena. Näiden perusasioiden jälkeen ajatus kuitenkin siirtyy nopeasti kohti niitä asioita, jotka tekevät perheeni arjesta mielekästä, onnellisempaa.

Järjestöt kunnan kumppaneita, palveluntuottajia, vierelläkulkijoita

On kyse sitten robottikerhosta, jalkapallotreeneistä, isoäidin teatterimatkoista tai sairastuneen sukulaisen saamasta vertaistuesta potilasjärjestöltä, järjestöt tuottavat lähes jokaisen suomalaisen arkeen jotain sellaista, mikä viihdyttää, kiinnittää, luo yhteisöllisyyttä, lisää hyvinvointia ja liikuttaa – niin henkisesti kuin fyysisestikin. Järjestöt ovat tärkeä osa kuntien elinvoimaisuutta ja pitovoimaa.

Järjestöt ovat mitä suurimmissa määrin myös kunnan kumppaneita, palveluntuottajia ja tukea tarvitsevan ihmisen vierelläkulkijoita. Sosiaali- ja terveysalan yhdistykset ja seurakunnan diakoniatyö ovat usein paikkaamassa siellä, missä tarve avulle on suurin. Suomessa on noin puoli miljoonaa sote-järjestössä vapaaehtoisena toimivaa ihmistä, jotka tekevät päivittäin tärkeää työtä lähimmäisen terveyden, hyvinvoinnin ja toimivan arjen puolesta.

Tuleva sote-uudistus haastaa sekä päättäjiä että järjestöjä määrittelemään kansalaisyhteiskunnan asemaa tukea tarvitsevien suomalaisten uusilla palvelupoluilla. Oman vaikutuksensa tilanteeseen antaa Veikkauksen tuottojen laskeva ennuste.

Mallia hyvistä toimintavoista vaikkapa SiunSotesta

Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen tehtävän jakautuessa kunnan ja tulevien hyvinvointialueiden yhteiseksi tehtäväksi tulee järjestöillä olemaan yhä useampia yhdyspintoja julkisten toimijoiden kanssa. Meidän kuntien ja tulevien hyvinvointialueiden päättäjien on kehitettävä toimintatapoja, joilla järjestöjen paperin pyöritykseen ja yhteistyön hallinnointiin ei kulu kohtuuttomasti voimavaroja. Mallia hyvistä toimintatavoista voi hakea vaikkapa SiunSotesta, yhteistyö on luistanut Pohjois-Karjalassa mallikkaasti jo vuosia.

Yhdessä tekemisen ehdotuksia ja ratkaisun aineksia

Haluan antaa myös kannustuksen sanan muutosten kanssa painiville järjestöille: nyt kun tulevan sote-järjestelmän rakenteet alkavat olemaan tiedossa, kannattaa ryhtyä miettimään, mihin järjestön toiminta sopii tässä kokonaisuudessa. Kuntapäättäjiä ja hyvinvointialueiden valmistelijoita kohdatessa voittaja on järjestö, joka tuo pöytään yhdessä tekemisen ehdotuksia ja ratkaisun aineksia.

Tosin myönnän, että järjestöjen omasta osuudesta en sittenkään ole kovinkaan huolissani. Ratkaisujen tekijöitä ja auttavan käden ojentajia on suomalainen järjestökenttä täynnä. Tämä nähdään yhä uudestaan niin jokaisen suomalaisen arjessa kuin alueilla ja kansallisella tasolla koronakriisin hoidossa. Järjestöt tunnistavat tarpeen ja tarttuvat toimeen nopeammin kuin julkiset rakenteet usein taipuivat. Ketteryys on järjestökentän valttikortti, samoin sujuva mutkattomuus. Olen aivan varma, että kansalaisyhteiskunnan rooli pysyy vahvana jatkossakin, niin kotikunnissa kuin maakunnissakin.

Annika Saarikko
tiede- ja kulttuuriministeri, Keskustan puheenjohtaja
annika.saarikko(at)eduskunta.fi


Tulevaisuuden hyvinvointikunta – eduskuntapuolueiden blogisarja
Kuntavaaleissa päätetään, miten arjen asiat hoidetaan paikallisesti seuraavan neljän vuoden aikana. Kuntien rooli hyvinvoinnin ja terveyden edistäjinä korostuu sote-uudistuksen jälkeisessä maailmassa. SOSTE mahdollistaa moniäänisen näkemysten esittämisen ja keskustelun hyvinvointikunnan rakennuselementeistä kutsumalla eduskuntapuolueiden puheenjohtajat kirjoittamaan blogisarjaamme. Tekstissä esitetyt näkemykset ovat kirjoittajien omia, eivätkä välttämättä vastaa SOSTEn kantoja. Löydät kaikki sarjan bloggaukset Vallan käytäviltä -tunnisteella.

Kommentit

  1. Kalevi Salonen sanoo:

    Poliitikon puhetta. Lauseita tulee, mutta ota niiden todellisesta sisällöstä selvää.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Hyvinvoivat ihmiset -blogi

Kaikki blogin artikkelit
Blogi
erityisasiantuntija

20.10.2021 08:15

Syrjäytyminen on Suomen sisäisen turvallisuuden suurimpia uhkia – järjestöt ehkäisevät uhkia ja luovat turvallisuutta

Kansalaisyhteiskunta Mistä alat etsiä tietoa ja apua, kun jotain pahaa, yllättävää tapahtuu? Kun vanha äitini joutui valepoliisirikoksen uhriksi, tietoa löytyi parhaiten järjestöjen nettisivuilta, Suvanto ry:stä ja Rikosuhripäivystyksestä. Kun valmistelin SOSTEn lausuntoa sisäisen turvallisuuden selonteosta, tajusin kuinka monella tavalla ja konkreettisesti sosiaali- ja terveysjärjestöt synnyttävät turvallisuuden tunnetta ja puuttuvat turvallisuusuhkien juurisyihin ihan perustoiminnallaan. Ja sitten auttavat ja […]

Blogi
yhteiskuntasuhdepäällikkö

24.9.2021 09:00

Marinin hallituksen arvosana laski hyvästä tyydyttävään

Kansalaisyhteiskunta Hallituksen jokasyksyinen budjettiriihi oli ja meni, mutta mitä jäi käteen? Arvioin hallituksen päätöksiä SOSTEn keskeisten vaikuttamiskärkien kautta: työllisyys ja toimeentulo terveyteen ja hyvinvointiin investointi ilmastotoimet Edellisessä hallituksen puoliväliriihen arvioinnissa yleisarvosana oli vielä hyvä 8,0. Nyt yleisarvosanaksi tuli 7,3 – siis tyydyttävä. Analyysien tueksi olen käyttänyt SOSTEn asiantuntija-arvioita siitä, mitä hyvää tai mitä huonoa ja epäselvää riihen […]

Blogi
erityisasiantuntija

30.8.2021 13:00

Toimeentulotukilakia uudistetaan – kerro meille näkemyksesi!

Sosiaaliturvauudistus Sosiaaliturvaa uudistetaan pitkäjänteisellä komiteatyöllä, mutta toimeentulotuen ilmiselviin epäkohtiin halutaan puuttua jo nopeammin. Sosiaali- ja terveysministeriön toimeentulotukityöryhmän mietintö julkaistiin 10.8.2021. Siinä ryhmä ehdottaa muutoksia lakiin, tekee ehdotuksia sen toimeenpanoon ja tuen hakemiseen liittyen sekä nostaa esiin jatkoselvittelyä vaativia kysymyksiä. Keskeisenä tavoitteena kerrotaan, että haavoittuvimmassa asemassa olevien asiakkaiden tuen tarpeisiin vastataan nykyistä paremmin. Lue lisää:  Työryhmä esittää […]